Blic

SAVETOVALI SU ME DA PREKINEM TRUDNOĆU, A ONDA SE DESILO ČUDO STOLIĆ: OVO SE RETKO DEŠAVA

Novosađank­a Tatjana M. (31) nakon preležane korone javila se na pregled kod ginekologa u 21. nedelji trudnoće i saznala da ima potpuno odsustvo plodove vode, te da će morati da prekine trudnoću.

- ZLATKO ČONKAŠ

Ovo saznanje ju je potpuno slomilo, ali su joj vera i napori lekara povratili plodovu vodu i sada je ponosna majka devojčice Torije, koja se rodila

14. septembra. Tatjana je pre 12 godina otišla da studira mašinstvo u Bratislavi, gde je upoznala sadašnjeg supruga Faruka iz Libana.

- Bili smo presrećni kada mi je potvrđena trudnoća i mislili smo da bi najbolje bilo da dete odraste okruženo rođacima i prijatelji­ma u Novom Sadu, gde smo stigli

1. maja i počeli da sređujemo stan. Nakon izvesnog vremena, javili su se prvi simptomi korone, koji su istina bili blaži pa se nismo baš uplašili, ali smo bili zabrinuti zbog bebe.

Tatjana M.: Porodila sam se 14. septembra, i to u danu kada je u Betaniji obavljeno rekordnih 40 porođaja, najviše u istoriji te ustanove. Sve je bilo puno neke simbolike

Tada sam dobila osip i morali su da me hospitaliz­uju u Klinici za ginekologi­ju i akušerstvo - priseća se Tatjana.

Kaže da je u Betaniji ležala šest dana sa blažim simptomima korone, te da su lekari prilikom otpusta primetili da je smanjena plodova voda i savetovali je da dolazi na kontrolu svaka dva-tri dana.

- Količina plodove vode se konstantno smanjivala i ostala sam skroz bez nje, tako da nam je sugerisano da prekinemo trudnoću jer beba ne može pravilno da

Prof. dr Siniša Stojić, specijalis­ta ginekologi­je i akušerstva i čuveni stručnjak za visokorizi­čne trudnoće u timu dr Zorice Crnogorac, kaže da se Tatjana javila u 21. nedelji trudnoće, nakon preležanog kovida sa gotovo kompletnim odsustvom plodove vode. - Nažalost, takva stanja se obično završavaju prekidom trudnoće.

Međutim, nekoliko dana kasnije konstatova­o sam povećanje količine plodove vode, što se inače veoma retko dešava. Trudnoća je nastavljen­a uz povećanje količine plodove vode, ali i uz promene na posteljici, te usporenu dinamiku fetalnog rasta. Plod je pri kraju znatno usporio rast, ali u dobroj kondiciji, što je rezultoval­o porođajem u 38. nedelji trudnoće - objasnio nam je profesor Stojić.

se razvija i može doći do ozbiljnih posledica i po majku i po dete. Verovatno je korona napala posteljicu, ali to niko ne može sa sigurnošću da tvrdi. Samo su nam rekli da je to retko, ali da se ipak dešava. Tada nam se srušio ceo svet i već smo počeli da prikupljam­o dokumenta za prekid poodmakle trudnoće. Šetajući se od jednog do drugog lekara po komisijama, osetila sam kako se beba pomera u stomaku i odlučili smo da se borimo i da ne gubimo nadu i tada smo dospeli kod dr Siniše Stojića i tima dr Crnogorac.

- Slušali smo sve savete i uputstva dr Stojića i plodova

117,56

voda se sve više vraćala, tako da nas je on praktično izveo do kraja trudnoće završene carskim rezom. Porodila sam se 14. septembra, i to u danu kada je u Betaniji obavljeno rekordnih 40 porođaja, najviše u istoriji te ustanove. Sve je bilo puno neke simbolike, a naša nada i vera u doktore donela nam je zdravu devojčicu tešku 2.220 grama i našoj sreći nije bilo kraja. Upravo zbog sve te simbolike odlučili smo da joj damo staro latinsko ime Torija, što je skraćena verzija imena Viktorija - pobednica. Sada smo presrećni i svi smo zajedno! - rekla je Tatjana kroz osmeh.

n

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia