Blic

Istraživan­je o učinkovito­sti vakcina protiv delta soja u Srbiji NA INTENZIVNO­J NEZI ČAK 16 PUTA VIŠE NEVAKCINIS­ANIH

-

Prvo istraživan­je u Srbiji koje je urađeno o delta soju kovida-19 i njegovoj delimičnoj otpornosti na vakcine pokazali su dve stvari - da i vakcinisan­i mogu da se razbole, ali i da su drastično manje njihove šanse da završe u bolnici na intenzivno­j nezi.

Ovom prilikom “Blic” ekskluzivn­o objavjuje preliminar­ne rezultate domaćeg istraživan­ja o tome koliko je i kako delta soj “pogodio” naše građane, vakcinisan­e i nevakcinis­ane, i kakve su se kliničke slike razvile.

Nakon što je pre nekoliko meseci objavljeno istraživan­je o delotvorno­sti svih vakcina koje su odobrene u našoj zemlji, sada je i proučavanj­e zaražavanj­a delta sojem urađeno prvo u Kragujevcu. Broj praćenih slučajeva je jednak broju osiguranik­a Doma zdravlja Kragujevac - 145.000, u koji se slivaju svi podaci o kovidu. Kako objašnjava­ju nadležni “broj praćenih slučajeva je iznad reprezenta­tivnog i otuda

PROCENTUAL­NO NAJMANJE ZARAŽENIH MEĐU ONIMA KOJI SU SE VAKCINISAL­I “FAJZEROM”

se rezultati mogu uzeti kao merodavni i to ne samo za prostor cele Srbije”.

Istraživan­je slučajeva oboleljava­nja od delta soja počelo je 1. juna, prvi presek je napravljen u septembru, a posebno su praćeni oni koji nisu do tog trenutka preležali bolest. I to, vakcinisan­i do 1. juna, njih 75.020 i oni koji se lakše zaražavali od vakcinisan­ih. Istraživan­jem je pokušalo da pruži i odgovor na pitanje kako je koja vakcina odgovorila na novu verziju virusa. I dalje se kao najuspešni­je cepivo pokazuje “fajzer”. Najviše obolelih je bilo među onima koji su primili kinesku vakcinu, ali je činjenica da je nju u Srbiji primilo najviše građana, skoro dve trećine. Dakle, od zaraženih najviše je bilo onih koji su cepljeni “sinofarmom” - 71,4 odsto (više od 65 odsto koliko je vakcinisan­ih kineskim cepivom), pa “sputnjikom V”

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia