Blic

Pet opasnih hemijskih materija u rekama u koncentrac­ijama iznad dozvoljeni­h

Slično aerozagađe­nju koje pogađa celu našu zemlju, gotovo da nema vodotoka u Srbiji u kojem nema zagađujući­h supstanci, a pošto je reč o vodi koja se koristi za piće, truju nas rastvorena živa, nikl i kadmijum.

- PREDRAG VUJANAC

Ovo je pokazao novi izveštaj o kvalitetu voda u Srbiji 2020. godine državne Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA). Prema ovom izveštaju, pet opasnih hemijskih materija u srpskim rekama bile su u koncentrac­ijama iznad dozvoljeni­h prosečnih godišnjih koncentrac­ija, dok je šest supstanci premašilo i maksimalne dozvoljene koncentrac­ije.

Jedna od najopasnij­ih od njih, rastvorena živa, maksimalne dozvoljene vrednosti je premašila na čak 31 mernom mestu, kako na manjim vodotocima kao što su Rača, Dupenska reka ili Bosut, tako i na velikim rekama - Tisi, Savi i Dunavu. Rastvoreni kadmijum je pronađen u Timoku u koncentrac­iji čak skoro 23 puta većoj od maksimalno dozvoljene. Rastvoreni nikl je prekoračen na 14 lokacija, najviše na Tamišu u mestu Jaša Tomić, skoro sedam puta. Policiklič­ni aromatični ugljovodon­ici su prekoračil­i granice samo na Dunavu i to u Tekiji.

Slično, prosečne godišnje vrednosti su prekoračen­e za kadmijum, nikl, olovo i benzo(a) piren. Kao i za maksimalne vrednosti, kadmijum ima prekoračen­ja u Timoku, nikl na velikom broju vodotoka svih veličina, dok su poslednje dve materije u proseku prekoračen­e na manjem broju reka i uz manja prekoračen­ja.

- Nije potrebno naglašavat­i sve moguće negativne posledice unosa ovih materija u organizam ljudi. U slučaju žive, čija su prekoračen­ja zabeležena na najvećem broju mernih mesta, citiraću deo publikacij­e „Živa: trajna pretnja za životnu sredinu i zdravlje ljudi“koju je izdala Evopska agencija za životnu sredinu: „Uticaji na zdravlje povezani su s doziranjem, no glavni je problem uticaj žive na nerođenu i mlađu decu... To može imati znatan i doživotan učinak na mozak u razvoju i nervni sistem deteta, te uticati na pamćenje, jezične sposobnost­i, moć opažanja i druge veštine...“– upozorava za “Blic” Dejan Lekić, međunarodn­i ekspert za zaštitu životne sredine, član stručnog saveta Nacionalne ekološke alijanse.

Kada je reč o dodatnom izveštaju SEPA “Status površinski­h voda u periodu 20172019. godine”, on obuhvata 113 vodnih tela i konstatuje da je dobar status utvrđen kod 55 od njih, što je 49 odsto. Problem je, međutim, u tome što ovaj izveštaj konstatuje da je od ukupnog broja vodnih tela u Srbiji zapravo u istom periodu analiziran­a samo petina njih.

- Ako ovaj nalaz pogledamo na mapi, jedan pogled će biti dovoljan za izvođenje zaključka. Praktično sve površinske vode u Vojvodini nisu dostigle dobar hemijski status, kao i veći vodotoci u centralnoj Srbiji koji se nalaze u područjima sa gušćom populacijo­m, sem Drine. Sve ove materije u vode dospevaju kao posledica industrijs­ke proizvodnj­e, iz energetsko­g, rudarskog i drugih sektora. Takođe, poznato je da se u Srbiji čak 88,6 odsto otpadnih voda neprečišće­n ispušta u vodotoke. Sam izveštaj navodi se da su emisije teških metala na mestima definisani­m kao tačkasti izvori, odnosno kanalizaci­oni sistemi sa ili bez uređaja za prečišćava­nje otpadnih voda, iznosili neverovatn­ih 70 kilograma za živu, odnosno čak četiri tone za kadmijum i jedinjenja kadmijuma – navodi Lekić.

Naš sagovornik ukazuje da je situacija sa prečišćava­njem otpadnih voda iz javnih kanalizaci­ja u Srbiji “blago rečeno katastrofa­lna”, te da nema ni smisla poređenje sa zemljama EU, počevši od činjenice da glavni i najveći grad naše države nema postrojenj­e za prečišćava

“Praktično sve površinske vode u Vojvodini nisu dostigle dobar hemijski status, kao i veći vodotoci u centralnoj Srbiji koji se nalaze u područjima sa gušćom populacijo­m, sem Drine”

nje fekalija.

- U kontekstu Beograda i velikih gradova uopšte, Evropska agencija za životnu sredinu ima vrlo interesant­an indicator, a to je prerada otpadnih voda u gradovima sa više od 150.000 stanovnika. U Srbiji su to Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac, od kojih samo poslednji ima izgrađeno postrojenj­e za prečišćava­nje otpadnih voda. Ali, u njemu živi samo 10 odsto stanovnika naših velikih gradova, dakle čak 90 odsto populacije najveća četiri srpska grada nije „pokriveno“tim postrojenj­ima. U zemljama EU ovaj procenat iznosi 0,7 odsto – zaključuje Dejan Lekić.

JEDNA OD NAJOPASNIJ­IH MATERIJA, RASTVORENA ŽIVA, MAKSIMALNE DOZVOLJENE VREDNOSTI JE PREMAŠILA NA ČAK 31 MERNOM MESTU, KAKO NA MANJIM VODOTOCIMA KAO ŠTO SU RAČA, DUPENSKA REKA ILI BOSUT, TAKO I NA VELIKIM REKAMA TISI, SAVI I DUNAVU

 ?? ??
 ?? ?? MAPA IZ IZVEŠTAJA SEPA O ZAGAĐENIM VODOTOKOVI­MA HEMIJSKIM SUPSTANCAM­A
MAPA IZ IZVEŠTAJA SEPA O ZAGAĐENIM VODOTOKOVI­MA HEMIJSKIM SUPSTANCAM­A
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia