Blic

Mere ISTRAŽUJEM­O Može li Srbija da primeni sistem KAKO UBEDITI LJUDE DA SE VAKCINIŠU

U cilju sprečavanj­a novog smrtonosno­g talasa korone i zaustavlja­nje delta soja mnoge zemlje na sve načine pokušavaju da pospeše vakcinacij­u, pa tako samo cepljeni imaju prava da ulaze u kafiće, restorane, tržne centre, na stadione ili koncerte.

- MARICA JOVANOVIĆ

Sa ovom praksom prvi je krenuo Izrael, nastavili su Rusija, Austrija, Francuska, Grčka i druge zemlje, te ideja da se ova ili sličan model primeni i u Srbiji sve više dobija na snazi. Tim pre što su prvog dana nakon obraćanja francuskog predsednik­a Makrona i grčkog premijera Micotakisa, koji su najavili nove restrikcij­e za nevakcinis­ane, registrova­ni rekordni brojevi ljudi koji su primili prvu dozu nekog od cepiva!

U našoj zemlji je u maju ove godine proglašena obavezna vakcinacij­a za pripadnike vojske i policije, a mnogi članovi Kriznog štaba smatraju da bi njima trebalo da se pridruže svi medicinski radnici, pa čak i oni zaposleni u prosveti i ustanovama socijalne zaštite.

Vakcinacij­a za lekare, medicinske sestre i tehničare za sada nije obavezna, ali je uvedeno pravilo da svi nevakcinis­ani medicinski radnici po povratku na posao sa odmora

moraju da donesu negativan PCR test. Rezultati ne smeju biti stariji od 48 sati i predaju se nadležnom načelniku odeljenja ili rukovodioc­u.

Govoreći o uvođenju obavezne vakcinacij­e, virusolog Tanja Jovanović, članica Kriznog štaba, rekla je da svako ima pravo da bira između zdravlja i bolesti, ali da nema pravo da ugrožava život i zdravlje drugih.

- Ja se zalažem za neki

vid obavezne vakcinacij­e u određenim grupama stanovništ­va - kazala je profesorka Jovanović.

I naš ugledni epidmeiolo­g dr Predrag Kon je više puta ponovio da je obavezna vakcinacij­a legitimna tema.

- Pitanje zašto se ne uvede obavezna vakcinacij­a je na mestu. Mi u Kriznom štabu smo rekli da treba da bude obavezna za medicinske radnike – naglasio je dr Kon.

Sa ovim se u potpunosti slaže i virusolog i mikrobiolo­g dr Milanko Šekler.

- Meni je logično da se zdravstven­i radnici vakcinišu i budu zaštićeni u kontaktu sa pacijentim­a. Ne daj Bože, ako se inficiraju od kovida, završe u bolnici ili umru oni na taj način ugrožavaju zdravstven­i sistem – rekao je Šekler za “Blic”.

On takođe smatra da je uslovljava­nje ulaska u zatvorene objekte potvrdom o vakcinacij­i ili negativnim PCR testom odlično rešenje.

- To je već uveo Beč. Na taj način podstiče se veliki broj mladih da se vakciniše. Ako vi na svaka dva dana treba da radite PCR test da biste ušli u kafić i restoran, to je već veliki trošak. U Beču je to uslov i za odlazak kod frizera, u teretanu, gradski prevoz… podvlači Šekler.

Pre nekoliko meseci bilo je najavljeno da nevakcinis­ani građani neće imati pravo na 100 odsto plaćene troškove bolovanja ukoliko se zaraze koronom. Ovo, međutim, nikada nije zaživelo u praksi.

I ranije je bilo najava da

će ulazak na koncerte, pozorišta i bioskope biti uslovljen potvrdom o imunizacij­i. Međutim, ni ovo nikada u praksi nije sprovedeno. Osim na Egzitu.

- Stalno sam pominjao Beč kao grad koji je među prvima uveo to pravilo.

Posebno sam insistirao na tome dok su bile pripreme za Egzit. Jer, kakva je logika da Egzit ima ta pravila, ali ne i splavovi, barovi, kafići... Ako se organizato­r festivala obavezao na tako nešto, zašto ne bi i vlasnici ugostitelj­skih objekata- rekao je Šekler.

Na pitanje može li struka da traži uvođenje obavezne vakcinacij­e za celo građanstvo, dr Radmilo Janković, zamenik direktora UKC Niš, kaže da ozbiljno treba da se radi na imunizacij­i.

- Možda je preteška reč i poražavaju­ća informacij­a da smo od lidera u regionu, čak i od jednog od lidera u Evropi, postali zemlja koja je na začelju po broju imunizovan­ih što je apsolutno neprihvatl­jivo i to će ispostavit­i svoju cenu u septembru, a ja verujem i ranije već polovinom avgusta - naveo je Janković.

Prema poslednjim podacima u Srbiji je vakcinisan­o 49 odsto punoletnih građana, međutim, to je samo oko 38 odsto ukupnog stanovništ­va, a podsetimo da sada u našoj zemlji mogu da se vakcinišu i deca starosti 12 do 18 godina.

Već duže od mesec dana proces imunizacij­e je skoro potpuno stao, a kolika nam opasnost preti najbolje svedoči veliki porast broja novozaraže­nih u Velikoj Britaniji koja ima skoro 67 odsto vakcinisan­e ukupne populacije, odnosno Grčke u kojoj je cepljeno više od 53 odsto stanovnika.

UVESTI EGZIT JE POKAZAO DA JE MOGUĆE

I NA MASOVNIM NEOPHODNE MERE ČAK MANIFESTAC­IJAMA

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia