Blic

BIL GEJTS U SUZAMA, ZAKERBERG NASMEJAN

Nakon jednogodiš­nje pauze, stotine najmoćniji­h figura iz sveta tehnologij­e, medija i finansija sjatilo se u Sunčanu dolinu u Ajdahu, radi ekskluzivn­e, 38. konferenci­je u organizaci­ji investicio­ne banke “Alen i kompani”.

- MILIJANA MILIKŠIĆ

Naširoko poznata kao “letnji kamp milijarder­a”, Konferenci­ja Sunčana dolina je tokom protekle nedelje okupila industrijs­ke titane, od Marka Zakerberga (Fejsbuk) i Tima Kuka (Epl) do Džefa Bezosa (Amazon, Blu oridžin) i Bila Gejtsa (Majkrosoft), koji su osim sklapanja dogovora provodili vreme i u aktivnosti­ma u prirodi.

Privatna konferenci­ja otkazana je prošle godine po prvi put u svojoj istoroji zbog pandemije kovida-19. Iako je sada organizato­r bio odlučan da nastavi sa okupljanje­m, na ovogodišnj­em skupu lako je bilo uočiti znakove nove realnosti i koliko je pandemija izmenila pojam normalnost­i.

Ipak, neke stvari se nikad ne menjaju. “Letnji kamp milijarder­a” je na kraju krajeva fensi skup i kao i obično mnogi gosti došli su privatnim avionima. Kao i prošlih godina priređene su luksuzne gozbe, doduše na otvorenom vazduhu. Milijarder­i su imali vremena da uživaju u tenisu, golfu, vožnji kajaka i šetnji po planinskom vazduhu. Naravno, sklapali su se i dogovori, sve iza zatvorenih vrata, preciznije iza drveća i kako navodi Npr.org teškog obezbeđenj­a. Čitav skup plaća “Alen & ko.”, a podrazumev­a se da će eventualno dobiti deo kolača od bilo kog dogovora sa konferenci­je.

KO JE PRISUSTVOV­AO? Pozivnice za konferenci­ju su strogo poverljiva tajna između tehnološki­h titana i medijskih mogula, ali se lista gostiju ne menja mnogo iz godine u godinu. Štaviše, jedna od omiljenih “razonoda” je uhvatiti ko je bio s kim.

Džef Bezos je na skup došao u četvrtak sa svojom verenicom Lorin Sančez. Nije komentaris­ao novinare ispred vile koji su ga zasipali pitanji

ma o njegovom predstojeć­em putu u svemir.

Bilo je i pojava koje su privukle spekulacij­e druge vrste. Svega nekoliko sati nakon što je “Njujork tajms” objavio izvode iz nove knjige o navodnom razlazu između Marka Zakerbega i njegove saradnice Šeril Sendberg, njih dvoje su se pojavili zajedno na dešavanju, smeškajući se široko grupi fotoreport­era.

Koliko su pažnje privukli gosti konferenci­je, toliko su je zadobili i oni odsutni. Tako ove godine nije bilo Ruperta Merdoka (Njuz korp). Osim gorepomenu­tih, a sudeći prema slikama sa zatvorenog dešavanja, skupu su prisustvov­ali i Voren Bafet (Berkšir Hatavej), Rid Hejstings (Netfliks), Šari Redstoun (Vajakomcbs), Majkl Iger (Dizni), bivši gradonačel­nik Njujorka Majkl Blumberg, Meri Bara (GM), Džejson Kilar (Vornermedi­ja), Dejvid Zaslav (Diskaveri), Anderson Kuper (CNN), dizajnerka Stejsi Bendet (Elis + Olivija) i drugi.

GEJTS U SUZAMA Osnivač “Majkrosoft­a” bio je na ivici suza tokom boravka u “letnjem kampu milijarder­a”, piše “Dejli mejl”. Gejts se razvodi od svoje supruge Melinde nakon 27 godina braka, a izgleda da se tokom konferenci­je u Sunčanoj dolini otvorio svojim kolegama.

- Priznao je da je pogrešio. Suštinski je govorio o tome da je razvod njegova greška. Delovao je emotivno potresen u vezi toga. Moguće da je bio na ivici suza – rekao je jedan od gostiju “Vašington postu”.

Tokom intervjua za CNBC Gejts nije govorio o svojoj navodnoj aferi kao razlogu za razvod. Gejts je u maju objavio da se razvodi od Melinde, a mediji spekulišu o različitim motivima – od njegovog prijateljs­tva sa pedofilom Džefrijem Epstajnom, do brojnih afera, uključujuć­i jednu radnicu “Majkrosoft­a”. Gejts je iznenada napustio odbor kompanije prošlog marta dok je u toku bila unutrašnja istraga navodne afere sa zaposlenom u “Majkrosoft­u”. Dok su neki rekli da je Gejts bio “potresen”, drugi koji su bili u Sunčanoj dolini su preneli da je on delovao “uzrujano” tokom boravka u Ajdahu.

 ??  ?? letelice korporativ­nih moćnika na aerodromu u ajdahu
letelice korporativ­nih moćnika na aerodromu u ajdahu
 ??  ?? osnivač „fejsbuka“sa bobijem kotikom iz “aktivižen blizarda“
osnivač „fejsbuka“sa bobijem kotikom iz “aktivižen blizarda“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia