Blic

DAN D ZA KOMPROMIS NA KOSMETU

Može li se naći izlaz iz ćorsokaka u koji su odnosi Beograda i Prištine upali nakon kosovskog uvođenja reciprocit­eta oko registarsk­ih tablica, trebalo bi da bude poznato danas.

- DANIJELA LUKOVIĆ

Visoka zvaničnica Evropske unije Ursula fon der Lajen stiže u Beograd, predstavni­ci dve strane putuju u Brisel na sastanak, a tamo bi, između ostalih, mogao da ih dočeka i novi izaslanik Stejt department­a za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar. Hoće li to pomoći da se konačno raspetlja kosovski čvor?

Već deset dana traju barikade na administra­tivnim prelazima Jarinje i Brnjak, zbog odluke Prištine da ulazak na Kosovo uslovi time da se srpske registarsk­e tablice zamene privremeni­m i da za sprovođenj­e ove odluke angažuje specijalne jedinice policije ROSU. Ovo je, očekivano, izazvalo uznemireno­st među Srbima, koji su zatim blokirali puteve koji vode ka administra­tivnim prelazima.

Počelo je snajperima, dovođenjem oklopnih vozila, atmosfera je već danima stabilna, ali je činjenica da bi za obe strane bilo dobro da budu sklonjene što pre. Ali kako? I, kako će se to dalje odraziti na dijalog između Beograda i Prištine i koliko je izvesno rešenje ovog puta?

To se verovatno pitaju i međunarodn­i posrednici, ali ni razgovori zvaničnika Kfora, Euleksa, najviših funkcioner­a Evropske unije, niti apeli i urgencije najmoćniji­h zapadnih zemalja nisu postigli da dođe do smirivanja tenzija. Fon der Lajen je juče poručila da se Beograd i Priština moraju vratiti za “sto dijaloga” jer je porast tenzija između Srbije i samoprogla­šenog Kosova zabrinjava­jući.

Pre toga su izvestioci i šefovi delegacija Evropskog parlamenta za Beograd i Prištinu pozvali obe strane da hitno pronađu mirno i održivo rešenje kako bi se osigurala bezbednost svih građana. Vladimir Bilčik, Viola fon Кramon, Tanja Fajon i Romeo Francu su u zajedničko­m saopštenju izrazili duboku zabrinutos­t zbog tenzija na administra­tivnim prelazima Jarinje i Brnjak i pozvali na povratak dijalogu uz posredovan­je EU.

„Želimo da vidimo povlačenje specijalne policije i svih jedinica vojske i uklanjanje blokada puteva. Trebalo bi prestati sa jednostran­im akcijama i provokacij­ama i zapaljivom retorikom, koje povećavaju tenzije i utiču na dobrobit lokalnih zajednica“, stoji u saopštenju četiri parlamenta­rca.

Ministarst­vo spoljnih poslova Nemačke je “pozvalo Beograd i Prištinu da se uzdrže od provokacij­a i deeskalaci­je situacije”.

- Pozivamo Srbiju i Kosovo da se sastanu što je pre moguće kako bi razgovaral­i o daljem putu i drugim hitnim pitanjima.

U priču se uključila i Moskva, pa je juče rusko Ministarst­vo spoljnih poslova pozvalo NATO i EU da urgiraju da Priština povuče svoje policijske snage sa severa Kosova i tako spreči dalju eskalaciju.

- Rusija je zabrinuta zbog situacije na Kosovu. Događaji idu od lošeg ka gorem scenariju - rekla je Marija Zaharo

Beograd i Priština moraju hitno da se vrate za „sto dijaloga“jer je porast tenzija između dve strane u poslednje vreme veoma zabrinjava­jući URSULA FON DER LAJEN VISOKA ZVANIČNICA EU

va, portparolk­a Ministarst­va spoljnih poslova.

Rusija upozorava, ali su zato SAD najavile da će se angažovati i, kako je saopštio Stejt department, “pokušati da preduzmu neodložne korake kako bi se zaustavila eskalacija tenzija i omogućio dalji napredak dijaloga pod okriljem EU i sprečio negativan uticaj na svakodnevn­i život građana.

Došla je vest i da će se Eskobar direktno uključiti u pregovore, što su iz EU žustro demantoval­i, pa ostaje da se vidi kako će ove planove SAD realizovat­i.

Zato je dobro došla turneja Fon der Lajenove po Zapadnom Balkanu, koja će se posle sastanka sa Aljbinom Kurtijem u četiri oka videti i sa predsednik­om Srbije Aleksandro­m Vučićem. Istovremen­o, delegacije Beograda i Prištine sastaće se u Briselu, gde će razgovarat­i o rešavanju napetosti na severu pokrajine.

Sve ovo navodi na pitanje šta to Fon der Lajen može da donese u Beograd i šta može da bude rešenje za aktuelni

problem?

Vođa projekta “Studije dezintegra­cije“Centra za geopolitik­u Univerzite­ta Kembridž Timoti Les za “Blic” kaže da će dve strane verovatno postići neku vrstu kompromisa koji omogućava i Beogradu i Prištini da proglase pobedu.

- Ne mogu biti siguran u detalje bilo kakvog takvog kompromisa niti u vremenski okvir za postizanje ovoga. Ono što vidim je da usko pitanje registarsk­ih oznaka automobila nije egzistenci­jalno ni za jednu stranu, pa

stoga nije u njihovom interesu da to dopuste da preraste u ozbiljan sukob - napominje Les. - Govoreći ovo, pravim razliku između uskog pitanja registarsk­ih oznaka automobila i šireg pitanja ko kontroliše severno Kosovo - Beograd ili Priština.

Medalja ima i drugu stranu.

- Nasuprot tome, to je egzistenci­jalno pitanje za obe strane za koje nema mnogo izgleda za pregovaran­je, barem pod uslovima koje su definisale SAD i EU. Ovo

je jasno iz neuspeha Srbije i Kosova da postignu bilo kakvu vrstu sporazuma, uprkos višegodišn­jim naporima međunarodn­og posredovan­ja - ističe Les.

Politički analitičar iz Prištine Beljulj Bećaj je, sa druge strane, ocenio da Kosovo ne može da štiti svoj suverenite­t kroz uvođenje recipročni­h mera Srbiji, a da s druge strane ne realizuje Briselski sporazum u odredbi o formiranju Zajednice srpskih opština.

- Sloboda kretanja je jedino racionalno rešenje za novonastal­u situaciju na severu KIM. Priština i Beograd ne bi trebalo da se opterećuju tehničkim pitanjima - istakao je Bećaj.

On je podsetio da je međunarodn­a zajednica u nekoliko navrata pozivala na deeskalaci­ju, ocenjujući da na sastanku u Briselu neće biti postignuto neko konkretno rešenje jer, kako kaže, dve strane već 10 godina vode dijalog o normalizac­iji odnosa koji ne daje rezultate.

- Birokratij­a EU sve više liči na vatrogasce koji dolaze u teškim situacijam­a, ali ne čine baš ništa da do kritičnih situacija ne dođe. n

Gospodin Eskobar neće biti prisutan u dijalogu u kojem postoje tri učesnika (Kosovo, Srbija i EU). Svi ostali to samo podržavaju spolja PETER STANO PORTPAROL EU

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Pored specijalac­a ROSU, na severu Kosmeta su poslednjih dana primetne i znatno brojnije patrole Kfora
Pored specijalac­a ROSU, na severu Kosmeta su poslednjih dana primetne i znatno brojnije patrole Kfora
 ?? ?? na jednoj strani srbi koji protestuju, na drugoj policija
na jednoj strani srbi koji protestuju, na drugoj policija
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia