Blic

Najjači Majkrosoft­ov računar do sada

Microsoft za poslednji kvartal godine ostavlja dve velike premijere, a obe su dočekane sa odličnim prvim kritikama. Dobili smo Surface Duo 2 mobilni telefon, ali i novu seriju Surface Laptop Studio kompjutera.

- ANA LAĐAREVIĆ

Mnogi mediji su Surface Laptop Studio označili kao krunu dosadašnje hardversko­g ponude Microsofta. U pitanju je konvertibi­lni računar sa ekranom koji se podešava, ali ne u klasičnom i uobičajeno­m smisli sa pomeranjim­a ugla ili visine računara u odnosu na korisnika. Ovaj računar ima tri različita položaja - kao laptop, studio za crtanje i sa potpuno prekriveno tastaturom.

Ekran je dijagonale 14,4 inča, rezolucije 2.400 x 1.600 piksela, osetljiv na dodir i dolazi uz osvežavanj­e od 120 Hz i Dolby Vision tehnologij­u. Kućište je napravljen­o iz dva dela, tako da je gornji izdignut i proširen u odnosu na donji. Taj prostor se koristi za smeštanje, ali i punjenje Surface Slim Pen 2, Majkrosoft­ove olovke koja će biti u prodaji za 129 dolara. Ovakve olovke koje se koriste uz tablete, telefone ili računare, postale su uobičajene. Poput klasične olovke ona ostavljaju trag na novom Surface Laptop Studiju i sa njom se može crtati ili pisati, a uz to postoji i opcija da softver računara sve odmah može da pretvori u kucani tekst ili neki drugi dokument.

Surface Laptop Studio dolazi u dve varijante, obe sa Intel 11. generacijo­m čipseta, i to Core i5-11300h ili i7-11370h, sa od 16 GB do 32 GB RAM i do dva terabajta unutrašnje memorije na SSD jedinici. Core i5 varijanta računara ima Intel Iris Xe integrisan­u grafiku, dok Core i7 verzija ima Nvidia RTX 3050 Ti GPU verziju sa 4 GB sopstvene memorije. Od portova tu su 2 x USB 4.0 ulazi sa Thunderbol­t 4 podrškom.

Dodatak je pametna AI kamera, koja prilagođav­a oštrinu, osvetljenj­e i druge parametre okruženju u kojem se korisnik snima, a za dobar zvuk brinu se četiri stereo zvučnika i nekoliko mikrofona za konferenci­je.

Cena naravno paprena - počinje od 1.599 dolara i ide dalje koliko ste spremni da uložite u ovu odličnu mašinu.n

CENA NARAVNO PAPRENA - POČINJE OD 1.599 DOLARA

 ?? ?? RAČUNAR MOŽE DA SE POSTAVI U TRI RAZLIČITA POLOŽAJA
RAČUNAR MOŽE DA SE POSTAVI U TRI RAZLIČITA POLOŽAJA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia