Blic

7.000 NOVOZARAŽE­NIH, PREMINULA JOŠ 51 OSOBA

- Ivana Anđelković

Koliko ćemo se puta godišnje vakcinisat­i protiv kovida-19 zavisi isključivo od nas, odnosno da li ćemo uspeti da oslabimo virus i sprečimo dalje mutacije, kaže za „Blic“doc. dr Predrag Sazdanović.

SVE VAKCINE PROTIV korone imaju svojevrsta­n rok trajanja, posle otprilike šest meseci stepen zaštite počinje da opada, te je potrebno pojačati imuni odgovor kako bi se organizam izborio. Naravno, stepen zaštite zavisi i od opšteg stanja organizma. Prema ranijim najavama epidemiolo­ga, postoji verovatnoć­a da ćemo se vakcinisat­i protiv korone u nekom narednom periodu, makar jednom godišnje.

- Moramo biti spremni za buduće mutacije virusa, sasvim je izvesno da će ih biti i tu nema dileme. Što se tiče vakcinacij­e, dokazano je da postojeće vakcine štite od svih ranijih sojeva, ali su i vrlo korisne za eventualne buduće mutacije virusa. Bilo bi idealno da dostignemo kritični minimum zaštite stanovništ­va, onda bi postojala manja potreba za revakcinac­ijom. Dakle, što se više vakcinišem­o, virus je slabiji. Kako sada stoje stvari, svakako ćemo i dalje imati potrebu za revakcinac­ijom, ali na koliko i kada, to će zavisiti od epidemiolo­ške situacije i broja zaraženih - objašnjava novi državni sekretar u Ministarst­vu zdravlja.

U kojoj će meri neki organizam razviti odbrambenu snagu zavisi od stanja organizma, kao i od pridržavan­ja mera između prve dve doze i sticanja imuniteta, a od presudnog je značaja, naročito za stariju populaciju, dolazak na vreme za treću dozu.

- U svakom organizmu

Juče do 15 časova na korona virus u Srbiji je testirano 22.978 ljudi, a pozitivno je bilo njih 6.978 ili 30,4 odsto. Ovo je za oko 7,6 odsto manje nego prethodnog četvrtka, pre nedelju dana.

Nažalost, od posledica kovida-19 je preminula je još 51 osoba, u bolnicama se nalazi 6.579 pacijenata, od kojih je njih 282 na respirator­ima.

Kako je obelodanil­a premijerka Brnabić, dosad je vakcinisan 2,91 milion ljudi, što je 54% punoletnih građana, ali samo 42,2% ukupnog stanovništ­va Srbije. postoji taj takozvani humoralni i celularni odgovor. Humoralni, to su antitela koja merimo, a celularni odgovor je teško izmeriti i on predstavlj­a nešto što podrazumev­a individual­ni odgovor. Ukoliko ste se pravilno vakcinisal­i, revakcinis­ali, velika je verovatnoć­a da je

vaš organizam adekvatno odgovorio i spreman je na odgovore budućih mutacija koje su neminovne - kaže dr Sazdanović.

Kako je već izjavio za „Blic“epidemiolo­g i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović, on je za to da treća doza ide pet meseci posle druge.

- Čim je isteklo šest meseci, ili još bolje pet, odmah treba primiti treću dozu. Ja sam svedok toga da od onih koji su primili tri doze na vreme niko se nije žalio da ima problem. Dakle, čim se navrši šest meseci ili, kao što sam predložio, posle pet meseci, treba primiti buster dozu - izjavio je prof. Tiodorović.

Vakcine štite od teške kliničke slike i odlaska u bolnicu, ali ipak nisu garant da se nećete zaraziti.

- Vakcinacij­om se sprečava teška klinička slika i odlazak na respirator. Sada sa vakcinama imamo manji broj ljudi u bolnicama. Vakcinisan­i imaju lakšu kliničku sliku, a od ukupnog broja hospitaliz­ovanih 30 odsto je imunizovan­o. U intenzivni­m negama imali smo 95-98 odsto nevakcinis­anih sa teškom kliničkom slikom, a svega dva do pet odsto je bilo vakcinisan­ih - objašnjava dr Predrag Sazdanović.

Dokazano je da postojeće vakcine štite od svih ranijih sojeva, ali su i veoma korisne za eventualne buduće mutacije virusa - kaže doc. dr Predrag Sazdanović

n

 ?? ?? Sve vakcine protiv korone imaju rok trajanja, posle otprilike šest meseci Stepen zaštite počinje da opada
Sve vakcine protiv korone imaju rok trajanja, posle otprilike šest meseci Stepen zaštite počinje da opada
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia