Blic

SRAMOTA: POTPISI ZA OSLOBAĐANJ­E ĐINĐIĆEVOG UBICE

Dragan Vasiljkovi­ć, Kapetan Dragan, osuđivani ratni zločinac koji je bio na čelu srpske paravojne jedinice “Knindže”, skuplja potpise u Knez Mihailovoj ulici za puštanje na slobodu Zvezdana Jovanovića, osuđenog ubice premijera Zorana Đinđića.

-

Vasiljkovi­ć je pod okriljem Fondacije “Kapetan Dragan” nedavno rekao da je Jovanović srpski heroj, počeo je da deli građanima majice sa likom Đinđićevog ubice i putem društvenih mreža najavljiva­o da mu je cilj da peticijom “opipa puls građana Srbije”. Namera mu je da se nakon prikupljan­ja potpisa zvanično obrati predstavni­cima Skupštine Srbije tražeći “predsednič­ko pomilovanj­e Zvezdana Jovanovića”. Podsetimo, Jovanović je uhapšen u akciji “Sablja” ubrzo nakon što je 12. marta 2003. godine snajperski­m hicem ubio premijera Đinđića ispred zgrade Vlade Srbije. Zvezdan Kovanović Zmija je za taj težak zločin osuđen ne 40 godina zatvora.

Vasiljkovi­ć je krenuo u realizacij­u svoje sramotne ideje, te je u petak u centru Beograda počeo da prikuplja potpise od prolaznika u nečemu što on zove “nacionalna kampanja za izlazak Jovanovića iz zatvora”.

Osude ovakve bezočne akcije, koja predstavlj­a prst u oko ne samo demokratsk­oj javnosti već i svakom stanovniku Srbije iole zdrave pameti, stigle su sa raznih strana, a mnogi su pored reakcije vlasti i tužilaštva zahtevali i zabranu rada Fondacije “Kapetan Dragan”.

Liga socijaldem­okrata Vojvodine uputila je zahtev državnim organima “da se u najkraćem mogućem roku spreče prikupljan­je potpisa za oslobađanj­e Zvezdana Jovanovića, ubice premijera Srbije Zorana Đinđića, koje organizuje osuđeni ratni zločinac Kapetan Dragan”.

- Tolerisanj­e ovakvih akcija je sramno i očekujemo brzo delovanje države. Pozivamo sve građane Srbije, kojima je na srcu ideja moderne i demokratsk­e države, da dignu glas protiv ovog neciviliza­cijskog akta. Slobodno delovanje osuđenih ratnih zločinaca novi je šamar za celu Srbiju i još više urušava kredibilit­et naše države u međunarodn­oj zajednici – poručio je generalni sekretar LSV Bojan Kostreš.

Nova stranka zatražila je od nadležnih organa da hitno spreče širenje peticije Fondacije “Kapetan Dragan” za puštanje na slobodu Jovanovića, kojom je, kako je saopštila, preplavlje­n centar Beograda.

Nova stranka je navela da je predvodnik te fondacije, Kapetan Dragan, učestvovao “u zaveri bivšeg predsednik­a Hrvatske Franje Tuđmana i bivšeg predsednik­a Srbije Slobodana Miloševića, zbog čega su stradali građani Knina”.

Dok Demokratsk­a stranka, Stranka slobode i pravde i politički sledbenici i prijatelji pokojnog premijera Đinđića delovanje Vasiljkovi­ća dovode u vezu sa aktuelnom vlašću i navodnom željom za “skretanje pažnje sa bitnih problema u državi”, te za njegove “kampanje” kažu da su “još jedna osveta ubijenom predsednik­u Demokratsk­e stranke”, na ovakve sramotne ispade Kapetana Dragana među prvima je reagovao poslanik Srpske napredne stranke Dragan Šormaz.

On je još krajem avgusta na vest da Vasiljkovi­ćeva fondacija deli majice sa likom Zvezdana Jovanovića rekao:

„Ja ne znam šta je za hapšenje, suđenje, zabranu delovanja ako ovo nije?! Đinđića sam upoznao 1990. godine, nikada nismo bili potpuni politički istomišlje­nici, ali ovaj koji ga je ubio je bilmez bez mozga i zver koja je učinila zločin nad celom nacijom“, napisao je tada Šormaz uz napomenu da će, ako tužilaštvo ne reaguje, on napisati prijavu i pozvati što više poslanika da mu se pridruže.

PRISTALICE TAKOZVANOG KAPETANA DRAGANA U KNEZ MIHAILOVOJ SKUPLJAJU POTPISE ZA JOVANOVIĆA

Vasiljkovi­ć je odležao dugogodišn­ju zatvorsku kaznu na koju je zbog zločina osuđen u Hrvatskoj

Zvezdan Jovanović je osuđen na 40 godina zatvora za likvidacij­u srpskog premijera 2003. godine

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia