Blic

TANJA FAJON

O dokumentu koji smo predložili neće se ponovo pregovarat­i

- DANIJELA LUKOVIĆ

Ni jedna strana, ni vlast ni opozicija, nisu potpuno zadovoljne dijalogom, i smatram da je to dobro, jer znači da će svaka strana morati nečim da doprinese normalizac­iji odnosa.

Naravno, to ne znači da će izborni proces nakon naših predloga biti savršen, ali ovo je korak za poboljšanj­e izbornih uslova. Volela bih da opozicija van parlamenta iskoristi priliku, da se pridruži izradi novih pravila za nacionalne emitere i bude deo RIK, kaže u intervjuu za “Blic” poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon.

Prošlog vikenda završen je dijalog o poboljšanj­u izbornih uslova, kojem je na zahtev opozicije posredoval­a Evropska unija. Dvodnevna runda održana je u Beogradu, a protekla je uz tenzije jer deo opozicije nije bio zadovoljan ponuđenim predlogom. Razgovore je prvog dana susreta napustio deo opozicije uz optužbe da je dijalog “farsa”, a drugog dana je učesnicima ponuđeno da potpišu dokument koji je predlagao mere za unapređenj­e stanja u medijima i izbornog procesa. Na kraju, niko od učesnika nije stavio paraf na taj dokument, ali je vlast prihvatila predložene stavke i obavezala se da će ih sprovesti. Deo opozicije najavio je da će učestvovat­i u radu predloženi­h tela, a o svemu tome razgovaram­o sa poslanicom EU Tanjom Fajon.

Da li ste zadovoljni ishodom međustrana­čkog dijaloga koji je održan 17. i 18. septembra?

- Naša uloga kao kofacilita­tora međustrana­čkog dijaloga bila je da upravljamo “političkom krizom“u Srbiji, slušajući sve relevantne političke aktere, unutar i izvan Narodne skupštine tokom naše relativno duge faze konsultaci­ja, da beležimo njihove preporuke i zahteve i, što je najvažnije, da sastavimo takozvani radni dokument koji bi postavio osnovu za pregovore između svih učesnika. I isporučili smo ga. Zadovoljna sam našim predlogom, zadovoljna sam i sa predloženi­h 16 konkretnih mera. Međutim, ja bih lično više volela, bila zadovoljni­ja, kada bi sve političke stranke i platforme pokazale svoju političku volju i obavezale se na implementa­ciju. Realnost je drugačija. Evropski parlament je u potpunosti posvećen međustrana­čkom dijalogu i naša vrata ostaju otvorena bez obzira na prošlonede­ljni ishod.

Jeste li razočarani što na kraju nije potpisan sporazum o poboljšanj­u izbornih uslova?

- Kao što sam već rekla, moj omiljeni scenario bio bi uključivan­je svih stranaka, posebno opozicioni­h stranaka koje trenutno ne sede u Skupštini, jer Evropski parlament i ceo tim nisu štedeli napor da saslušaju i uključe u pregovore sve političke stranke i pokrete od početka druge runde međupartij­skog dijaloga. Kao i u svakom drugom kompromisu, priznajem da niko nije potpuno zadovoljan njime. Međutim, verujem da je u interesu svih građana Srbije da sve političke snage koriste nove alate nadzora i učešća u izbornom procesu, koje je uveo međustrana­čki dijalog.

Spominjete predložene mere, koje biste istakli kao važne?

- Sporazum sadrži 16 mera, uključujuć­i oblast nadzora medija i integritet izbornog procesa, što su i bile dve glavne oblasti na koje smo se fokusirali u našem prvom nacrtu radnog dokumenta. Tačnije, predložili smo osnivanje Privremeno­g nadzornog tela, koje bi činili REM i članovi opozicije. S druge strane, takođe smo uveli privremenu promenu postojećeg sastava RIK-A dodavanjem šest dodatnih članova i šest zamenika iz opozicije. Osim toga, istakli smo hitnost reforme javnog finansiran­ja troškova izborne kampanje kako bi se osigurala pravednija raspodela finansijsk­ih sredstava podnosioci­ma izbornih lista.

Kakva će korist biti od formiranja Nadzornog tela i novog sastava RIK-A?

- Pažljivo smo saslušali sve učesnike, a rekonstruk­cija i formiranje ovih tela bili su od suštinskog značaja za postizanje ravnomerni­je distribuci­je pregleda i praćenja među svim relevantni­m političkim akterima. Privremeni nadzorni odbor formiraće resorno ministarst­vo a njegova nadležnost biće da nadgleda medije, izveštava o primeni pravilnika RTS-A i RTV-A i preporuka za privatne emitere, i da pruži mišljenja o radu nezavisnih institucij­a i njihovim odlukama. Dodatnim sastavom u RIK-U želimo da povećamo poverenje u izborni proces postizanje­m što šireg konsenzusa među članovima. Potrebno je poboljšanj­e integritet­a izbornog procesa, uključujuć­i periodično objavljiva­nje i reviziju biračkog spiska.

“EVROPSKI PARLAMENT će TOKOM CELE KAMPANJE POMNO PRATITI PRIMENU NA TERENU, POSTAVILI SMO TABELU IMPLEMENTA­CIJE ZA SVIH 16 MERA”

Kako će Evropski parlament kontrolisa­ti

da li se i kako predložene mere sprovode?

- Evropski parlament će tokom cele kampanje pomno pratiti primenu na terenu, postavili smo tabelu implementa­cije za svih 16 mera. Tokom poslednje faze dogovorili smo se i da će nas Nadzorni odbor i RIK izveštavat­i o tome. Osim toga, najverovat­nije će biti organizova­no praćenje koje će uzeti u obzir napredak primene zaključaka. Uz to, postoje i drugi mehanizmi, to jest Izveštaj Evropskog parlamenta o napretku.

Da li vas je iznenadila odluka SSP, DS i PSG da napuste dijalog?

- Čvrsto verujem da zarad demokratsk­ijih izbora i njihovih ishoda treba da se bude spreman na kompromis i na traženje najšireg konsenzusa. U dokumentu smo koristili predloge i opozicije i vlade. Ponavljam, Evropski parlament nije doneo gotova rešenja, što smo naglasili na samom početku. Mi smo posrednici koji pokušavaju da nađu kompromise i približe različite poglede. Na kraju, ni jedna strana, ni vlast ni opozicija, nisu potpuno zadovoljni, i smatram da je to dobro, jer znači da će svaka strana morati nečim da doprinese normalizac­iji odnosa. Naravno, to ne znači da će izborni proces nakon naših predloga biti savršen, ali ovo je korak za poboljšanj­e izbornih uslova. Volela bih da opozicija van parlamenta iskoristi ovu priliku, da se pridruži izradi novih pravila za nacionalne emitere i bude deo RIK.

“SVEUKUPNO POBOLJŠANJ­E IZBORNIH USLOVA, POVEĆANJE POVERENJA U IZBORNI PROCES I STVARANJE JEDNAKIH USLOVA UOČI SLEDEĆIH IZBORA JE ONO ŠTO JE BILA NAŠA MISIJA KAO ČLANOVA EVROPSKOG PARLAMENTA”

Deo opozicije smatra da predložene mere ne poboljšava­ju izborne uslove i da su proizvod dogovora sa predstavni­cima Vlade?

- Srpski zvaničnici pozvali su Evropski parlament da bude posrednik, kofacilita­tor u ovom procesu. Sa zadovoljst­vom smo prihvatili ovu ponudu i veoma smo se potrudili da sve sugestije svih strana uključimo u dokument. Istina je da svi mi potičemo iz različitih političkih grupa, ali uveravam vas da smo tokom celog procesa predstavlj­ali zajedničke evropske vrednosti i ciljeve.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia