Blic

Odjek pucnja

-

Danas, na godišnjicu atentata na kralja Aleksandra, u Kombank dvorani je beogradska premijera filma „Pucnji u jarseju“dordana jatića.

SVETSKU PREMIJERU, SA IZUZETNIM PRIJEMOM kod publike, film je imao na Filmskom festivalu Herceg Novi 5. avgusta, potom na Sarajevsko­m filmskom festivalu i Glumačkim susretima u Nišu, a sada kreće u bioskopski život.

Sazdan gotovo sasvim od faktografi­je (transkript­i sa suđenja u Eks an Provansu, koje je započeto 1935. godine, izveštaji sudskog izveštača Stanislava Vinavera, arhivski materijali...) zanimljivi­m filmskim jezikom koji vešto prepliće pseudodoku­mentarnu i igranu strukturu film fokusira sudski proces atentatori­ma, ono što se javno i tajno dešavalo nakon atentata otvarajući niz pitanja, od pozadine smrtonosno­g hica do odzvanjanj­a tog pucnja i danas.

Ukratko; pred gledaocima se odvija sudski proces počiniocim­a, teroristim­a (Zvonimir Pospišil, Mijo Kralj i Ivan Rajić) koji su bili saučesnici Vlade Georgijeva Černozemsk­og, glavnog atentatora na kralja, a koji se prepliće sa intervjuim­a, izjavama raznih savremenik­a među kojima je i Stanislav Vinaver.

Niz indikativn­ih momenata prelama se i otvara iz scene u scenu; od (u poslednjem momentu menjanog) sastava obezbeđenj­a i za atentatora zgodne papučice na automobilu, preko činjenice koliko se znalo da će atentata biti i čak u medijima najavljiva­lo, te različitog metka kojim je tom prilikom ubijen ondašnji francuski ministar policije Bartu, čovek od autoriteta i ugleda, protivnik fašistički­h lidera, na čije mesto je ubrzo došao čovek naklonjen Hitleru, istorijsko­g podatka da je u organizaci­ju atentata duboko bio involviran i Ante Pavelić...

Posebno su indikativn­e diplomatsk­e i druge političke igre na evropskoj sceni u odnosu na atentat nakon što je izvršen, na proces suđenja... Žargonski rečeno; ozbiljno dilovanje sa Musolinije­m I Hitlerom (koji je, podsetimo, samo godinu dana ranije došao u Nemačkoj na vlast na koju ga je doveo, istoričari pokazuju, krupni kapital) na račun i sopstvenih naroda i evropske budućnosti. Kompletna pozadina događaja, i njena infrastruk­tura, otvara dilemu nije li Drugi svetski rat zapravo počeo tim ispaljenim mecima, odnosno uvek aktuelno pitanje cene dilovanja (zbog tokova kapitala ili čega god) sa na ovaj ili onaj način fašisoidni­m moćnicima kako god da se zovu...

Hvale vrednu glumačku ekipu čine Tihomir Stanić, Vladimir Aleksić, Svetozar Cvetković, Gordan Ličić, Strahinja Blažić, Đorđe Đoković, Nikola Milojević, Vladan Živković, David Tasić Daf, Marko Marković... Direktor fotografij­e je Dušan Ivanović, montažer Aleksandar Popović, scenograf Nenad Marković, kostimogra­fkinja Dragica Laušević a muziku za film komponovao je Marko Matović.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia