Blic

Pao avion sa padobranci­ma u Rusiji, poginulo 16 osoba

-

dotakle njegov unutrašnji krug. Možda je najveća dugoročna šteta po Kurca to što su otkivene poruke koje će ukaljati njegov imidž novog lica politike. Kurc je podigao ono što su kritičari nazvali “kućom Kurca”, mrežu svojih lojalista u vladi, privatnom sektoru i medijima koji tiho sarađuju zarad zajedničke dobiti. Istrage o korupciji u kojima su pronađene sporne poruke izazvala je takozvana afera Ibica, skandal koji je izbio 2019. nakon objavljiva­nja snimaka na kojima se vidi kako desničarsk­i lider koji je postao Kurcov koalicioni partner nudi političke usluge za novac tokom pijanke sa ženom za koju je verovao da je nećaka ruskog oligarha.

Kurc je preživeo ovaj skandal, iako je to srušilo njegovog partnera, a novi izbori rezultoval­i su trenutnom koalicijom sa Zelenima.

U međuvremen­u je originalna istraga afere Ibica dovela istragu do užeg kruga kancelara. U centru koruptivne istrage je odnos između austrijsko­g kazino operatera i javnih zvaničnika. Bivši vicekancel­ar Hajnc Kristijan Štrahe, čovek koji se nalazi na Ibica snimku, tvrdio je na njemu da kompanija “Novomatik” – “plaća svima”, odnosno tvrdio je da ona prebacuje novac svim političkim partijama u zamenu za usluge, što obe strane snažno poriču. Tragom tih navoda istražitel­ji su naišli na poruku koju je bivši šef “Novomatika” Harald Nojman poslao Kurcovom savezniku Blumelu 2017. Nojman je rekao da treba sastanak sa Kurcom, koji je tada bio ministar spoljnih poslova, kako bi razgovaral­i “o donaciji i problemu koji imamo u Italiji” (spor oko poreza).

“VOLIM SVOG KANCELARA”

Kurc je označio istragu austrijski­h tužilaca za finansijsk­e zločine kao “duboko manjkavu”, tužioci su imenovali Blumela kao osumnjičen­og, ali istraga je odvela vlasti u neočekivan­om pravcu. Jedan od tih pravaca tiče se Tomasa Šmida, šefa državne holding kompanije koja se bavi austrijski­m udelima u bivšim državnim preduzećim­a. I Blumel i Šmid su deo uske grupe posvećenih Kurcovih lojalista koji su radili sa kancelarom od njegovih ranih dana u politici.

Analizom Šmidovih poruka vlasti su otkrile kako je osvojio glavnu poziciju u holding kompaniji OBAG, gde zarađuje do 600.000 evra godišnje. Iako Šmid nikad nije bio korporativ­ni direktor niti je imao međunarodn­og iskustva, imao je moćnog saveznika – Kurca. Šmid je takođe potražio uverenje od Kurca da će njegov novi posao imati stvarna ovlašćenja, a ne samo ceremonija­lna.

“Dobićeš sve što želiš ”, uverio ga je Kurc u poruci u martu 2019. “Tako sam srećan… Volim svog kancelara”, odgovorio je Šmid. Svega nekoliko nedelja pre nego što je Šmid dobio željeni posao, pomogao je Kurcu sa delikatnim pitanjem u koje je bila uključena Katolička crkva.

Kurc je u međuvremen­u rekao da će opovrgnuti optužbe. 

Lider stranke Zelenih i vicekancel­ar Verner Kogler pozdravio je ostavku Sebastijan­a Kurca na mesto kancelara i najavio da će njegova stranka nastaviti koaliciju sa OVP

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? samo šestoro padobranac­a koji su se nalazili u repu aviona l- preživeli su pad letelice, a jedan od njih je teže povređen
samo šestoro padobranac­a koji su se nalazili u repu aviona l- preživeli su pad letelice, a jedan od njih je teže povređen

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia