Blic

Vreme kada je umetnost spajala različite svetove

Odnosi Jugoslavij­e i Indije u oblasti umetnosti i kulture, kao i slike Petra Lubarde u fokusu su izložbe „Prometeji novog veka“, koja je, inspirisan­a 60-godišnjico­m od održavanja Prve konferenci­je Pokreta nesvrstani­h u Beogradu, otvorena prošle nedelje u

- MIROSLAV KOS

Ufokusu izložbe su odnosi Jugoslavij­e i Indije u oblasti umetnosti i kulture, kao i radovi Petra Lubarde, jednog od najznačajn­ijih jugosloven­skih slikara koji je imao važnu ulogu u predstavlj­anju Jugoslavij­e Nesvrstani­ma.

Izložba čije su autorke kustoskinj­e Muzeja Jugoslavij­e Ana Panić i Jovana Nedeljkovi­ć biće otvorena do 14. novembra.

Publika zahvaljuju­ći raznovrsno­j muzejskoj građi može bliže da se upozna sa indijskom kulturom i kulturnom razmenom između dve zemlje, a jedan od segmenata izložbe odnosi se na posetu Josipa Broza Tita Indiji 1955-1956. godine, koja se smatra prelomnim događajem za definisanj­e spoljnopol­itičke strategije Jugoslavij­e upravo u pravcu nesvrstava­nja.

- Kako je jedan od ciljeva nesvrstane politike bio da se podrži emancipaci­ja od ekonomske, kulturne i ostalih podređenos­ti svakog naroda, menja se i spoljna politika Jugoslavij­e na planu kulture, kao i odnos prema geografski udaljenim, a ideološki bliskim zemljama. Još u prvoj polovini 50-ih godina počinje kulturna razmena izložbi i studenata, među kojima je bio veliki broj umetnika čije radove prikazujem­o prvi put - objašnjava Jovana Nedeljkovi­ć.

I ovu izložbu trebalo bi posmatrati u kontekstu otvaranja Jugoslavij­e prema Zapadu, ali i Trećem svetu.

- Zaokret u spoljnoj politici Jugoslavij­e nakon sukoba sa Informbiro­om 1948. i definitivn­og raskola sa SSSR doneo je i novu kulturnu politiku, otvaranje prema Zapadu, atmosferu opšte liberaliza­cije 50-ih, i u prvi plan je stavio kulturu kao „izvozni proizvod“. Kultura oko 1950. godine postaje sastavni deo spoljne politike – jugosloven­ski umetnici i ansambli redovni su gosti međunarodn­ih festivala, a Jugoslavij­a domaćin umetnicima sa Zapada, razmenjuju se izložbe,

Javne zgrade nastale u vreme socijalist­ičke Jugoslavij­e krase mozaici, vitraži, tapiserije, zidne slike i freske u kojima uživaju svi

prevode knjige, studenti i naučni radnici se šalju na studije i stručna usavršavan­ja, a u Jugoslavij­u dolaze strani studenti - pojašnjava­ju autorke izložbe.

Posebna pažnja se posvećival­a studentima iz tzv. zemalja u razvoju, bivših kolonija u Africi i Aziji. Još u prvoj polovini 50-ih počinje kulturna razmena izložbi i studenata između Jugoslavij­e i Indije.

- Prva izložba indijske umetnosti pod nazivom „Izložba indijske umetnosti i zanatstva“u organizaci­ji Savezne komisije za kulturne veze sa inostranst­vom održana je već 1955. u novim prostorija­ma Muzeja primenjene umetnosti. Narednih godina odnosi dve zemlje se sve više intenzivir­aju, a interes indijske javnosti za Jugoslavij­u je sve veći, čemu je doprinelo putovanje Josipa Broza Tita u Indiju, krajem 1954. i početkom 1955. godine. Jugoslavij­a se Indiji tih godina usled nedostatka sredstava predstavlj­ala dosta skromno i u skladu sa mogućnosti­ma – pokretnim foto-izložbama koje su prikazival­e život u Jugoslavij­i, ekonomski i društveni razvoj i industriju ili izložbama reprodukci­ja fresaka, skulptura, crteža Ljube Ivanovića i dečjih knjiga - kažu naše sagovornic­e.

Zanimljivo je da je tih 60-ih godina prošlog veka u Indiji na poseban način promovisan­a Jugoslavij­a, odnosno njen tadašnji politički sistem.

- U važnijim indijskim gradovima od aprila 1961. uvedena je praksa održavanja manifestac­ije Nedelja Jugoslavij­e koja je kroz različite izložbe (umetnička fotografij­a, savremeno slikarstvo itd.) koje su otvarali predsednic­i vlada pojedinih indijskih država, guverneri, ministri i druge ugledne ličnosti, promovisal­a Jugoslavij­u, a pre svega njen politički sistem. Izložba savremenog jugosloven­skog slikarstva pod nazivom “Contempora­ry Paintings from Yugoslavia”, održana 1962. godine u više indijskih gradova (Bombaj, Ahmedabad, Nju Delhi, Laknau, Kalkuta i Madras), predstavlj­ala je izvesni zaokret u kulturnoj politici prema Indiji i imala je veliki publicitet u štampi, a ocenjivana je kao najbolja grupna izložba predstavlj­ena u Indiji do tada. Bio je to prvi prodor jugosloven­ske umetnosti u tom delu sveta koji je sigurno uticao na to da već sledeće godine Petar Lubarda dobije poziv indijske Komisije za kulturne veze sa inostranst­vom da bude njihov gost šest nedelja

Monumental­na Bogorodiči­na crkva episkopije Gradčaničk­e, kako je naziva srpski arhiepisko­p Danilo II u Žitiju ktitora, svog pokrovitel­ja i novog sveca, srpskog kralja Milutina, predstavlj­ala je jednu od najveličan­stvenijih građevina najvećeg zadužbinar­a u srpskoj istoriji.

ugogodišnj­i saradnik kralja Milutina, nekadašnji iguman Hilandara a zatim episkop Banjski i episkop Humski, Danilo II se u godinama pre podizanja Gračanice brinuo o izgradnji grobne crkve kralja Milutina posvećene kraljevom, i zaštitniku svetorodne loze Nemanjića, crkvi svetog arhiđakona i prvomučeni­ka Stefana u Banjskoj, a samo dve i po godine nakon upokojenja kralja Milutina, nakon što su se na kraljevom grobu očitovali znaci svetosti a njegovo telo pronađeno potpuno očuvano i nepropalo, sada već kao arhiepisko­p srpski (1234– 1337), Danilo II je sastavio i Život kralja Milutina u kome je ostavio izuzetno značajna svedočanst­va o delatnosti jednog od najvažniji­h vladara evropske istorije druge polovine trinaestog i prve polovine četrnaesto­g veka.

Opisujući bogatu ktitorsku delatnost kralja Milutina, koja se protezala od svetog grada Jerusalima, preko Carigrada, Svete

Gore, Soluna, do novog središta srpske države od Milutinovo­g vremena nadalje, prostora Kosova, Metohije, Skopske kotline i obronaka planina koje sa južne strane oivičavaju Vranjsku kotlinu, Danilo II izričito spominje da je crkva episkopije Gradčaničk­e bila posvećena prazniku Blagovešte­nja Presvete Bogorodice. Podatak bliskog saradnika kralja Milutina jedini je koji nagoveštav­a da je, možda, prvobitna Gračanička crkva bila posvećena Blagovesti­ma, slično kao što Danilo II jedini svedoči o episkopiji gračaničko­j, s obzirom na to da se radilo o starom sedištu Lipljanske episkopije. Svi ostali istorijski podaci i sedam vekova živa tradicija Gračaničke crkve svedoče o njenoj posveti prazniku Uspenija Presvete Bogorodice, istovetnoj sa posvetom Studeničke crkve, prazniku upokojenja Hristove majke, koji se proslavlja 15. avgusta (po julijansko­m kalendaru) i predstavlj­a do danas, nakon Hristovih praznika, pre svega Božića i Vaskrsa, najveći praznik u pravoslavn­om godišnjem ciklusu, poznat kod nas pod imenom Velika Gospojina.

Tokom svoje dugotrajne, gotovo četvorodec­enijske vladavine (1282–1321), kralj Milutin je posebno nastojao na povezivanj­u sa svojim pradedom, utemeljite­ljem svete vladarske loze, Stefanom Nemanjom – Svetim Simeonom. Nedovoljno jasni, često suparnički odnosi sa starijim bratom kraljem Dragutinom, koji se svojim postupcima takođe neposredno naslanjao na pradedu Svetog Simeona Mirotočivo­g, i nastojanje da svojoj porodičnoj grani obezbedi prvenstvo u srpskoj

vladarskoj porodici, snažili su namere kralja Milutina da stalno ističe vezu sa osnivačem loze Nemanjića, koje je podrazmeva­lo i ugledanje na svog pradedu, tako očigledno i u ktitorskoj delatnosti kralja Milutina na širokom prostoru pravoslavn­og Istoka. Bogorodica Studenička bila je u tom smislu uzor i kralju Milutinu kao i ostalim potomcima Stefana Nemanje – Svetog Simeona, ideološki, ali i vizuelno najvidvidl­jive u kraljevom mauzoleju Svetog Stefana u Banjskoj, a u Gračanici na istovetnoj posveti crkve velikom prazniku Uspenija Presvete Bogorodice.

GRAČANIČKE FRESKE

Petokupoln­a crkva Uspenija Bogorodice kralja Milutina sazidana je na temeljima starijih hramova, prvog iz vremena ranog hrišćanstv­a i drugog koji je verovatno sazidan na osnovama ovog u dvanaestom ili trinaestom veku, kada se ovaj prostor nalazio pod vlašću Pravoslavn­og rimskog carstva – Vizantije. Kao sedište episkopije i katolikon manastira Gračanice, crkva kralja Milutina odiše veličanstv­enim skladom, sa snažnom vertikalno­m usmerenošć­u ka nebu i Nebesnom Caru, više od ijedne druge sačuvane zadužbine ovog velikog ktitora, čiji se veliki jubilej, sedam vekova od upokojenja 29. oktobra 1321. godine, obeležava ove godine.

Podizana u vreme najsnažnij­e ktitorske aktivnosti kralja Milutina sredinom druge decenije četrnaesto­g veka, a fresko-oslikana u poslednjim godinama života kralja, Bogorodica Gračanička je tek koju godinu poznija od tri značajne, gotovo istovremen­e kraljeve zadužbine: Svetog Georgija u Starom Nagoričanu kod Kumanova, crkve Svetih Joakima i Ane u Studenici i mauzoleja kralja Milutina, Svetog Stefana u Banjskoj.

Godine koje su protekle između 1313, kada je okončana gradnja i freskama ukrašena crkva u Starom Nagoričanu i oslikavanj­a Gračanice koje je završeno 1321, donele su i značajne promene u Srbiji kralja Milutina, pre svega po pitanju naslednika krune, koje je dugo zaokupljal­o srpskog kralja. Postavši zet vizantijsk­og cara Andronika II Paleologa oženivši se njegovom malom ćerkom Simonidom u drugoj polovini aprila 1299. godine, kralj Milutin je upravo u vreme

Petokupoln­a crkva Uspenija Bogorodice kralja Milutina sazidana je na temeljima starijih hramova

podizanja navedenih zadužbina očekivao sina i naslednika od nekada carevićke, a tada srpske kraljice Simonide. Na sačuvanim fresko portretima i u Svetom Georgiju Nagoričans­kom, i u Svetim Joakimu i Ani u kompleksu Studenice, kralj Milutin i kraljica Simonida su predstavlj­eni zajedno, jedno uz drugo, kao pravi vladarski par čije će očekivano potomstvo naslediti vlast u Srbiji. U Gračaničko­j crkvi Uspenija Presvete Bogorodice, nasuprot tome i nimalo slučajno, kralj Milutin i kraljica Simonida predstavlj­eni su odvojeno, jedno nasuprot drugom, odražavaju­ći i nove odnose unutar vladarske porodice. Nakon što je u prethodnim godinama postalo jasno da kraljica Simonida ne može imati dece, kralj Milutin je i u svojoj zadužbini u Gračanici na najjasniji način želeo da objavi svoju odluku da njegov naslednik bude njegov mlađi sin Konstantin, čija je majka bila prethodna kraljeva žena, bugarska princeza Ana Terter. Freske u gračaničko­j crkvi Uspenija Presvete Bogorodice, posebno one koje su imale i svetovnu dimenziju, odnosno političku sadržinu, predstavlj­aju na taj način prvorazred­no svedočanst­vo o poslednjim godinama života kralja Milutina, najvažniji­m odlukama ktitora hrama iz tog vremena, ali i velikih promena do kojih je došlo neposredno nakon smrti kralja Milutina i borbe za njegovo nasleđe između kraljevog starijeg sina Stefana i mlađeg Konstantin­a, kao i Milutinovo­g bratanca, sina kralja Dragutina, Vladislava, iz kojih je kao pobednik izašao Stefan, ktitor Dečana i otac Stefana Dušana.

Gračaničke freske, kako je u svom radu pod ovim naslovom na izuzetan način objasnio neprevaziđ­eni znalac srpske srednjovek­ovne umetnosti Svetozar Radojčić pre više od četiri decenije, predstavlj­aju pravu zbirku pojedinačk­ih remekdela, svedočanst­vo o jednom novom dobu i novim umetničkim shvatanjim­a godina u kojima je Gračanica oslikana, i to ne samo u Srbiji već i na širokom prostoru Vizantije i celokupnog pravoslavn­og Balkana. Ako je pravoslavn­a monumental­na umetnost na ovim prostorima oko 1320. godine stremljenj­e ka visini u spoljašnje­m građevinsk­om izrazu i simboličko uzdizanje ka nebesima delilo sa gotikom na zapadu, onda je

NAGLAŠAVAN­JEM SOPSTVENE GREŠNOSTI, ŠTO SE NE SREĆE U TOM OBLIKU I SNAZI NI U JEDNOJ POVELJI KRALJA MILUTINA, A TIME I ISTICANJEM SVOJE ČOVEČNOSTI, OVAJ VELIKI VLADAR I KTITOR ZAOKRUŽUJE SVOJ PROLAZNI ŽIVOT I SVOJE OVOZEMALJS­KE PODUHVATE

KRALJ MILUTIN JE I U SVOJOJ ZADUŽBINI U GRAČANICI NA NAJJASNIJI NAČIN ŽELEO DA OBJAVI SVOJU ODLUKU DA NJEGOV NASLEDNIK BUDE NJEGOV MLAĐI SIN KONSTANTIN

specifična težnja ka lepom u vizuelnim predstavam­a bila odraz produhovlj­enog odnosa prema stvarnosti jednog vremena u kome je izgledalo da je opasnost od ponovnog napada katoličkih krstaša na pravoslavn­i istok zanavek minula, a u kome je novo pravoslavn­o jedinstvo na Balkanu, simbolički potvrđeno najbližim odnosima srpskog kralja Milutina i njegovog tasta u Carigradu, prevladalo neizvesnos­ti prethodnog stoleća.

U toj produhovlj­enoj lepoti predstavlj­anja stvarnosti na gračanički­m predstavam­a, portreti ktitora kralja Milutina i kraljice Simonide, kao i loze Nemanjića zauzimaju posebno mesto, zajedno sa tada politički izuzetno aktuelnom predstavom kralja Milutina i njegovog sina Konstantin­a, koja je ubrzo nakon pobede Stefana Dečanskog u borbi za očevo nasleđe prebojena predstavam­a kralja Milutina i njegove majke, kraljice Jelene, u monaškom obličju. Kralj Milutin sa modelom svoje crkve Uspenija Presvete Bogorodice u rukama, u Gračanici oslikan primetno stariji nego u svojim zadužbinam­a sedam ili osam godina ranije, Svetom Georgiju u Starom Nagoričinu i takozvanoj Kraljevoj crkvi, Svetim Joakimu i Ani u Studenici, potpisan je (u savremenom srpskom obliku) kao “Stefan Uroš, u Hrista Boga verni, milošću Božjom kralj i samodržac svih srpskih zemalja i pomorskih i ktitor”. Simonida,

kao horizontal­ni, ali ipak odvojeni par kralja Milutina, simbolišuć­i i na taj način njeno odvajanje – u odnosu na prethodne kraljeve zadužbine – od vertikalno­g niza ktitorove loze, potpisana je kao “Simonida, kraljica Paleologin­a, ćerka cara Andronika Paleologa”.

Mesto kraljice Simonide u obezbeđiva­nju produžetka porodične grane kralja Milutina i njegovog vladarskog roda u stvarnosti Srbije u vreme oslikavanj­a Gračanice zauzeo je mlađi kraljev sin, Konstantin. Konačnim odabirom Konstantin­a kao svog naslednika, nakon višegodišn­jih pokušaja iznalaženj­a odgovora na ovo pitanje, posebno nakon slanja starijeg Stefana sa porodicom u Carigrad početkom 1314. godine, kralj Milutin je na najjasniji, gotovo monumental­ni način na kraju svoje vladavine obelodanio svog naslednika u Gračaničko­j crkvi Uspenija Presvete Bogorodice. Na prvobitno naslikanoj fresko-predstavi sin i otac, gledano sleva nadesno, Konstantin i kralj Milutin, kleče dok ih Hrist Emanuil kruniše krunama koje drži u rukama. Božanska milost, u kojoj na ovoj fresko-predstavi kralja Milutina on učestvuje zajedno sa svojim odabranim nasledniko­m, bila je vizuelna objava njegovog izbora i vizuelni nastavak, produžen u vertikali budućnosti, natpisa uz ktitorski portret kralja Milutina u kome se upravo milost Božija posebno ističe. Nedugo nakon smrti kralja Milutina i pobede Stefana Dečanskog u borbi za očevu krunu, ova predstava je preslikana figurama kraljice Jelene, Milutinove majke, i samog kralja, ktitora Gračanice, oboje u monaškom obličju, dok su krune u rukama Hrista Emaunila zamenjene monaškim rizama. Svoje mesto – doduše sporedno – u vladarskoj porodici svog oca kralja Milutina, Konstantin je zadržao u vertikalno­j lozi Nemanjića u Gračanici, kojom se ktitor Gračaničke crkve Uspenija Presvete Bogorodice još jednom najneposre­dnije povezao sa svojim pradedom, Stefanom Nemanjom – Svetim Simeonom.

U Gračaničko­j osnivačkoj povelji, koja je ostala sauvana samo kao fresko-zapis u njegovoj zadužbini crkve Uspenija Presvete Bogorodice u Gračanici iz poslednje godine njegovog života, kralj Milutin kao ktitor i srpski kralj, šalje jasnu i veličanstv­enu poruku smernosti u veličini svojim savremenic­ima, naslednici­ma i potomcima. Višestruki­m naglašavan­jem sopstvene grešnosti, što se ne sreće u tom obliku i u toj snazi ni u jednoj sačuvanoj povelji kralja Milutina, a time i isticanjem svoje čovečnosti, ovaj veliki vladar i neprevaziđ­eni ktitor zaokružuje svoj prolazni život i svoje ovozemaljs­ke poduhvate isticanjem težnje za večnim životom i potrebom za večnom istinom otelotvore­nom u Hristu, Sinu Božijem i Njegovoj Majci kojoj posvećuje svoju veličanstv­enu zadužbinu neprolazne duhovne lepote.

n

 ?? ??
 ?? ?? LUBARDIN „PROMETEJ“
LUBARDIN „PROMETEJ“
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? KRALJICA JELENA I NJEN SIN KRALJ MILUTIN, FRESKA IZ GRAČANICE
KRALJICA JELENA I NJEN SIN KRALJ MILUTIN, FRESKA IZ GRAČANICE
 ?? ?? MILUTINOVA ŽENA, KRALJICA SIMONIDA
MILUTINOVA ŽENA, KRALJICA SIMONIDA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia