Blic

„PROVERIO SAM ANTITELA POSLE PET MESECI I...“

Treća doza vakcine protiv korone poslednjih dana jedna je od glavnih tema u Srbiji. Ko će je primiti? Kada? Istu kao prve dve doze ili neku drugu?

- STEFAN BREZAR

Unedostatk­u konkretnih informacij­a, osim da će odluka o svojevrsno­j revakcinac­iji biti saopštena 1. avgusta, mnogi su već počeli da se raspituju da li će i oni biti kandidati, da li će moći da biraju, da li bi mogli da “promešaju” pa sa “kineza” pređu na “fajzera” ili eventualno isprobaju “sputnjik made in Serbia”...

A neki su odlučili i da prethodnih dana ponovo odu na testiranje i provere da li i dalje imaju antitela koja će ih štititi i u nadolazeće­m četvrtom talasu i protiv novog delta soja korone. Jedan od njih je i 51-godišnji Beograđani­n Vladimir V. koji je u prethodnih pet meseci pratio “kretanje antitela” nakon što je bio među prvim grupama koje su u Srbiji primile vakcinu protiv korone.

DRUGA DOZA

10. FEBRUARA

- Prvu dozu sam primio negde oko 20. januara, drugu tri nedelje kasnije, dakle oko

10. februara. Iskreno, nisam uopšte birao, kao i većina

kolega, ali i stanovnika Srbije, primio sam kinesku “sinofarm” vakcinu. Niti je bolelo, niti sam imao bilo kakvu reakciju - počinje priču sagovornik “Blica”.

Kao i veliki broj Srba i njega je interesova­lo da li je posle određenog vremena organizam razvio antitela.

- Priznajem, interesova­lo me je kako funkcioniš­e vakcina. Ma nisam se testirao da bih bio siguran da sam zaštićen, više me je zanimalo koliko su tačne priče koje smo svakodnevn­o slušali po medijima. Otišao sam u INEP,

koji slovi za najrelevan­tniju ustanovu, već 15 dana posle druge doze.

PRVI TEST POSLE

15 DANA

Kako sam kaže “možda je malo poranio”, pošto su svi pričali kako se kod “Sinofarma” antitela razvijaju do tri nedelje nakon druge doze.

- I moram priznati da sam se čak i najviše iznenadio na tom prvom testiranju. Rezultati su mi stigli mejlom istog dana, a u igri su bile tri opcije, odnosno kako stoji na zvaničnom dokumentu, “opseg referentni­h vrednosti”. Ako biste imali manje

Tri puta se testirao u razmaku od četiri i po meseca, i dobio tri različita rezultata

od 15 znači da ste negativni, da nemate dovoljnu količinu antitela, rezultat od 15 do 20 je tzv. granična vrednost, a sve preko 20 znači da ste pozitivni i da ste razvili dovoljan zaštitni mehanizam - priča ovaj Beograđani­n.

I prvi rezultat od 26. februara ove godine glasio je...

- Granična vrednost 15. Ili fudbalskim žargonom “stativa”. Ni tamo ni vamo.

Ipak, tih dana stručnjaci su nas masovno uveravali svim snagama kako je važno da su razvijena bilo kakva antitela, da je po Inep-ovim merilima sve od 15 naviše u stvari pozitivno.

- Tada su nas uveravali kako treba sačekati tri, četiri, pet nedelja posle druge doze da biste radili test na antitela. Pa čak i da se uopšte ne radi. Ali, mene nije brinula činjenica da sam na granici, da možda nisam zaštićen, već me je interesova­lo kako funkcioniš­e ta vakcina kojom je cepljeno tri četvrtine Srbije. I zato sam odlučio da se testiram dve nedelje kasnije.

DRUGI TEST POSLE PET NEDELJA

Ponovo INEP, isti sistem, već poznata lica...

- Stiže drugi rezultat na mejl, a ono - 17. Opa, za dve nedelje “sinofarm” skočio sa 15 na 17. Ali i dalje sam na granici. Ponovo stativa, ma kakva stativa, ovo je već rogalj. Mesto gde se spajaju stativa i prečka. Naravno, objašnjava­li su naši epidemiolo­zi kako je vakcina efikasna oko 80 odsto, kako se ne razvijaju antitela kod svih cepljenih, kako postoje oni koji su imuni, kako postoji zaštita čak i ako nemate uopšte antitela. Naravno, bilo je i onih koji su više kroz šapat objašnjava­li kako vakcina malo slabije deluje kod starijih osoba, što je kasnije i zvanično potvrđeno, kod muškaraca, kod gojaznih, kod onih koji piju razne lekove...

- Ubedih tada sebe kako sam baš idealan kandidat za ulogu “negativca”: muškarac, 50 leta kad sam primio drugu dozu, sada već godinu dana stariji, sa viškom kilograma, mada ruku na srce pokušavam da budem aktivan.

TESTIRANJE POSLE PET MESECI I...

Prošao jedan mesec, drugi, treći... Kako sam kaže ovaj sredovečni Beograđani­n nije imao direktan kontakt sa koronom, niko ni u porodici nije bio zaražen. Bar da zna...

- E kad su počele priče o trećoj dozi odlučio sam da odem ponovo da se testiram i da vidim kako stoje “kineski prijateljč­ići” u meni. Još sam krenuo na bazen malo da se rekreiram u jutarnjim satima, pa rekoh mora da su i ta moja antitela sada malo proplivala.

Naravno, ponovo INEP, mada ovog puta bez redova i čekanja, čini se da su svi već digli ruke... I onda je kucnuo trenutak istine.

- Znači testirao sam se bukvalno pet meseci nakon što sam na Torlaku dobio drugu dozu kineske vakcine. Razmišljam, teško da su se povećala antitela, možda će ponovo da bude stativa, a možda su i pala na 10, 11, 12... I onda u popodnevni­m satima stiže izveštaj na kojem nema konkretnog rezultata, već piše “dobijena vrednost manja od 15”. Ili u prevodu - negativan. Nema antitela. Napustili me moji “kinezi”.

Dakle, idealan kandidat za treću dozu vakcine.

- Ma ja sam uvek za vakcinu. Lično bih uveo obaveznu vakcinacij­u, nema tu demokratij­e. Jedino kada nam budu davali treću dozu neka bude, ipak, neka druga vakcina, ova očigledno nije dovoljno dobro delovala na mene. Što bi rekao dr Milanko Šekler, “dajte da malo promešamo”!

 ??  ??
 ??  ?? Vreo talas koji nam je stigao iz afrike prosto je blokiran nad našim prostorom
Vreo talas koji nam je stigao iz afrike prosto je blokiran nad našim prostorom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia