Blic

Srpska glumica u jednom od boljih trilera ove godine

- Tozev

Detektivsk­i trileri imaju uvek Dva ista pitanja – ko je ubica i koji su njegovi motivi? Zarad atmosfere dečja pesmica o Kestenku (čoveku koji mnogo voli kestenje) ispevana u troglasu hora mališana poslužiće da Kopenhagen okupan zemljanim tonovima dobije neprijatel­jsko zloglasni ton. Jer dok roditelji i njihovi naslednici mirno spavaju zvuk rezbarenja jesenje poslastice ne najavljuje ukusan obrok, već krvoločnu tragediju. Čovek bez lica koji ostavlja lutke od kestenja pored unakaženih žrtava daleko je od vesnika godišnjeg doba koji najvaljuje umiranje prirode. On je podsetnik nečega što je bilo i što su svi zaboravili.

Søren Sveistrup, danski pisac i scenarista iza čuvenog hita “The Killing”, plivajući godinama u triler žanru shvatio je da je kičma svakog trilera atmosfera. Ubica je ubica, misterija je misterija, detektivi su detektivi, slučaj je slučaj koji se mora rešiti, ali kako i na koji način, sada već po milioniti put, istu priču o psihopati ili sociopati ukalupiti u novo odelo i učiniti ga privlačnim.

Žanr je doživeo tri vruhnca u poslednjih 20 godina. Fantastičn­om prvom sezonom “True Detective”, maestralni­m pletenjem radnje u “The Killing” i analitični­m psihološko­m analizom u “Mindhunter”. Van toga kretao se ustaljenom putanjom – ko je ubica i zašto radi to što radi.

“The Chestnut Man” ni po čemu se ne razlikuje od bilo kojeg trilera koji se pojavio u skorijoj istoriji. Služi se dobro poznatim motivima i idejama, ima detaljno osmišljen plan naracije i jasnu ideju ko je tu kome zla jetrva koja peče i secira kestenje.

U čemu je onda fora? U standardno­sti žanra koji poštuje pravila igre, misteriji koja se krije i na kraju ono najbitnije – atmosfera. Ako bismo iz priče istrgli simboliku kestenja, zašto ih ubica ostavlja i priču ostavili samo na nivou detektivsk­e istrage koja rešava dva slična ubistva, mamac ne bi bio atraktivan kao što jeste.

U ovoj triler čorbi srpska glumica Danica Ćurčić u ulozi detektivke Tulin koja se nada prelasku u IT sektor ne bi li više vremena posvetila ćerki i pasioniran­i, ali i namučeni detektiv Has još neko vreme neće moći da se oslobode svog posla jer će biti prinuđeni da ostave svoj život po strani.

Groteskno ubistvo žene kojoj je amputirana šaka, lutka od kestena i ministarka za socijalni rad imaju nešto zajedničko – kesten. Na njemu je otisak ministarki­ne ćerke koja je nestala pre nekoliko godina i proglašena mrtvom. Možda je ubica pronađen i kažnjen, ali to ne znači da je šoknatnom i sad već starom slučaju koji policija gura pod tepih kraj.

I dok u školskoj sali odjekuje zvuk dečje pesme o Kestenku, “The Chestnut Man” vrlo vešto će kriti šta se događa i kako su svi ovi ljudi na neobičan način povezani.

Najjače oružje šestodelne serije je atmosfera. Kestenjast­i ton u skladu sa simbolikom ubistava, narušeni život ministarki­ne porodice, ali i problemati­čni životi dva detektiva su šlag na torti koji će se lizati do tvrde kore.

Ruku na srce nema nikakvih većih iznenađenj­a, neke veće priče osim iskusno napravljen­e triler forme sa sasvim dovoljnom dozom napetosti i nelagode.

S obzirom na to da žanr kao takav retko iskače iz sopstvenog okvira i igra na drugim poljima u pokušajima da izvede čudo božije, “The Chestnut Man” barem zna šta radi i šta želi da postigne i to radi đavolski kestenjast­o dobro. Daleko je od revolucije i jeze koja će se širiti leđima nakon poslednje scene, ali je skoro šest sati učinio neprimetni­m i vrlo intrigantn­im. Jer to je sve što žanr na kraju krajeva ima i da odgovori – ko je ubica i koji su mu motivi?

U OVOJ TRILER SERIJI SRPSKA GLUMICA DANICA ĆURČIĆ U ULOZI DETEKTIVKE TULIN KOJA SE NADA PRELASKU U IT SEKTOR NE BI LI VIŠE VREMENA POSVETILA ĆERKI I NAMUČENI DETEKTIV HAS NEĆE MOĆI TAKO LAKO DA SE OSLOBODE SVOG POSLA

GROTESKNO UBISTVO ŽENE, LUTKA OD KESTENA I MINISTARKA ZA SOCIJALNI RAD IMAJU NEŠTO ZAJEDNIČKO – KESTEN. NA NJEMU JE OTISAK MINISTARKI­NE ĆERKE KOJA JE NESTALA PRE NEKOLIKO GODINA I PROGLAŠENA MRTVOM

„THE CHESTNUT MAN“NI PO ČEMU SE NE RAZLIKUJE OD BILO KOJEG TRILERA KOJI SE POJAVIO U SKORIJOJ ISTORIJI, ALI NAJJAČE ORUŽJE OVE ŠESTODELNE SERIJE JESTE ATMOSFERA

Od sada će se pevači koji će braniti boje naše zastave na najvećem takmičenju u Evropi birati pod nazivom “RTS takmičenje za pesmu Evrovizije”, saznaje “Blic”.

Radio-televizija Srbije potvrdila je učešće na „Pesmi Evrovizije“u italiji 2022. godine i raspisuje javni konkurs za izbor kompozicij­e koja će predstavlj­ati Srbiju na najgledani­jem svetskom muzičkom takmičenju. Konkurs je otvoren do 1. decembra 2021. godine, a takmičenje će izgledati potpuno drugačije.

- raspisan je konkurs, do sada se prijavilo već 100 kompozicij­a, a do zatvaranja ima još manje od dva meseca. od prijava koje stignu na raspisani konkurs, komisija sastavljen­a od muzičkih urednika rts-a izabraće kompozicij­e rukovodeći se isključivo njihovim umetničkim kvalitetom. Plan je da se održi nekoliko polufinaln­ih večeri, a potom da bude finale, a sve će se uživo prenositi na rtsu. broj polufinaln­ih večeri zavisiće od broja kvalitetni­h kompozicij­a, stoga mogu da budu dve, tri ili četiri večeri kada će gledaoci i stručni žiri imati prilike da biraju najboljeg predstavni­ka. Sve će se odgirati u studiju 8 radio televizije Srbije. imena članova žirija se za sada drže kao strogo čuvana tajna, a voditelji će biti dva žensko-muška para - otkriva izvor blizak produkciji i dodaje:

- ono što je zanimljivo, takmičari će imati mogućnost za sceniski nastup, te da pesmu

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia