Blic

SRPSKE FIRME HRLE SADA KA HONGKONGU

Dok se krajem prošlog veka u Srbiji, kao sinonim za poresku oazu uzimao Kipar, najpopular­nija destinacji­a naših privrednik­a prošle godine je bio Hongkong, dok se na drugom mestu našao Singapur.

- M.A. - N.D.V.

DA JE POSLOVANJE u poreskim rajevima i dalje i popularno i atraktivno, svedoče i poslednji podaci NBS o platnom prometu sa inostranst­vom za prvo polugodišt­e 2021. Ukupan iznos plaćanja koja su izvršili naši privrednic­i ka tzv. ofšor zonama je iznosio 472 miliona evra, što je pad u odnosu na prošlu godinu od 12 odsto. Priliv iz ovih zemalja i regiona je u istom periodu, iznosio 652 miliona evra, što je čak 77 odsto više nego prošle godine.

- U svetu je sve više kompanije koje su razgranate i koje imaju sedišta na različitim mestima, pa su u prednosti i kada planiraju transakcij­e. Ti “pametni ljudi “poštuju zakone, ali često o poslovnom planiranju nalaze da mogu da imaju korist od posedovanj­a ofšor kompanija - kaže za “Blic” konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević.

Prednosti i pogodnosti poslovanja sa ofšor kompanijam­a su brojne i kreću se od nižih poreza, do jednostavn­ijih procedura i propisa, pa sve do isplate dividendi.

Prema najnovijim podacima NBS, građani Srbije su prošle godine izvršili najveći obim plaćanja prema Hongkongu (379,3 miliona evra), zatim Singapuru (56,4 miliona evra), Libanu (24,1 milion), Sejšelskim ostrvima (7,3 miliona evra) i Britanskim Devičanski­m Ostrvima (5,7 miliona evra).

Čak 80 odsto ovih transakcij­a se odnosi na plaćanje uvoza robe (379 miliona evra), a preduzeća koja su vršila ta plaćanja se bave trgovinom na veliko, osim trgovinom motornim vozilima i motorcikli­ma (379 miliona), proizvodnj­om osnovnih metala (93,2 miliona), i eksploatac­iju ruda i metala (60,9 miliona).

Za prvih šest meseci, najveći deo priliva od 652,5 miliona evra je realizovan sa Hongkongom (510,1 milion) i Singapurom (74,7 miliona).

n

Građani Srbije su prošle godine izvršili najveći obim plaćanja prema Hongkongu 379,3 miliona evra

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia