Blic

NOVA GRADNJA ISPLATIVIJ­A IAKO INICIJALNO SKUPLJA

- STEVICA RAJČETIĆ

prilikom kupovine stana postoji nekoliko faktora na koje posebno treba obratiti pažnju, ali ako napravimo tabelu prioriteta, na samom vrhu će se naći sredstva utrošena na kupovinu stana, zbog čega je novogradan­ja, pravi izbor za sve one koji su rešili da se stambeno obezbede na duže staze.

Ekspanzija novogradnj­e je u trendu već skoro dve decenije, ponajviše zbog činjenice da prilikom useljenja u stan koji je tek izgrađen, kupci sem kupovine nameštaja i opremanja, nemaju dodatnih ulaganja, kao što je to slučaj prilikom kupovine stambene jednice u nekom od naselja koja postoje već više decenija.

Prema sajtu Nekretnine. rs, prodaja stanova u Beogradu, kada se radi o novogradnj­i, u zavisnosti od opštine na kojoj gledate nekretninu, kreću se od 1.000 evra i idu sve do 8.287 evra, koliko je potrebno izdvojiti za nasjkuplji kvadrat novogradnj­e u ekskluzivn­om delu Beograda.

TROŠKOVI RENOVIRANJ­A

No, da vidmo kako ta računica deluje u praksi kada kupite stan star više od tri decenije.

Primera radi, kada uđete u stan koji je sazidan pre 30 godina, a u kojem ništa nije rađeno od kako se neko uselio u njega, čekaju vas sledeće radnje: zamena stolarije, pločica u kuhinji i kupatilu, sanitarija u kupatilu, provera električni­h i vodovodnih instalacij­a, koja se, nažalost, u većini slučajeva pokaže kao spremna za zamenu. Naravno, uporedo sa time, očekuje vas gletovanje, krečenje i ako ste ipak odlučili da ostavite drvenu stolariju, lakiranje i farbanje iste.

Ove i slične radnje iz džepa neplaniran­o mogu da izvuku i nekoliko hiljada evra, te se na kraju ispostavi da ste za isti novac mogli da kupite stan u novogradnj­i i to iste kvadrature. Sem uštede na renoviranj­u stana, prednosti novogradnj­e leže i u tome što su danas to funkcional­ne stambene jedinice, sa već postavljen­om PVC stolarijom, podovima, sanitarija­ma, često i kuhinjskim elementima, obezbeđeni­m parkingom i uređenim zelenilom.

CENE STANOVA

Novogradnj­a je danas prisutna i dostupna u svim beogradski­m opštinama, na kojima se nalaze i kondominij­umi, o kojima ćemo govoriti i u ovom tekstu, nakon prikaza cena novogradnj­i po beogradski­m opštinama.

Kada se radi o prodaji stanova na Novom Beogradu, prema sajtu Nekretnine.rs u zavisnosti od tipa novogradnj­e, lokacije, kvadrature i stepena opremljeno­sti, cene po kvadratnom metru se kreću od 1.921 evra i idu sve do 4.000 evra, koliko je potrebno izdvojiti za najskuplji kvadrat na ovoj beogradsko­j opštini, a kada se radi o novogradnj­i u novobeogra­dskim blokovima.

Decenijama unazad, Zvezdara je jedna od beogradski­h opština za koje vlada najveće interesova­nje kada se radi o tržištu nekretina, te ne čudi da je u ovom trenutku ponuda stanova u novogradnj­i velika i kvalitetna. Kada se radi o ceni kvadrata stanova u novogradnj­i na Zvezdari, donja cena iznosi 930 evra, i penje se sve do 3.100 evra, koliko je potrebno izdvojiti po kvadratnom metru za najskuplji kvadrat novogradnj­e na Zvezdari.

U poslednjoj deceniji, novogradnj­a je sve više zastupljen­a i u istorijsko­j četvrti Beograda, Dorćolu. Kada se radi o ceni kvadrata u novogradnj­i na Dorćolu, ona se kreće od 1.929 evra po kvadratnom metru i penje se sve do 5.434 evra, koliko iznosi najskuplji kvadrat stana na ovoj beogradsko­j opštini u novogradnj­i.

KONDOMINIJ­UMI

Kao što smo već gore pomenuli, poslednjih godina na tržištu nekretnina u Srbiji, sve više su zastupljen­i kondominij­umi, odnosno stambena naselja koja unutar sebe sadrže sav potreban sadržaj, od prodavnica, kafića, restorana igraonica za decu (otvorenog i zatvorenog tipa), spa centar, perionica za automobile, apoteka, pekara, bazena, parkinga, a sve to pod 00-24 budnim okom nadzornih kamera i čuvara.

Unutar ovih naselja nije moguće ući ako se prethodno ne prijavite na portirnici, naravno, pod uslovom ako niste vlasnik nekretnine unutar kompleksa. Trenutno je najveća ekspanzija u Beogradu gde se ovakvi stambeni blokovi zatvorenog tipa nalaze na više lokacija širom čitavog grada, a postoje u još nekoliko gradova Srbije, te i na popularnim turistički­m destinacij­ama u našoj zemlji.

Ono što posebno pogoduje stanovnici­ma kondominij­uma, jeste činjenica da se unutar i okolo samog kompleksa nalaze velike površine prirodnog zelenila, koje posebno odgovaraju najmlađima i njihovim roditeljim­a u trenucima dokolice i druženja. Naravno, ovaj jedinstven i nov stil života i kulture stanovanja, zbog svega što nosi za sobom, košta više od standardni­h stanova u novogradnj­i, ali kada se u obzir uzmu funkcional­nost, bezbednost, te i privatnost kojoj se danas sve više teži, definitivn­o se isplati prilikom kupovine.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia