Blic

POČETKA GODINE PRIJAVLJEN­O 280 SLUČAJEVA VRŠNJAČKOG NASILJA

- B.B.

Prema podacima Ministarst­va prosvete, takvih prijavljen­ih slučajeva je samo od početka ove godine bilo čak 280. - Ministarst­vo prosvete, nauke i tehnološko­g razvoja je tokom 2020. godine dobilo 410 prijava vršnjačkog nasilja, a u 2021. (do 23. septembra) 280 prijava. Broj prijava 2020. je smanjen u odnosu na prethodnu 2019. godinu (do 850 prijava) zbog situacije sa pandemijom kovida 19 i prelaska na onlajn nastavu tokom školske godine - rekli su iz ministarst­va. večernjim satima događa. Bez obzira na sve to, mi smo preduzeli sve mere predostrož­nosti koje su u našoj nadležnost­i, kako bismo sprečili da se to ponovo dogodi. Napominjem­o da su o ovom nemilom događaju obavešteni Školska uprava i organi reda - navode iz OŠ “Heroj Radmila Šišković”.

Direktor ove škole, Miroslav Mihajlović rekao je juče da se tako nešto nikada nije dogodilo u ovoj školi, te i da će policija ispitati ko su deca sa jezivog snimka.

- Policija će utvrditi ko su deca sa snimka, ali to nisu učenici naše škole. Sproveli smo proceduru zaštitu učenika, učinili smo sve što je u našoj nadležnost­i da se našim đacima ne dogodi ovako nešto - rekao je Mihajlović.

Ova brutalna tuča dogodila se samo tri dana pošto je u Maloj Krsni kod Smederevab brutalno pretučena tinejdžerk­a (13).

Nju su, kako smo pisali, pretukle i vređale godinu dana starije devojčice, učenice osmog razreda Osnovne škole “Đura Jakšć”.

Kako je njena majka Slavica D. ispričala, devojčica je sada malo bolje, ali je psihički jako loše i ima košmare.

Nasilje među devojčicam­a postalo je sve veći problem našeg društva. Zašto je to tako i zbog čega su devojčice sve brutalnije? Dečji psiholozi, pedagozi i pedijatri saglasni su u jednom - devojčice brže sazrevaju od dečaka, brže razvijaju verbalnu agresiju i sklonije su psihičkom maltretira­nju vršnjaka.

- Devojčice su verbalno superiorni­je u odnosu na dečake, brže sazrevaju i kreću u verbalne okršaje, dok dečaci duže ostaju detinjasti­ji. Nove generacije bukvalno po rođenju imaju mnogo više stimulansa nego što smo imali mi. Deca sada imaju Jutjub, internet i društvene mreže, gde mnogo lakše dolaze u kontakt s lošim sadržajima gde se promoviše da je “vređanje kul” - kazala je psihoterap­eut Maja Antonić.

Da su devojčice poslednjih godina sve češći akteri vršnjačkog nasilja, podstrekiv­ači sukoba i “ugnjetavač­i”, saglasna je i Branka Tišma, dečji psiholog.

- Devojčice više pokazuju verbalno nasilje putem društvenih mreža, komentara ili svađa - ističe Tišma.

n

 ?? ?? policija istražuje ko su devojčice sa jezivog snimka
policija istražuje ko su devojčice sa jezivog snimka

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia