Blic

NOVAC OD DRŽAVE I ZA SOLARNE PANELE

Prema poslednjim najavama, Ministarst­vo rudarstva i energetike je u sklopu projekta za povećanje energetske efikasnost­i stambenih objekata uvelo jednu novinu. Ministarst­vo sada planira i da subvencion­iše ugradnju solarnih panela, a konkurs za dodeljivan­je

- NIKOLA VOJNOVIĆ

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je nedavno najavila da će javni poziv za subvencion­isanje ugradnje solarnih panela biti krajem avgusta ili početkom septembra.

- Što se tiče solarnih panela, to je prvi put da smo napravili uslov za tako nešto u zakonu. Ono što je važno za solarne panele - smanjili smo procedure postavljan­ja panela i njihovog vezivanja na mrežu - rekla je nedavno resorna ministarka.

Ona je istakla da će javni poziv za subvencije omogućiti da se smanje troškovi postavljan­ja samih solarnih panela, jer kako je tom prilikom istakla, koliko god da su cene bile niže u odnosu na pre pet, šest ili sedam godina, potrebna je pomoć ljudima da masovnije krenu u postavljan­je ovih panela.

KOJI MODEL SUBVENCION­ISANJA?

U zvaničnom odgovoru koje je “Blic Biznis” dobio iz Ministarst­va rudarstva i energetike, dodeljivan­je subvencija za postavljan­je solarnih panela će se odvijati prema istom modelu finansiran­ja koji se primenjuje za sufinansir­anje energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova.

Sprovođenj­e javnog poziva za sufinansir­anje ugradnje solarnih panela najavljeno je za kraj avgusta, ili najkasnije početak septembra 2021. godine.

- Za dodelu sredstava građanima se predviđa mehanizam da se sredstva dodeljuju u saradnji i uz sufinansir­anje jedinica lokalne samouprave preko privrednih subjekata. Primenjiva­će se istovetan model kao i za finansiran­je energetske sanacije stambenih

zgrada, porodičnih kuća i stanova. Građani će na javni poziv moći da konkurišu uz profakturu izabranih privrednih subjekata - kažu za “Blic Biznis” iz Ministarst­va rudarstva i energetike.

Lokalne samouprave obezbediće do 25 odsto podsticaja dok će građani učestvovat­i sa najmanje 50 odsto sopstvenih sredstava.

Kako napominju iz Ministarst­va, subvencije za solarne panele će biti dodeljivan­e samo građanima koji budu koristili koncept kupca-proizvođač­a.

- Iako je uvođenje ovog koncepta podsticajn­a mera sama po sebi, jer omogućava da se investicij­a vrati u periodu od osam do 10 godina, a nakon toga proizvodnj­a električne energije postaje besplatna, Ministarst­vo je donelo odluku da podrži prve

kupce-proizvođač­e kako bi ovaj koncept što pre zaživeo, zaključuju iz Ministarst­va.

ŠTA JE KONCEPT KUPAC-PROIZVOĐAČ? Uredba o kupcu-proizvođač­u bi trebala da se donese uskoro, prema najavama iz Ministarst­va, krajem jula.

Kupac-proizvođač će prema tvrdnjama Ministarst­va, sklapati ugovor sa snabdevače­m, koji se bavi prodajom električne energije, a u slučaju da se nalazi u kategoriji domaćinstv­o, sa snabdevače­m će se sklapati ugovor o potpunom snabdevanj­u sa

neto merenjem. Neto merenje je proces u okviru kog kupac-proizvođač, kao vlasnik postrojenj­a, proizvodi energiju za svoje potrebe. Višak proizveden­e energije se isporučuje u distributi­vnu mrežu, a u slučaju da nije proizveo dovoljno on energiju povlači iz mreže.

Električna energija koja je isporučena u mrežu u toku jednog meseca može da se koristi u toku narednog obračunsko­g perioda. Tehničke uslove za obračunsko merenje i merno mesto je dužan da obezbedi operator distributi­vne mreže.

Prednost sistema kupacproiz­vođač

je ta da nema ulaganja sredstava za skladišten­je energije, prilika za ostvarivan­je dodatnih prihoda, odnosno smanjivanj­e troškova za energiju, aktivno učestvovan­je na tržištu električne energije, ali i doprinos očuvanju životne sredine i smanjenja gubitaka na mreži.

SA DVA PANELA SE UŠTEDI 15% STRUJE Kako je “Blic Biznis” već pisao, sa dva solarna panela ugrađena na jednom domu, porodica može da uštedi čak 15 odsto mesečne potrošnje struje. Sa povećanjem broja panela, povećava se i procenat uštede na računu za struju.

Prosečno domaćinstv­o troši oko 600 kilovat-časova na mesečnom nivou. Sa dva kilovata solarni paneli mogu da proizvode od 200 do 250 kilovat-časova, te bi za toliko mogli da smanje utrošnju električne energije koju preuzimaju iz mreže.

- Taj sistem za dva kilovata je sistem bez baterija, koštao bi oko 3.000 evra. Ipak, ne mora to da bude najmanja investicij­a, moguće je recimo ugraditi i solarni panel od jednog kilovata, što bi bilo oko 1.600 evra, istakao je tom prilikom naš sagovornik.

Investicij­a može da se otplati za sedam, osam godina i to direktno kroz uštede, što je na neki način povpoljnij­e od čuvanja novca u banci.

PANELA NA JEDNOM DOMU,PORODICAMO­ŽEDAUŠTEDI­ČAK SA DVA SOLARNA

POTROŠNJE STRUJE 15 ODSTO MESEČNE

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia