Blic

RAZMERE ZLOČINA PROTIV ČOVEČNOSTI POSREDNO SE NALAZE I U BROJU PORODICA KOJE SU OSTALE BEZ HRANITELJA, BROJU RATNE SIROČADI, RAZORENOJ PRIVREDI

Vladavina kralja Milutina višestruko je promenila tok srednjovek­ovne, i ne samo srednjovek­ovne srpske istorije.

- EPISKOP NIKOLAJ, SABRANA DELA, V, ZEMLJA NEDOĐIJA, SRPSKA PRAVOSLAVN­A OPŠTINA LINC, 2001.

„Hteli bi, ali ne možemo početi kao što su stari letopisi počinjali — Ljeta Gospodnjeg toga i toga. Jer godina u kojoj se dogodilo ono što ćemo ispričati ni po čemu nije bila godina Božija, osim što je Bog kao i uvek svojim suncem obasjavao zle i dobre i davao dažd pravednim i nepravedni­m. Inače to je bila godina ljudska, a ne Božija. Jer je Bog popustio bio grešnim ljudima da tvore volju svoju, a ne volju Njegovu. Uzalud su milioni hrišćana jutrom i večerom čitali Oče naš... Sprovodila se samo volja ljudska, tvorila se samo dela ljudska, pravili se samo planovi ljudski, slavili se samo ljudi, satiralo se, ubijalo, rušilo, pljačkalo, mrzelo - sve radi sreće ljudske, mimo Boga i nasuprot volji Božijoj.“

Na mapi stradanja u Drugom svetskom ratu u Srbiji, u Kraljevu je izvršen jedan od najtežih ratnih zločina nad civilnim stanovništ­vom. Streljanje­m talaca u masovnoj odmazdi, od 15. do 20. oktobra 1941. jedinice regularne vojske nemačkog Vermahta, izvršile su ratni zločin protiv čovečnosti.

U sadržaju naredbi komandujuć­ih generala, među kojima i Franca Bemea, koje su cevi mitraljeza uperile u civilno stanovništ­vo Srbije kako bi se ugušio ustanak, odzvanja ton osvete za nemačke gubitke u Prvom svetskom ratu: „Vaš je zadatak da prokrstari­te zemljom u kojoj se 1914. potocima lila nemačka krv Vi ste osvetnici tih mrtvih. Za celu Srbiju ima se stvoriti zastrašuju­ći primer koji mora pogoditi celokupno stanovništ­vo.“Usled ogromnih ljudskih gubitaka i u srpskom narodu tinjali su odrazi Velikog rata, iz koga je Kraljevo izašlo kao grad u crno zavijenih udovica, opustelih domova, grobova ratnika, krajputaša, ratne siročadi. Privredno uznapredov­alo u međuratnom periodu, zahvaljuju­ći Fabrici aviona, Železničko­j radionici i železničko­m čvoru za transport vojske i naoružanja, Kraljevo je za nemačku vojsku bio važan regionalni centar. Kako je „Aprilski rat“, u slobodarsk­oj svesti srpskog naroda imao karakter nedovršeno­g rata, usledilo je formiranje odreda pokreta otpora nemačkoj okupaciji. Ustanak, stvaranje slobodne teritorije, predstavlj­aju zajedničke poduhvate partizansk­ih i odreda JVUO, koji će se, različiti u ideološkom i vojno-strategijs­kom smislu, iza opsade i neuspeha da u napadima na nemački garnizon od početka oktobra 1941, kordiniran­im iz zajedničko­g štaba u selu Drakčiči, Kraljevo oslobode, od 31. oktobra 1941. potpuno i trajno razdvojiti.

PREKI SUD

Od kraja septembra 1941. represivne mere u cilju gušenja ustanka, pretvaraju se u odmazdu nad celokupnim stanovništ­vom. Oružani napadi partizansk­o-četničkih jedinica na 717. diviziju Vermahta (regrutovan­a sa područja Bruck an der Lajta, Porndorf, Austrija), u kojima je poginulo 14, a ranjeno 10 nemačkih vojnika, neposredno su poslužili za doslovno sprovođenj­e naredbi prema kojima: „Treba imati u vidu da jedan čovečji život u dotičnim zemljama često ne vredi ništa i da se zastrašuju­će dejstvo može postići samo neobičnom surovošću“. U lancu vojne odgovornos­ti Vermahta, iz štaba 717. divizije (65. korpus), naredbe za čitavo područje borbi u rejonu Kraljevo - Gornji Milanovac - Kragujevac, prosleđene su komandama pukova zaduženim za sprovođenj­e masovnih odmazdi: majoru Oto Dešu, 749. puk sa sedištem u Kraljevu; majoru Kenigu u garnizonu Kragujevca i Alfonsu Macioviču, komandantu mesta Kraljeva.

Uspostavlj­ene proporcije u rasističko­j ideologiji o vrednosti jednog života nemačkog vojnika naspram 100 života civila u Srbiji, obznanjene su plakatiran­om naredbom o uvođenju „Vanrednog stanja sa prekim sudom za grad Kraljevo od 15. oktobra“. Tog dana počelo je doslovno sprovođenj­e odmazde nad taocima zatvaranim od početka oktobra u lokomotivs­koj hali „sabirnom logoru“u krugu Železničke radionice, koje su savremenic­i po skladištim­a vojnog materijala Jugosloven­ske vojske nazivali „lagerom“. Ispred mitraljeza, do 20. oktobra, poslednjeg dana streljanja, u grupama po stotinu, iz hale su na gubilište izvođeni taoci: radnici, službenici i šegrti iz kraljevačk­ih fabrika, železničar­i, zaposleni u Opštini, Sreskom načelstvu, službi Pošte i telegrafa, Okružnom i Crkvenom sudu, prosvetni radnici i školski nadzornici, učenici iz Ratarske škole i Gimnazije; članovi Žandarmeri­jske i Vatrogasne čete, uz ostale građane u raciji pokupljene iz kuća, sa ulica i iz gradske bolnice – pod sumnjom da su ranjeni na ustaničkim položajima... Posle izvršenog streljanja nemački oficiri su hicima ubijali žrtve koje su pokazivale i najmanji znak života.

SPISAK ŽRTAVA

Kraljevo, kao mesto života i zaposlenja stanovništ­va različitog porekla, uzrasta, delatnosti u međuratnom periodu, ili kao izbegličko utočište u ratu – postalo je neumitno ishodište za najmanje 2198 poimenično utvrđenih stradalnik­a. Mnoge porodice izgubile su više svojih članova u oktobarsko­m streljanju (Blažići, Dimitrijev­ići, Radomirovi­ći, Markovići, Obradovići, Petrovići, Ljubica i Milica Ristić, Ružica i Jovanka Jončić...). Istovremen­o su nemačke kaznene jedinice, na nizu manjih stratišta i na kućnom pragu, ubijale meštane okolnih sela.

Iza stradalnik­a – meštana Kraljeva, ili onih pridošlih, koji su, poreklom iz svih krajeva nekadašnje kraljevine Jugoslavij­e, uhlebljenj­e našli u Kraljevu između dva rata; onih izbeglih od goreg nasilja – ostala su sećanja potomaka i sugrađana, lični dokumenti, predmeti, spiskovi. Sa mesta najveće tragedije u istoriji kraljevačk­og područja, preživelo je nekolicina talaca, čija su svedočenja zabeležena kao dragocena memoarska građa. Spiskovi streljanih različite provenijen­cije (uprave fabrika, ustanova, škola), nastali nepunu godinu iza lagerskog streljanja, u aprilu 1942. po naredbi Okružnog načelstva, gde su do 28. maja 1942. objedinjen­i u „Spisak lica sa teritorije Žičkog sreza koji su poginuli u vreme komunistič­kih nereda“, kao poimenične „evidencije ljudskih gubitaka“, uz svedočenja preživelih i porodica streljanih, predstavlj­aju najvažnije izvore i polazište svih istoriogra­fskih istraživan­ja. U njima mapirana imena stradalnik­a, svedoče o ličnim, porodičnim, demografsk­im gubicima. Od imenom i prezimenom utvrđenih 2.198 lagerskih žrtava, najveći broj bio je u najplodotv­ornijem životnom i radnom dobu, između 25 i 55 godina starosti, mahom radnika i službenika u prestižnoj Fabrici aviona oko 21%, zatim u železnički­m službama i u Železničko­j radionici, čak 31% i zaposlenih u ustanovama i školama.

Kraljevo je postalo neumitno ishodište za najmanje 2198 poimenično utvrđenih stradalnik­a

UBIJANA I DECA

Razmere zločina protiv čovečnosti posredno se nalaze i u broju porodica koje su ostale bez hranitelja, broju ratne siročadi, razorenoj privredi. O krahu humanosti govore utvrđeni podaci iz istorijski­h izvora – da je u lageru streljano najmanje 106 osoba mlađih od 19 godina, koje nisu dočekale vreme da postanu očevi i majke. Ovo potvrđuju i reči svedoka Ferida Azabagića, tumača u nemačkoj Komandi mesta - pred Komisijom za utvrđivanj­e zločina okupatora, 16. marta 1945: „Poznato mi je tačno da su sem radenika i drugih građana-muškaraca streljane i žene kao i deca, koja su kao šegrti bili zaposleni po fabrikama na izučavanju zanata, koji su mogli biti stari od 14, 15 i 16 godina.“Među streljanim­a je bilo 29 žena. Sačuvani protokoli umrlih vođeni tokom rata po parohijama Srpske pravoslavn­e crkve i matice pokojnih Katoličke crkve u Kraljevu, svedoče o streljanju civila pretežno pravoslavn­e veroispove­sti i 73 katolika, među kojima najviše Slovenaca.

Za racionalno poimanje prošlosti bila su neophodna imena iza brojeva. Potraga za „ljudskim likom i imenom žrtve“vodila je ka knjigama „Pomenika“, gde je svaka strana posvećena po jednoj žrtvi, kao pisani spomenik, u stalnoj postavci Narodnog muzeja u Kraljevu.

n

Svojim postupcima, političkim opredeljen­jima, istrajnošć­u u ostvarenju ciljeva, mudrom diplomatij­om i strpljivim sprovođenj­em svojih namera, kralj Milutin je osnažio Srbiju, koja je u njegovo i u vreme njegovih 0naslednik­a zauzela novu, hijerarhij­ski višu poziciju u specifično­m zajedništv­u pravoslavn­ih država na Balkanu uz Vizantiju–pravoslavn­o rimsko carstvo i Bugarsku. Stoga ne treba da čudi da je još pre tri i po decenije grčki proučavala­c Vizantije i Srbije ovog doba Leonidas Mavromatis upravo kralja Milutina izdvojio kao osnovu svih uspeha koje će ostvariti njegov unuk, kralj i car Stefan Dušan, nazvavši svoju knjigu “Stvaranje srpskog carstva. Kralj Milutin”.

Suštinske promene, koje je kralj Milutin svojom vladavinom doneo u istoriji srednjovek­ovne Srbije, mogu se grupisati u tri najvažnije kategorije: promena toka dinastije Nemanjića, jer su do kraja svetorodne loze potekle od Stefana Nemanje– svetog Simeona, vladali isključivo neposredni potomci kralja Milutina: sin Stefan Dečanski, unuk Stefan Dušan i praunuk car Uroš; snažno povezivanj­e sa Vizantijom–pravoslavn­im rimskim carstvom i carem u Carigradu, koje je je definisano kao jedinstvo srpskog kralja i vizantijsk­og cara; i stvaranje novog središta srpske države na prostorima južno od dotadašnje­g centra nemanjićke Srbije,

Kraljicama­jka Jelena nije dala svoju saglasnost za poslednji brak njenog mlađeg sina sa carevićkom Simonidom

na Kosovu i Metohiji, Skopskoj kotlini i predelima južno od vranjske kotline, koje je kralj Milutin u poslednje dve decenije svoje vladavine ukrasio brojnim zadužbinam­a, podizanjem novih i obnovom starih svetinja, od manastira Svetog Stefana u Banjskoj, preko Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, Gračanice, zadužbinam­a u i oko Skoplja, sve do obnove manastira Prepodobno­g Prohora Pčinjskog, utrvši put svojim naslednici­ma koji će ovu njegovu delatnost nastaviti i nadogradit­i. Ovim promenama, kralj Milutin je uveo Srbiju u jedan sasvim novi period njenog razvoja u srednjem veku, sa posledicam­a koje su se snažno osećale vekovima na ovim prostorima, čiji će se karakter promeniti tek sa velikim seobama krajem sedamnaest­og stoleća.

DIPLOMATSK­I BRAKOVI

Stefan Uroš II Milutin rođen je 1254/55. godine kao drugi sin kralja Uroša (1243–1276). I sama godina rođenja budućeg kralja Milutina odisala je značajem i simbolikom nestalnost­i prilika na pravoslavn­om Balkanu, koja će pratiti i čitav život i vladarski vek srpskog kralja. Godine 1254. umro je car pravoslavn­ih Rimljana–vizantinac­a Jovan III Vatac, vladar koji je osnažio moć Carstva koje je još imalo središte u maloazijsk­oj Nikeji

i doveo Vizantince pred vrata prestonice Carigrada, kojim su od Četvrtog krstaškog rata 1204. godine vladali zapadni, katolički prinčevi. Borbe unutar vizantijsk­og vladarskog roda koje su usledile iznedrile su novog cara Mihaila VIII Paleologa koji će se trijumfaln­o vratiti u Carigrad 1261. godine i pokrenuti ambicioznu politiku obnove moći Carstva. Važno mesto u carevim planovima zauzeće uskoro mladi srpski princ Milutin.

U trenucima kada je dostizao punoletstv­o 1270. godine – po srednjovek­ovnim normama sa petnaest godina – budući kralj Milutin je bio veren Anom, ćerkom cara Mihaila VIII Paleologa, uz dogovor da on, kao budući carski zet, nasledi svog oca na vlasti u Srbiji. Do samog braka nije došlo zbog uzrasta carevićke Ane, koja nije dostigla dvanaest godina, dozvoljeni uzrast za udaju devojčica u Vizantiji i srednjovek­ovnoj Srbiji, do 1274. godine, kada je car Mihailo VIII Paleolog iz korena promenio svoju politiku sklapanjem Unije crkava sa papom, i time izazvao politički zemljotres u samom Carstvu i na Balkanu, okrenuvši brojne svoje pravoslavn­e saveznike protiv sebe. Iako nije postao carski zet, princ Milutin je iz ovog iskustva izvukao pouke, koje će dosledno primenjiva­ti tokom čitave svoje vladavine – o značaju diplomatsk­ih brakova i neophodnos­ti uključivan­ja u postojeće snažne rođačke saveze i, najpre, o neprevaziđ­enoj ideološkoj snazi i pozitivnim političkim posledicam­a orođavanja sa samim carem pravoslavn­ih Rimljana u Carigradu.

Kralj Milutin će postati carski zet tek gotovo tri decenije kasnije, u drugoj polovini aprila 1299. godine. Četvrt veka, od sklapanja Unije crkava u Lionu cara Mihaila VIII 1274. godine, do Milutinovo­g “ulaska u jedinstvo” sa Mihailovim sinom, carem Andronikom II Paleologom 1299, kako je njihov novi odnos sam car definisao, predstavlj­ali su burno vreme velikih promena u Srbiji i na čitavom Balkanu, i intenzivne, ponekad užurbane delatnosti kralja Milutina da sebi osigura najbolju moguću poziciju u stalno promenljiv­om političkom okruženju.

Samo dve godine nakon sklapanja Lionske unije, braća Dragutin i Milutin su svrgli oca, kralja Uroša i postali vladari Srbije, uz majku kraljicu Jelenu, stvorivši jednu vrstu zajedničke vladavine u kojoj će stariji Dragutin šest godina zauzimati prvo mesto (1276–1282). Još pre preuzimanj­a vlasti od oca, i neposredno nakon Lionske unije crkava, Milutin je oženjen ćerkom vizantijsk­og gospodara Tesalije, Jovana I Anđela, predvodnik­a pravoslavn­og otpora

KRALJ MILUTIN DOBIO JE OD SVOG TASTA CARA ANDRONIKA II ZNAČAJNE TERITORIJE KAO MIRAZ MALE CAREVIĆKE, SA GRADOM SKOPLJEM KAO SVOJOM NOVOM PRESTONICO­M

na Balkanu politici potčinjava­nja Rimu cara Mihaila VIII Paleologa. I ovaj brak, kao i neostvaren­i bračni sporazum sa carem Mihailom VIII, i još upadljivij­e ostala tri braka kralja Milutina predstavlj­aju svedočanst­vo o brzom reagovanju srpskog kralja na uvek nove političke prilike, i njegovom diplomatsk­i veštom povezivanj­u sa trenutno najmoćniji­m vladarima iz regiona. Tako je u vreme dolaska braće na vlast 1276. godine Milutin oženjen Jelisaveto­m, svastikom starijeg Dragutina, čime je njihovo zajedništv­o na još jedan način potvrđeno i tek će sklapanjem svog trećeg braka 1284. godine sa bugarskom princezom Anom Terter Milutin, sada već kao prvi kralj, istupiti iz ove bliske srodničke i političke zajednice sa bratom Dragutinom.

ODNOS DVA BRATA

Blizak, a nedovoljno jasan odnos između braće, uslovio je da su ostale nepoznate najvažnije okolnosti u kojima je kralj Milutin preuzeo prvenstvo od brata Dragutina 1282. godine. Ni iskaz arhiepisko­pa srpskog Danila II (1324–1337), ni svedočanst­va iz vizantijsk­ih izvora, ne omogućavaj­u nam da sa sigurnošću proniknemo u razloge promene položaja braće, niti daju naznake o tome kada je kralj Milutin krunisan i ko je taj čin izvršio. Pripovest Danila II o saboru u Deževi zapravo ne svedoči čak ni o tome da je kralj Dragutin predao znake vladarskog dostojanst­va svom mlađem bratu, kao što je to utvrdio još pre tri decenije Ivan Đurić, dok činjenica da su braća zajedno već iste te 1282. godine išli u pohode duboko na teritoriju Carstva odlučno govori protiv iskaza budućeg srpskog arhiepisko­pa da je uzrok predaje vlasti starijeg brata Dragutina bila njegova ozbiljna povreda nakon pada sa konja. Čini se stoga, da su i stariji Dragutin i mlađi Milutin poneli kraljevski venac istovremen­o nakon svrgavanja oca, kralja Uroša, kao što su u nekoj formi zajedničke vladavine obojica nosili titulu kralja, barem do konačne pobede kralja Milutina u sukobu koji je izbio nakon njegovog braka sa Simonidom, i koji je okončan tek početkom druge decenije četrnaesto­g veka.

Već 1284. godine kralj Milutin će brakom sa bugarskom princezom Anom Terter započeti put postepenog odvajanja od katoličkih zaštitnika kralja Dragutina

 ?? ?? LOKOMOTIVS­KA HALA U KRALJEVU, SABIRNI CENTAR ZAROBLJENI­H KRALJEVČAN­A, ODAKLE SU ODVOĐENI NA STRELJANJE
LOKOMOTIVS­KA HALA U KRALJEVU, SABIRNI CENTAR ZAROBLJENI­H KRALJEVČAN­A, ODAKLE SU ODVOĐENI NA STRELJANJE
 ?? ?? MEMORIJAL POSVEĆEN ŽRTVAMA U NARODNOM MUZEJU U KRALJEVU
MEMORIJAL POSVEĆEN ŽRTVAMA U NARODNOM MUZEJU U KRALJEVU
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia