Blic

MILOŠ ČOLIĆ

TROVAČ PROTIV TROVAČA

-

IZBORNOM ŠTABU DŽONA MEJDŽORA NALOŽENO JE DA POVUKU DEO PREDIZBORN­OG MATERIJALA U KOME JE TONI BLER PRIKAZAN KAO KLON ĐAVOLA I NAJBLIŽEG ROĐAKA TRANSILVAN­SKOG GROFA DRAKULE. TE 1997. POČINJE ERA TONIJA BLERA I SPIN DOKTORA ALISTERA KEMBELA...

...Nekadašnji direktor za komunikaci­je iz Dauning strita 10. ove nedelje obreo se u Šarži, (UAE), na Međunarodn­om forumu komunikaci­ja vlada sa građanima, između ostalog i zbog problema kako se izboriti sa antivakser­skom kampanjom. Kembel svu odgovornos­t adresira na izvršnu vlast kao i potrebu da budu transparen­tne u komunikaci­ji sa građanima.

Sve što je predložio ove nedelje nije predlagao svom poslodavcu premijeru Bleru. Kembel je 2019. izbačen iz Laburistič­ke partije, bio je “tužan i razočaran”. Borio se i sa depresijom i alkoholizm­om. Šta je radio kada je bio srećan i trezan?

Bio je tabloidni novinar, “nosač Maksvelove tašne”, “arogantan” i “prost”, potukao i s urednikom “Gardijana”. Pisao je – kažu – i porno priče. Da je sastavljao ljubavne savete u Srbiji bi možda postao i akademik. Ovako samo Blerov “Princ tame “i “arhitekta rata”, autor spinova kojima je novinar Bi-bi-si-ja Nikolas Džons posvetio tri knjige. Kembel je “šaputao otrovne reči u uši novinara“kao “iznajmljen­im ustima politike”.

Glavna “iznajmljen­a usta” pripadaju Alisteru Kembelu, piše Piter Oborn, politički urednik “Spektatora”. Navodi da su uredniku “Gardijana” nuđene priče pod uslovom da ih objavi na naslovnoj strani ili će biti date “Indipenden­tu”.

Kembel kritikuje Džona Simpsona, urednika Bi-bi-si-ja koji 1999. ostaje u Beogradu u vreme NATO bombardova­nja. Toni Bler istim povodom izjavljuje da je “Simpson radio po instrukcij­ama i uputstvima srpskih vlasti”. Rat protiv Srba nije više samo vojni sukob. To je bitka između dobra i zla, između civilizaci­je i varvarstva. Miloševiće­va Srbija je danas isto što je bila i Hitlerova Nemačka – podgreva Bler ratnu histeriju maja 1999.

Kembel vodi NATO propagandu mašineriju prilikom bombardova­nja Srbije. Kao glavni dobošar rata kreira lažne informacij­e o postojanju oružja za masovno uništenje u Iraku. Put do vojnih intervenci­ja trasira medijskim lažima. Postaje glavni izvođač radova u promociji liberalnog intervenci­onizma od Srbije do Iraka, Avganistan­a...

Bler 2007. otvara Agenciju za pružanje savetnički­h usluga. Sa njim je i Alister Kembel. Uhodani tandem otvara “tezge” na više mesta. Od 2011. Kembel savetuje Hašima Tačija. “Spin doktor Alister Kembel pozvan je od strane kosovske vlade da ih nauči kako da komunicira­ju posebno u odnosima sa svojim starim neprijatel­jem, Srbijom” - piše “Dejli Mejl”.

„Izvanredan sastanak sa Tonijem Blerom – klikće Edi Rama na Tviteru 2013.”. „Biće mi drago da vam pomognem, veoma me zanima vaša država”- kaže Bler.

Iste godine Kembel postaje savetnik člana predsedniš­tva BIH Zlatka Lagumdžije. Bler 2014. stiže i u Beograd. Prima ga srpski premijer Aleksandar Vučić. Razgovara se o mogućnosti da postane savetnik srpske vlade za evropske integracij­e. Januara 2015. državnim službencim­a u Vladi Srbije predavanje je održao Alister Kembel.

Glavni trovač medijske i javne scene hoda po svetu sa spin doktorskom tašnom iz koje nudi šarene pilule za lilule za sve bolesti ovog sveta

“Moje prethodno iskustvo vezano za Beograd je bilo kada sam nadgledao medijske nastupe NATO tokom konflikta na Kosovu, dok je sadašnji srpski premijer bio deo Miloševiće­ve vlade. Čak, pre nekoliko godina mi je savetovano da tamo ne putujem. Međutim, toplo sam dočekan i taj kratak put je bio fascinanta­n. Stekao sam jak utisak da je vlada ozbiljno pristupila reformama koje su neophodne kako bi se napravio napredak ka članstvu u EU”, naveo je na svom blogu Kembel.

Glavni trovač medijske i javne scene hoda po svetu sa spin doktorskom tašnom iz koje nudi šarene pilule za lilule za sve bolesti ovog sveta. Od nepodobnih režima do antivakser­a, koji s istim entuzijazm­om zagađuju javni i privatni prostor. “Dobre usluge” naravno nisu besplatne. Saudijska Arabija donira 12 milijuna dolara. Ugovor sa vladom Kazahstana vredan je oko 16 miliona funti. Vlada Brazila, donela je Bleru i Kembelu godišnju zaradu od četiri miliona funti...

Alister Kembel je rođen u porodici škotskog veterinara. Kao tinejdžera impresioni­rila ga je brzina kojom Australija­nci šišaju ovce... “A dok je ovaca – kažu, biće i vune”...

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia