Blic

KROSOVER KOJI ŽELI DA OSTANE NA VRHU

Vozačima se nudi samo verzija sa benzinskim motorom i blagom hibridnom tehnologij­om.

- A. PIJEVAC

Nisan je vožnjom od Beograda do Kosmaja novinarima predstavio novu, treću generaciju modela “kaškai”, kojim želi da učvrsti svoj vodeći položaj u segmentu kompaktnih krosovera na evropskom tržištu. Otkako je 2007. praktično stvorio trenutno najpopulrn­iju klasu, “Nisan” je dosad prodao više od tri miliona primeraka “kaškaija” koji je izvrsno prihvaćen i među srpskim vozačima.

Kod novog modela jasno je kako je zadržao ista načela na kojima su utemeljene, dizajniran­e i razvijene prethodne dve generacije, a to su elegantan dizajn, poboljšana platforma i efikasniji motor u kombinacij­i s naprednom kvalitetom i voznim osobinama više klase.

Po pitanju dizajna novi “kaškai” zadržava prepoznatl­jivu ideju i linije dosadašnje­g modela, ali je poneki detalj sada izveden kao varijacija na temu manjeg “duka” s maskom hladnjaka u karakteris­tičnoj V formi. Moderniji nastup sada donose “pametna” LED Matrix svetla, a što se tiče dimenzija novi je model porastao: 3,5 centimetar­a je duži (4,425 m), širi je za 3,2 centimetra (1,838 m) i viši za jedan centimetar (1,635 m). Najvažnije - “kaškai” je postavljen na potpuno novu platformu pa je i međuosovin­ski razmak sada duži za dva centimetra (2.666 mm).

Za putnike pozadi to znači okruglih tri centimetra više mesta za kolena. Zadnja vrata otvaraju se do 85 stepeni, što bitno olakšava ulaza i pristup sedištima, a posebno pomaže kod smeštanja dece u sedišta.

Prtljažnik raspolaže sa 50 litara više zapremine nego dosad, konkretno sa 480 litara s tim da je ulazni prag niži za dva centimetra pa je i pristupačn­iji.

U ponudi je samo 1.3 DIG-T turbo benzinac koji sada raspolaže 12-voltnom blagom hibridnom tehnologij­om, a može da bude povezan sa šestostepe­nim ručnim menjačem ii automatski­m “X tronikom” sa osam stepeni prenosa. Isporučuje se 140 K ili 158 KS, s tim da snažniji opciono dolazi sa pogonom na sve točkove.

Početna cena je 23.300 evra.

Ko je imao više novca, Džon D. Rokfeler ili Džingis-kan? Ovo je zanimljiva tema zbog filozofsko­g pitanja koje nam se postavlja: Kako se meri bogatstvo? Da li se bogatstvo meri samo u tome koliko novca imate? Ako je tako, to je vrlo problemati­čno, jer novac nema fiksnu vrednost. Setite se samo vremena inflacije u Jugoslavij­i kada smo svi bili kvadrilion­eri.

Prema Forbsovoj listi milijarder­a, osnivač Amazona Džef Bezos najbogatij­i je čovek na planeti. On je težak oko 140 milijardi dolara i najbogatij­i je čovek u savremenoj istoriji. Ali, nije najbogatij­i svih vremena. Ta titula pripada Mansu Musi, kralju Malija i Zapadne Afrike, koji je bio toliko bogat da je bukvalno mogao da kupi ceo svet. I, još dugo da živi od onoga što mu je ostalo. Istoričari kažu da je Musa bio toliko bogat da to ne može da se definiše brojkama, bio je nepojmljiv­o bogat. Ekonomisti su izračunali da je samo zlata imao u vrednosti od sadašnjih 400 milijardi dolara, dok poznavaoci afričke kulture kažu da to nije ni desetina onoga što je posedovao.

Njegova moć bila je nemerljiva. Kada je odlučio da krene na hodočašće u Meku, kroz Egipat i Saharu sa sobom je poveo ceo grad - 60 hiljada ljudi bilo je u karavanu koji je mesecima putovao kroz pustinju.

Danas bismo to uradili drugačije, zar ne? Kamile i konje zamenićemo automobili­ma koji svojim kvalitetom, tehnologij­om i izradom zaslužuju da budu broj 1, da budu u službi kraljevima. A, kada pričamo o luksuzu, u svetu automobila postoji samo jedan sinonim - Majbah. Nemački proizvođač, osnovan 1909. godine, premijerno će predstavit­i u Srbiji uprvo svoj najnoviji moćni automobil Mercedes GLS Maybach. Zanima vas gde možete da vidite ovaj luksuzan SUV?

Od 23. do 30. septembra u Galeriji Belgrade čeka vas Galerija automobila. Moći ćete da pogledate najnovije modele najpoznati­jih proizvođač­a automobila, i to u jedinstven­om ambijentu najvećeg tržnog centra u regionu. U test vožnji ćete moći da uživate na licu mesta, a prodavci su vam spremili i specijalne ponude.

Budite prvi koji će da vidi Mercedes GLS Maybach, automobil sa komforom i luksuzom limuzine spakovanim u telo terenca, automobil koji nema sebi ravnog rivala.

Njegova prostrana unutrašnjo­st sa materijali­ma najvišeg kvaliteta i izuzetno visokim nivoom izolacije buke stvara atmosferu punu stila koja ostavlja utisak komfora i sigurnosti.

Samo za Majbah GLS je razvijen V8 motor sa 558 “konja” koji ovaj SUV pokreće diskretno, ali snažno.

U svet električni­h Mercedes vozila uvešće nas modeli EQA i EQC, koji će takođe, od 23. do 30. septembra biti predstavlj­enii u Galeriji. Za ljubitelje klasičnih modela, Mercedes je pripremio nove generacije

Samo za Majbah GLS je razvijen V8 motor sa 558 konja

“C klase” i “G klase”, a srpska premijera je plug-in hibridna verzija “mecedesa GLC”.

A nakon uživo razgledanj­a modela na Galeriji automobila, svoj omiljeni automobil možete detaljnije da izučite i saznate još više informacij­a putem naše Virtuelne galerije automobila koja će vas čekati na galerijaau­tomobila.rs odmah po završetku ove manifestac­ije.

Galerija automobila je prvi put na prostoru Balkana organizova­la jedan ovako veliki događaj koji za cilj ima da najbolje automobila iz ove industrije učini dostupnim svima. U saradnji sa Galerijom Beograd, Beogradom na vodi i Blicem od 23. do 30. septembra u Galeriji vas čeka pravi spektakl kada je reč o automobili­ma poslednje generacije. Ukupno 42 četvorotoč­kaša biće dostupno svim posetiocim­a, a ovo su samo neki od brendova u kojima će svi moći da uživaju: Mercedes, BMW, FORD, Toyota, Peugeot, Opel, Volvo, KIA, Seat, Cupra, FIAT, JEEP, Alfa Romeo i mnogi drugi.

 ?? ?? SNAŽNIJA VERZIJA SA 158 KS MOŽE DA SE PORUČI I SA POGONOM NA SVE TOČKOVE
SNAŽNIJA VERZIJA SA 158 KS MOŽE DA SE PORUČI I SA POGONOM NA SVE TOČKOVE
 ?? ?? KABINA JE MODERNIZOV­ANA I “NISAN” JE UNAPREDIO KVALITET KORIŠĆENIH MATERIJALA
KABINA JE MODERNIZOV­ANA I “NISAN” JE UNAPREDIO KVALITET KORIŠĆENIH MATERIJALA
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia