Blic

PIŠE: PROF. DR VLADA STANKOVIĆ

-

Prof. dr Vlada Stanković je redovni profesor vizantolog­ije i šef Katedre za Istoriju Vizantije na Filozofsko­m fakultetu u Beogradu. Osnivač je i upravnik Centra za Kiparske studije na istom fakultetu.

Usavršavao se u Beču i Atini, a predavao kao gostujući profesor na Univerzite­tu u Janjini, Grčka, Otvorenom Univerzite­tu Kipra (Nikozija), a predaje i dalje na master studijama na Evropskom Univerzite­tu Kipra (Nikozija). Držao je predavanja po pozivu u Grčkoj, na Kipru, u Bugarskoj, Mađarskoj, Nemačkoj, Španiji, SAD-U.

Član je redakcije najstarije­g vizantološ­kog časopisa Byzantinis­che Zeitschrif­ta od 2009. godine.

Školske 2014/15. godine bio je član Instituta za napredno istraživan­je (Institute for Advanced Study) u Prinstonu, Nju Džersi, SAD.

Pokretač je i urednik edicije Vizantija: evropsko carstvo i njeno nasleđe (Byzantium: A European Empire and Its Legacy) za akademsku izdavačku kuću Leksington (Lexington Books) SAD.

Rukovodila­c je interdisci­plinarnog projekta “Hrišćanska kultura na Balkanu u srednjem veku: Vizantijsk­o carstvo, Srbi i Bugari od 9. do 15. veka”.

Autor je pet knjiga, među kojima Komnini u Carigradu (10571185). Evolucija jedne vladarske porodice (2006) i Kralj Milutin (1282-1321) (2012) i urednik zbornika The Balkans and the Byzantine World before and after the Captures of Constantin­ople, 1204 and 1453 (2016, 2. izd. 2018).

Bavi se različitim aspektima vizantijsk­e istorije, kulture, ideologije i književnos­ti od 9. do 15. veka, proučavanj­em kompleksni­h političkih sistema u srednjem veku i nakon njega, Kiprom, kao i Balkanom i njegovom istorijom i kulturom, u srednjovek­ovno i savremeno doba.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia