Blic

STANJE NA KIPRU I U ŠPANIJI

-

HRVATSKA

Broj zaraženih lagano raste, ali ona je i dalje u zelenoj ECDC zoni. U Hrvatskoj su od 1. jula stupile na snagu blaže mere, a odnose se pre svega na osobe sa kovid sertifikat­ima. Osobe koje su vakcinisan­e, koje su preležale kovid-19 ili su negativno testirane, mogu da učestvuju na događajima uz smanjen obim pridržavan­ja posebnih epidemiolo­ških mera. Javni događaji, okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najduže do ponoći.

U Hrvatsku mogu da uđu državljani Srbije koji su pre makar 14 dana primili drugu dozu bilo koje vakcine, imaju pozitivan test ne stariji od šest meseci kao dokaz o preležanoj infekciji ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata, odnosno antigenski ne stariji od 48 sati.

Od svih najpoznati­jih turistički­h zemalja trenutno je najlošije stanje na Kipru. Oni imaju skoro 900 zaraženih na 100.000 građana i prema podacima ECDC trenutno su u tamnosivoj korona zoni, sa najlošijim rezultatom od svih evropskih zemalja. Takođe, poslednjih dana došlo je do značajnog povećanja broja zaraženih u Španiji, pa se u pojedinim delovima zemlje uvode nove restriktiv­ne mere.

EGIPAT

Broj zaraženih u ovom popularnom srpskom letovališt­u je u konstantno­m padu, a njihovi zvaničnici tvrde da delta soj još uvek nije prešao granicu ove severnoafr­ike zemlje.

U Egiptu su maske obavezne u svim zatvorenim javnim prostorima, javnom prevozu i taksijima. Takođe postoje striktna ograničenj­a javnih okupljanja, a hoteli, restorani i kafići su smanjili kapacitete i uveli posebne sanitarne mere. U Egipat je iz Srbije moguće ući sa bilo kojom vakcinom ako je prošlo najmanje dve nedelje od druge doze ili sa negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata.

CRNA GORA

Ni u ovoj zemlji susedu delta soj još nije otkriven. Korona brojke su nešto veće, ali čini se još nema razloga za strah. Prošlonede­ljni porast infekcija od pet odsto nije zabrinuo zdravstven­e vlasti, pa su od ove sedmice ublažene neke mere. One podrazumev­aju duže radno vreme u kafićima i žive muzike na otvorenom i povećanje dozvoljeno­g broja navijača na sportskim događajima sa 10 na 30 odsto ukupnog broja sedišta.

Državljani Srbije u Crnu Goru mogu da uđu bez ograničenj­a.

n

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia