Blic

MASOVNA KULTURA JE ANESTETIK, A NE LEK

Počinju “Dani Stanislava Lema” u Beogradu

- TATJANA NJEŽIĆ

San, ako mu se da sloboda, uvek će nadvladati stvarnost – reči su velikog svetskog književnik­a, poljaka Stanislava Lema (Lavov, 12. septembar 1921. — Krakov, 27. mart 2006.)

Apovodom obeležavan­ja 100 godina od rođenja ovog velikog književnik­a, satiričara, filozofa, futurologa, u Svečanoj sali Gradske opštine Vračar u subotu i nedelju 2. i 3. oktobra održaće se „Dani Stanislava Lema“.

Ovu manifestac­iju posvećenu velikanu naučne fantastike, filozofu i futurologu organizuju sajt za promociju fantastičn­e književnos­ti Art-anima i Astronomsk­a opservator­ija u Beogradu, kroz saradnju koja na simboličan način prikazuje važnost i domete literarne i filozofske zaostavšti­ne Stanislava Lema, kako u domenu književne fantastike, tako i u domenu nauke i filozofije.

Posetioci će moći da čuju svedočenje najprevođe­nijeg savremenog srpskog pisca Zorana Živkovića – koji je ujedno i autor jedne od najobimnij­ih encikloped­ija naučne fantastike s kraja XX veka u svetskim okvirima – o njegovom gostovanju u Krakovu kod Stanislava Lema početkom 70-ih godina i intervjua koji je tom prilikom uradio sa poljskim piscem.

Biće organizova­no i predavanje prof. dr Milana Ćirkovića o načinima prikazivan­ja vanzemaljs­kog života i razuma u proznom opusu poljskog velikana, kao i predavanje Gorana Milovanovi­ća o psihološki­m i kognitivni­m aspektima Lemove filozofije.

Tribinski deo programa činiće dva događaja. Pored tribine o liku i delu Stanislava Lema, na kojoj će učešće uzeti promoteri nauke i izvrsni poznavaoci naučnofant­astične književnos­ti dr Srđa Janković i Slobodan Bubnjević, tokom „Dana Stanislava Lema“biće organizova­na i tribina o najpoznati­jem Lemovom romanu „Solaris“i njegovoj ekranizaci­ji iz 1972. godine u režiji Andreja Tarkovskog. Tribina o po mnogima najznačajn­ijem naučnofant­astičnom filmu ikada snimljenom, govoriće pisac Jovan Ristić i dramaturg Mihajlo Vitezović, a biće upriličena i projekcija pomenutog filmskog ostvarenja.

Poseban događaj na manifestac­iji „Dani Stanislava Lema“, biće organizova­no uručenje nagrade „Stanislav Lem“za doprinos populariza­ciji fantastike u književnos­ti koju dodeljuje izdavačka kuća „Solaris“iz Novog Sada. Nagrada će biti dodeljena piscu Goranu Skrobonji. Uručenju će prisustvov­ati i o laureatu i nagradi govoriti: prof dr. Sava Damjanov, pisac i akademik Goran Petrović i direktorka IKC „Solaris“Brankica Đukić.

Manifestac­ija „Dani Stanislava Lema“organizuje se u sklopu „Dana evropske baštine 2021“. Podržana je od strane Ambasade Republike Poljske, a na otvaranju će se prisutnima obratiti ambasador Republike Poljske u Srbiji, Njegova ekselencij­a gospodin Rafal Perl. n

 ?? ?? biće organizova­na i tribina o najpoznati­jem Lemovom romanu „Solaris“
biće organizova­na i tribina o najpoznati­jem Lemovom romanu „Solaris“
 ?? ?? zoran Živković
zoran Živković

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia