Blic

TAČKE PREDLOGA

- Danijela Luković

n Uzajamno nenapadanj­e n Kontrola izbornog procesa n Zajednička kampanja za izlazak na izbore n Formiranje programski i ideološko bliskih izbornih platformi i preizborni­h saveza

Stvaranje postizborn­e koalicije u kojoj bi najjača opoziciona lista dala kandidata za gradonačel­nika ili premijera

Isključuje se bilo kakva mogućnost koalicija, davanja prećutne ili manjinske podrške i saradnja sa vladajućim stankama (SNS i SPS)

Dogovaranj­e oko zajedničko­g kandidata/kandidatki­nje za predsednič­ke izbore

nnnStranko­m slobode i pravde, Ds-om i Pokretom slobodnih građana.

- Jedna od stavki je da se svi obavežu da posle izbora nema saradnje sa onima koji čine vladajuću koaliciju napominje naš sagovornik.

Među važnim stavkama je i formiranje programski i ideološko bliskih izbornih platformi i preizborni­h saveza.

- Na ovaj način prevazišle bi se konstantne podele i sukobi koji nastaju imperativo­m saradnje programski nespojivih organizaci­ja. Pri ovome će se voditi računa da nijedna lista ne ostane ispod cenzusa i o mogućnosti produktivn­e saradnje stranaka i organizaci­ja - objašnjava naš sagovornik.

Ovo će, kako kaže naš izvor, građanima poslati jasnu poruku da “opozicija

ima plan za pobedu i da zna kako se do nje stiže”.

- Ostaće dovoljno vremena da se razgovara o predlogu i verujemo da je ovo dobar način da se dođe do dogovora i to takvog koji će imati najširu podršku. Treba uvažavati različitos­ti, a dobro je da se dogovor postigne sad - priča naš sagovornik.

Ovaj predlog dolazi posle završetka dijaloga o izbornim uslovima, kojem je na zahtev opozicije posredoval­a Evropska unija. Dvodnevna runda održana je u Beogradu, a protekla je uz tenzije jer deo opozicije nije bio zadovoljan ponuđenim predlogom. Niko od učesnika nije stavio paraf na taj dokument, ali je vlast prihvatila predložene stavke i obavezala se da će ih sprovesti.

n

 ?? ?? Ovaj predlog dolazi posle završetka dijaloga O izbornim uslovima
Ovaj predlog dolazi posle završetka dijaloga O izbornim uslovima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia