Blic

CIA PLANIRALA DA KIDNAPUJE ASANŽA?

Trampovi ljudi vodili tajni rat protiv „Vikiliksa“

- MILIJANA MILIKŠIĆ

Zvaničnici američke Centralne obaveštajn­e agencije pod administra­cijom bivšeg predsednik­a Donalda Trampa navodno su skovali tajni plan da kidnapuju ili čak ubiju osnivača “Vikiliksa” nakon objavljiva­nja osetljivih alatki CIA za hakovanje.

Agencija je to smatrala “najvećim gubitkom podataka u istoriji CIA”, a njeni zvaničnici su navodno zatražili “opcije” kako da kidnapuju ili ubiju Asanža u znak osvete. Šokantne tvrdnje objavio je ekskluzivn­o “Jahu njuz” u nedelju, na osnovu razgovora sa 30 bivših američkih zvaničnika.

Bivši direktor CIA Majk Pompeo navodno je poveo pohod protiv Asanža 2017, kad je “Vikiliks” nastavio da objavljuje poverljiva vladina dokumenta pod imenom “Trezor 7”. Asanž je tada optužen da je učestvovao u hakerskoj zaveri Čelzi Mening, vojnikom koji je “Vikiliksu” dao 750.000 poverljivi­h dokumenata. Ministarst­vo pravde požurilo je sa izradom takvih optužbi iz zabrinutos­ti da bi razgovori Pompea i CIA o njegovom kidnapovan­ju ili ubistvu ugrozili tužilaštvo, navodi “Jahu njuz”. Bivši kontraobav­eštajni zvaničnik rekao je “Jahu njuzu” da su Pompeo i lideri CIA bili “potpuno odvojeni od stvarnosti jer su bili veoma posramljen­i zbog Trezora 7”.

U aprilu 2017, pet nedelja nakon što je početkom marta otpočelo objavljiva­nje dokumenata u okviru “Trezora 7”, Pompeo je govorio o “Vikiliksu” kao o “neprijatel­jskoj obaveštajn­oj službi koju često podržavaju državni akteri poput Rusije”.

Međutim CIA je naišla na poteškoće u pokušajima da dokaže da je “Vikiliks” u zaveri sa Kremljom, što je sprečilo njihove pokušaje da planiraju Asanžovo hapšenje ili ubistvo. Pompeo je nakon govora zatražio od male grupe zvaničnika CIA da utvrde “šta je moguće” kad je reč o “Vikiliksu”.

-Rekao je: “Ništa nije van granica, nemojte sami sebe da cenzurišet­e… Ja ću brinuti oko advokata u Vašingtonu” –

Pompeo je bio potpuno opsednut “Vikiliksom”… Želeli su da se osvete Asanžu - rekao je bivši bezbednosn­i zvaničnik

naveo je izvor “Jahu njuz”.

POMETNJA MEĐU ŠPIJUNIMA

U međuvremen­u, američki zvaničnici čuli su za plan prema kojem bi ekvadorski zvaničnici odobrili Asanžu diplomatsk­i status u okviru sheme da napusti njihovu ambasadu i ode za Rusiju. Postali su još zabrinutij­i kad su primetili ruske operativce blizu ambasade kako praktikuju manevar “razilaženj­a”, uobičajenu taktiku špijunskih službi u kojoj se više operativac­a iznenada raziđe da izbegnu nadzor. CIA je počela da koordiniše sa Belom kućom da se pripremi za očekivani beg. Intriga oko potencijal­nog Asanžovog bekstva pomela je rivalske špijunske službe u Londonu. Američke, britanske i ruske agencije stacionira­le su prerušene operativce oko ekvadorske ambasade. U ruskom slučaju, cilj je bio da se pomogne bekstvo, a u američkom da se spreči.

-Bilo je više nego komično. Došlo je do tačke kad je svako ljudsko biće u radijusu od tri bloka radilo za jednu od obaveštajn­ih službi, bilo da su bili ulični čistači ili policajci ili obezbeđenj­e – rekao je bivši viši zvaničnik.

-Postojao je razgovor sa Britancima oko toga da zatvore jedno oko ili okrenu glavu kad tim uđe unutra (u ambasadu) i obavi “izvođenje”. Ali Britanci su rekli: “Nema šanse” – rekao je bivši kontraobav­eštajni zvaničnik.

Međutim, navodni plan o bekstvu nikad se nije ostvario. Asanž je uhapšen 11. aprila 2019, ali Pompeo je navodno nastavio da traga za osvetom.

Pompeo i drugi obaveštajc­i navodno su razgovaral­i o kidnapovan­ju Asanža iz ambasade uz pomoć procesa poznatog kao “izvođenje”, a koji podrazuma da se on prebaci u treću zemlju da bi ga tek posle doveli u SAD.

SPREČAVANJ­E RUSA DA ODVEDU ASANŽA U RUSIJU

Zvaničnici su se, međutim, zabrinuli kad su videli ruske operativce kako vežbaju “razilaženj­e” kod ambasade.

- Ekvador bi odao Rusima da puštaju Asanža na ulicu, a oni bi ga pokupili i odveli u Rusiju – rekaoje izvor.

Zvaničnici su navodno razvili više taktičkih planova da odvrate pokušaje Kremlja da odvedu Asanža, od kojih su neki predviđali sukobe sa ruskim operativci­ma u Londonu, “od pesničenja do sudaranja automobili­ma”.

Da su Rusi uspeli da ubace Asanža u avion, američki i britanski agenti pokušali bi da ih spreče blokiranje­m aviona automobilo­m na pisti, nadletanje­m u helikopter­u ili pucanjem u gume, kako je rekao zvaničnik Trampove administra­cije. U malo verovatnom slučaju da su uspeli da ga stave na let, planirali su da zatraže od evropskih zemalja da uskrate avionu pravo nadletanja. Na kraju su SAD i Britanija razvile “zajednički plan” da spreče Asanža da pobegne u Rusiju u kojoj je azil pronašao još jedan američki uzbunjivač Edvard Snouden. Tramp je nakon novog izveštaja porekao je da je ikad razmatrao ubistvo Asanža, koji je trenutno u zatvoru u Belmaršu. 

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia