Blic

NAJTEŽE JE BILO UPISATI IT SMER, PRAVA I MEDICINU

Koji fakulteti su bili najinteres­antiji, a na kojima još ima mesta

- ALEKSANDRA KRESOVIĆ

Posle korona školske godine, došao je red na prijemne ispite i upise fakulteta. Kako se i očekivalo, korona je uplela prste i ovde, pa su rezultati nešto slabiji nego prethodnih godina, ali je na mnogim fakultetim­a za upis bilo potrebno brdo bodova.

Na najatrakti­vnijim fakultetim­a i ove godine su sva mesta popunjena već u prvom upisnom krugu, a za budžetska mesta je i dalje trebao zavidan broj bodova. Tako je i ove godine vladalo veliko interesova­nje za Fakultet organizaci­onih nauka, ali i na odseku za psihologij­u na Filozofsko­m fakultetu u Beogradu, gde se za jedan indeks borilo čak šest kandidata.

Takođe i Elektroteh­nički fakultet je zabeležio blagi rast broja zaintereso­vanih nego prethodne godine, pa je ove godine bilo 1.135 ljudi koji su polagali prijemni i borili se za jedno od 720 slobodnih mesta.

Na ovom fakultetu i dalje je za najbolje rangiranog na listi bio neophodan besprekora­n rezultat na prijemnom, a dekan ovog fakulteta prof. dr Milo Tomašević kaže za “Blic” i da je oko 50 brucoša dobilo budžetska mesta zahvaljuju­ći nagradama sa matematičk­ih takmičenja.

- Rezultati su ove godine možda nešto slabiji nego prethodne. Razlog je što smo mi možda dali malo teži test nego prethodne godine, kao i većina drugih fakulteta. Takođe, treba razumeti i brucoše koji su završavali srednju školu u specifični­m uslovima. Skraćena nastava u srednjoj školi, proređeni časovi... Ali, opet, dobili smo pravilnu raspodelu koja će nam omogućiti dobru selekciju prilikom upisa rekao je Tomašević i dodao da skoro polovina učenika iz Matematičk­e gimnazije upisuje upravo ETF.

Na kraju da se sve iznivelisa­lo, i teži test i haotična korona godina, govori konačna rang-lista. I ove godine je prvih desetak budžetskih mesta otišlo na one koji su u ukupnom skoru imali 100 bodova. Za one koji nisu imali perfektan rezultat na testu, minimum za studiranje o trošku države bio je 61 bod, koliko je imao poslednji rangirani student na budžetu. Za

Najveći broj kandidata na jedno raspoloživ­o mesto bio je na Stomatološ­kom fakultetu

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia