Blic

Spoj istorije i kulture prikazan na najmoderni­ji način

Među 192 zemlje, pod sloganom “Povezujući umove, stvaramo budućnost“, Srbija se na najvećoj svetskoj izložbi “Expo 2020 Dubai” predstavlj­a kao inovativna i kreativna zemlja.

-

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sinoć je otvorio srpski poslovni hab, dok je prethodne večeri upriličeno svečano otvaranje srpskog paviljona na “Expo 2020” u Dubaiju. Paviljon je u potpunosti digitalizo­van i pruža mogućnost virtuelnog putovanja kroz različite realnosti, različite vremenske periode i različite prostore.

Tako se uz pomoć najmoderni­je tehnologij­e, sadržaji na paviljonu Srbije mogu pratiti iz bilo koje tačne na planeti, pa tako i iz naše zemlje, kreirajući specijlano dizajniran­e avatare uz pomoć kojih će biti omogućena međusobna komunikaci­ja u virtuelnoj realnosti. Kako je najavljeno, prvi put ikada, uz pomoć vrhunske metahuman tehnologij­e i veštačke inteligenc­ije, oživećemo u virtuelnom svetu čoveka koji je pre 10.000 godina živeo u Lepenskom viru, a moći ćemo sa njim čak i da komunicira­mo.

KREATIVNA INDUSTRIJA

Predsednik Vučić je nakon otvaranja srpskog paviljona, rekao da se na toj globalnoj manifestac­iji prikazuje kako Srbija treba da izgleda i promoviše naša kreativna industrija, koja beleži izvoz od 3,5 milijardi dolara, a zapošljava 127.000 ljudi.

- Dobro je što smo došli u Dubai, što smo predstavlj­eni na ovakav način. Video sam druge štandove, srećni smo što smo uložili mnogo novca, ali smo napravili na način da se ponosimo izvukli ono najbolje iz srpske istorije, kulture, i prikazali na najmoderni­ji način - rekao je Vučić i čestitao Vladi Srbije na svemu što su uradili.

Vučić je, u svom izlaganju, ukazao da je Srbija i prošle, kovid godine, imala solidne ekonomske rezultate, te da Ministarst­vo finansija procenjuje da ćemo ovu godinu završiti stopom rasta većom od sedam odsto.

ŠANSA ZA BUDUĆNOST

Vučić je rekao da je želja da se Srbija stavi na listu najmoćniji­h ekonomski najrazvije­nijih zemalja sveta, kao i da Srbija tokom svog predstavlj­anja u Dubaiju želi da pokaže koliko su nam važni start-ap centri, da želi da napreduje

u inovacijam­a i digitalnom napretku, kao i u saradnji sa drugim nacijama.

Dodao je da naša zemlja u Dubaiju pokazuje kako povezuje poljoprivr­edu i najmoderni­je tehnologij­e, kroz virtuelnu realnost i 3D i 4D “čuda” predstavlj­a ono najbolje što ima.

- To su fantastičn­e stvari za budućnost, u kojima vidimo šansu. Svet je sve veći, ne samo po broju ljudi. Nekada je bilo dovoljno otići u London ili Njujork, i reći da ste predstavlj­eni svuda... Sada morate da se širite na istok što je moguće više, jer je sve više i novca i znanja na Istoku - primetio je Vučić.

Srbija će u Dubaiju predstavit­i različite privredne sektore, naučne sadržaje, tehnološke inovacije kao i našu turističku ponudu

SARADNJA

Kako je rekao, tu su i važna tržišta i investitor­i, iz čitave Azije, koja je sve bogatija, i predstavlj­a sve veći deo u svetskom BDP-U.

- Moramo da se prilagođav­amo. Ponosan sam na ono što je naš tim uradio. Ovo je Srbija, ovo pokazuje napredak Srbije, ogroman kvantitati­vni skok. Velika je razlika sad, u odnosu na 10 godina ranije. Nadam se još jednom takvom skoku u narednih 10 godina - rekao je Vučić.

Dodao je da srpske kompanije koje su se prijavile za učešće na izložbi mogu da ostvare brojne kontakte u tom regionu, jer iz Dubaija, primera radi, imaju “hab” za saradnju sa Indijom i drugim zemljama.

Inače, kroz više od 150 različitih manifestac­ija i promociju više stotina firmi iz Srbije, naša zemlja u Dubaiju predstavić­e različite privredne sektore, naučne sadržaje, tehnološke inovacije, kreativne delatnosti, kao i srpsku turističku ponudu.n

 ?? ?? PREDSEDNIK VUČIĆ NA OTVARANJU SRPSKOG PAVILJONA NA „EXPO 2020 DUBAI“
PREDSEDNIK VUČIĆ NA OTVARANJU SRPSKOG PAVILJONA NA „EXPO 2020 DUBAI“
 ?? ??
 ?? ?? PAVILJON JE U POTPUNOSTI DIGITALIZO­VAN I PRUŽA VIRTUELNO PUTOVANJE KROZ RAZLIČITE PROSTORE
PAVILJON JE U POTPUNOSTI DIGITALIZO­VAN I PRUŽA VIRTUELNO PUTOVANJE KROZ RAZLIČITE PROSTORE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia