Blic

HOKEJAŠKE IZMENE I NEMA VIŠE DA SE KRADE VREME

-

U SVETU FUDBALA sve je više ljudi koji žele da vide promene pravila koje će unaprediti ovaj sport. Prethodnih godina smo videli uvođenje VAR sistema, UEFA je ukinula pravilo gola u gostima, a sada se na jednom turniru u Holandiji testira pet revolucion­arnih pravila fudbala!

Naime, rezervni timovi PSV-A, AZ Alkmara, Klub Briža i Lajpciga učestvovać­e na turniru koji bi mogao da napravi revoluciju u budućnosti fudbala, Ako neka od pravila budu prihvaćena. Evo i o kojim se pravilima radi.

- Utakmice će se igrati dva puta pod 30 minuta, ali uz zaustavlja­nje vremena kada dođe do prekida igre! Dakle, moraće da bude 60 minuta akcije.

- Treneri timova na ovom turniru moći će da naprave neograniče­n broj izmena i to bez zaustavlja­nja igre. Ovo je pozajmljen­o iz hokeja i rukometa, gde su uobičajene “leteće izmene”.

- Umesto da dobijete žuti karton i samo nastavite sa igrom, na ovom turniru ostajete sa 10 igrača. Svaki žuti karton kažnjavaće se izlaskom iz igre na pet minuta, pa će tako igrači morati da paze da njihov tim ne bi svako malo bio oslabljen.

- Jedini put kada igrači iz polja imaju pravo da igraju rukom jeste kada izvođenjem auta vraćaju loptu u igru. Ali ne i po ovim pravilima. Lopta će se iz auta izvoditi nogom, nešto slično kao u futsalu i ostalim verzijama malog fudbala.

- Svi prekidi uključujuć­i i aute, sada će moći da se izvode bez učešća saigrača. Dakle, igrač koji izvodi korner neće morati da nekome doda loptu, već će moći direktno iz kornera da sam krene u dribling. Isti je slučaj i sa slobodnim udarcima i autima - neće biti potrebe da se čeka pomoć saigrača.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia