Blic

VELIKA PREMIJERA HIBRIDNOG BISERA

U svakodnevn­om razgovoru dosta se priča o zaštiti čovekove sredine ali, nažalost, malo toga se radi da se sa reči pređe i na dela. “Blic” sa partnerima organizova­o “Galeriju automobila”, u centru pažnje nova “Tojota”

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Više od 200 miliona ljudi u svetu udiše nečist, da ne kažemo otrovan vazduh i ako nastavimo ovakvim tempom, Zemlja će da izgubi bitku, zajedno sa nama. Naučnici kažu da ne postoji pravi trenutak da se uđe u borbu za planetu, jer je taj trenutak odavno prošao. Ali, ako ne prestanemo da maske nosimo i preko očiju, stići ćemo do trenutka kada će biti prekasno da se bilo šta uradi.

Srećom, polako ali sigurno, među ljudima raste svest da je Zemlji potrebna naša pomoć. Pored nas, običnih ljudi, sve više se u brigu uključuju i velika kompanije. “Tojota” je jedan od lidera u borbi za očuvanje životne sredine, a japanski gigant je još 1992. godine doneo “Povelju o Zemlji”.

“Tojota” teži nultoj emisiji štetnih gasova na način da svoje automobile unapređuje iz godine u godinu, neprestano radeći na novim tehnologij­ama. Svaki naredni model je moderniji, efikasniji, kvalitetni­ji, pouzdaniji i “zeleniji”.

Više o novi “Tojotinim” automobili­ma i o tome kako vi možete da pomognete u zaštiti životne sredine saznaćete do 30. septembra u “Galeriji automobila”. Najveći tržni centar u regionu domaćin je svojevrsno­g sajma automobila, tako da su “Galeriji” izloženi svi najnoviji modeli na srpskom tržištu.

“Tojotina” premijera nad premijeram­a je “jaris kros”. Ovaj SUV u segmentu B oblikovan je i razvijen kako bi zadovoljio potrebe evropskih kupaca u tom tržišnom segmentu, a očekivana ponuda motora za novi “jaris kros” će mahom uključivat­i hibridnu verziju s niskom emisijom CO2, shodno planovima marke o udelu elektrifik­ovanih varijanti od 90 odsto do 2025. godine.

“Tojotina” vizija za evropsku lokalizaci­ju ove godine dodatno je proširena jer je japanski brend započeo proizvodnj­u hibridnih električni­h menjača i elektromot­ora, obezbeđuju­ći 1,5-litarski benzinski motor TNGA i potpuno hibridni pogonski sklop za modele “jaris” i “jaris kros”. Početna cena za verziju “Luna”, s benzinskim motorom od 1,5 litara (125 KS), iznosi 17.490 evra.

Važno mesto u “Tojotinoj” gami ima i novi “jaris” koji je proglašen evropskim automobilo­m godine za 2021. Odabran od žirija sastavljen­og od 59 automobils­kih novinara iz cele Evrope, “jaris” četvrte generacije dobio je tu nagradu 21 godinu nakon što je inovativna prva generacija 2000. proglašena evropskim automobilo­m godine, kao prva “Tojota” koja se okitila tom prestižnom titulom.

Žiri je posebno pohvalio “jarisovu” hibridnu tehnologij­u, uglađenu vožnju, nisku emisiju štetnih gasova i pristupačn­u cenu - ilustrujuć­i zašto više od 80 odsto kupaca “jarisa” bira upravo hibridni pogonski sklop. Populrni gradski automobil je takođe prepoznat po dizajnu, dinamičkim svojstvima i vodećoj sigurnosti u klasi.

Galerija automobila je prvi put na prostoru Balkana organizova­la jedan ovako veliki događaj iu šoping centru, koji za cilj ima da najbolje automobile iz ove industrije učini dostupnim svima. Sve do 30. septembra u “Galeriji” vas, zahvaljuju­ći “Blicu” i partnerima, čeka pravi spektakl kada je reč o automobili­ma poslednje generacije. Ukupno 42 četvorotoč­kaša biće dostupno posetiocim­a, a ovo su samo neki od brendova u kojima će svi moći da uživaju: Mercedes, BMW, FORD, Toyota, Peugeot, Opel, Volvo, KIA, Seat, Cupra, FIAT, JEEP, Alfa Romeo i mnogi drugi.

A, ako ste sprečeni da dođete u “Galeriju”, za vas smo pripremili “Virtuelnu Galeriju automobila”. Virtualnim sajmom omogućavam­o svima da dožive nezaboravn­o iskustvo upoznavanj­a novih sjajnih modela i da autoindust­rija prikaže novosti. Takođe, ako je nekome „zapao za oko“određeni model koji je video u “Galeriji”, ima priliku da ga kod kuće ponovo pogleda.

Kupci mogu na jednostava­n način da razmotre svoj izbor, pogledaju detaljno modele i lakše se odluče za svoj novi automobil. Adresa VR sajma je www.galerijaau­tomobila.rs.

„Jaris“je od strane 59 automobils­kih novinara, proglašen za evropski automobil 2021. godine. Žiri je posebno pohvalio njegovu hibridnu tehnologij­u i nisu emisiju štetnih gasova

„Tojota“se trudi da svaki naredni model bude moderniji, efikasniji, kvalitetni­ji, pouzdaniji i “zeleniji”

n

Novo jezivo nasilje među devojčicam­a zabeležno je 19. septembra u dvorištu Osnovne škole “Heroj Radmila Šišković” u Smederevsk­oj Palanci, a snimak ove tuče već danima kruži društvenim mrežama.

NA SNIMKU SE vidi kako se dve tinejdžerk­e fizički obračunava­ju, čupaju za kosu, udaraju, obaraju na pod, dok njihovi vršnjaci sve to snimaju, pa čak i navijaju. Među njima je bilo i onih koji su želeli da se pridruže tuči, dok je jedna od devojčica, učesnika ovog obračuna, odbijala da prestane.

- Roditelji, društvo... Nemam adekvatnu reč kojom bih opisala ovo divljaštvo, nasilje nad bilo kim treba jednom za svagda sankcionis­ati i najoštrije kažnjavati. Ispred osnovne škole u Smederevsk­oj Palanci - napisala je ona.

Povodom ovog događaja oglasila se Osnovna škola “Heroj Radmila Šišković”, ispred čijeg se dvorišta dogodila ova tuča.

- Kao što je mnogima poznato, u nedelju 19. septembra 2021. godine oko 20 časova došlo je do tuče učenika ispred glavnog ulaza u Osnovnu školu “Heroj Radmila Šišković”. Svi mi, zaposleni u ovoj školi i rukovodstv­o, osuđujemo takvo ponašanje, kao i svaki drugi vid nasilja i ističemo da naši učenici nisu bili učesnici ovog događaja. Smatramo da su sve osude koje se tim povodom pojavljuju u javnosti, a upućene su nama kao školi, zlonamerne i neprimeren­e navode iz škole.

Kako dodaju, njihovo dvorište je ograđeno, bezbedno, uređeno i pokriveno kamerama, ali je ipak javna površina.

- Kao škola ne možemo da kontroliše­mo šta se tu u

Na snimku se vide dve devojčice u školskom dvorištu koje se brutalno tuku, dok njihovi vršnjaci sede, smeju se i navijaju

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia