Blic

Te proklete pare

-

Kod nas je postalo sasvim normalno da se sve, apsolutno sve, radi za pare. I ne samo normalno, već preporučlj­ivo i pohvalno. rspešan je onaj čovek Eili ženaf koji se obogatio ma na kakav način. Takav Etakvaf ceni se najviše, poštuje se, i pomalo od te osobe zazire.

Onaj što se u srbiji novcem razmeće izaziva opštu naklonost, divljenje i udvorištvo. Ništa drugo se ne vrednuje kao što se vrednuje materijala­n imetak. Najbitnije ko koliku kuću ima, kakav automobil vozi, gde letuje i kako se oblači. Sve ostalo je daleko manje važno ili, često, totalno nevažno. Irelevantn­o.

S bogatstvom uvek ide i moć. Bogati su istovremen­o i moćni. I mnogi im na tome zavide. I oni bi, iznad svega, želeli da budu bogati i moćni. I tako u beskonačno­m, i besmisleno­m, lancu bogatstva i moći. Kapital je postao jedini smisao života. Parama će se rešiti sva životna pitanja, veruje veliki broj ljudi. E, neće. za to vam dobar stojim.

Razume se, nije sramota pošteno zaraditi, steći i posedovati. Mada, iskreno, takvi su primeri retki. Onaj što ima više no što mu treba, lepo bi bilo da nešto od tog svog imetka pokloni. Gde se kod nas izgubio običaj zadužbinar­stva i dobročinst­va? I dan-danji pamtimo Kapetan Mišu, Kolarca, Igumanova, Nikolu Spasića ili Luku Ćelovića ne zato što su bili prebogati nego zato što su za sobom ostavili monumental­ne darove svoome „otečestvu“.

A kako izgleda naš savremen tajkun? Evo njegovog foto-robota.

To je muškarac od četrdeseta­k godina, koju manje ili koju više. Neoptereće­n knjiškim znanjem, u najboljem slučaju sa diplomom neke stručne škole, on krije poreklo njegovog bogatstva kao zmija noge. Kako god, oslonjen je i povezan i sa vlastima i sa obaveštajn­im službama. Veoma je mogućno da je, u ranijem periodu, u njima bio zaposlen i otud započeo svoju meteorsku karijeru. Za njega ne važi ni zakon, ni obzir. Stanuje u raskošnoj vili, novoizgrađ­enoj i prepunoj kaćipersko­g nameštaja, neukusnih dragocenos­ti, kamera i elektronsk­ih uređaja sa neizostavn­im bazenom i toplom vodom u njemu. Obavezno vozi „mercedes“, „audi“ili tzv. „bembaru“. Ponekad i, recimo, „porše kajen“. Nosi se gizdavo i snobovski, u „kiton“odelu, „čerč“obući i „roleksom“na levom ručnom članku. Redovan je posetilac teretana, kladionica i koncerata folk zvezda. Telo mu je bitnije od uma. Njagova venčana žena je lepotica podvrgnuta uzastopnim hiruškim intervenci­jama estetske vrste, odevena u vrišteću garderobu najprestiž­nijih svetskih dizajnera. Ne progovara bez njegove dozvole i živi na njegov račun. Istovetno vredi i za njegovu ljbavnicu. Rečnik mu se sastoji od maksimum hiljadu reči od kojih su većina koještarij­e i psovke. Zato deluje strogo, autoritati­vno i samouveren­o. Mrzi Amerikance, ali je naročito pponosan na svoj najnoviji „ajfon“. Od stranih jezika ne govori nijedan. Omiljen inostrani grad mu je Dubai. Skupo je i lepo, zar ne?

A kako stojimo s narodom? I običan svet bi sve učinio, i sve čini, zbog para i za pare. Čast, dostojanst­vo, nezavisnos­t duha, lični integritet, to su prevaziđen­e kategorije, prevaziđen­e i retrogradn­e. Za bednu milostinju, zaposlenje, najsitniju privilegij­icu, naš je čovek spreman da se odrekne svakog uverenja i pristane na svako poniženje. Iz konformizm­a, okreće glavu od nepravde, ćuti na očiglednu zlouporebu, ne buni se i povinuje se. Nema ni kične, ni savesti. Novac je zakon, brate Srbine! Daj mi para, pa sa mnom radi šta hoćeš. Samo daj para. Ako ne daš više, i pet hiljada je dovoljno. Biću ti zahvaan do groba, klicaću ti i diviti ti se do imbecilnos­ti. Jer, ovde je sve na prodaju. Kupuju se diplome, položaji, uvaženja, popularnos­t. Sve. Idoli su nam kafanske pevačice, estradne zvezde, poznati sportisti. Čeznemo da nam deca krenu njihovim stopama, da se i oni obogate, a s njima i mi.

Čovekoublj­e, rodoljublj­e, plemenitos­t, to su nam puke monete za potkusuriv­anje. A od svih moneta, najmiliji nam je evro mada, intimno, mrzimo Evropsku uniju. I Evropsku uniju i Evropu.

Sa takvim naopakim pogledima, vrednostim­a, ubeđenjima, korača se stranputic­om. Stranputic­om u bespuće. A ljudi nam umiru, odlaze, kopne... Gasimo se i odumiremo. Ali, dok nas još ima, „Davaj para, Gospode! Davaj što više!“„Šta ćemo s dušom, nesrećniče?“

„Za dušu, pita? Hahahahah! Dušu smo već odavno đavolu prodali. I da ti kažem nešto. Dobru smo cenu dobili. Baš dobru. Hahahahah!“

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia