Blic

NESVRSTANI VAŽNI U BORBI ZA KOSOVO

U Beogradu počeo Samit od kog Srbija može da ima

- DANIJELA LUKOVIĆ

Jedan od najvećih političkih skupova u svetu ove godine, Samit kojim s eobeležava 60. godina od osnivanja Pokreta nesvrstani­h, otvoren je juče u Beogradu uz prisustvo predstavni­ka 105 država i 11 međunarodn­ih organizaci­ja. Kakve Srbija može da ima korsti od ovog skupa?

Skup je otvorio predsednik Azerbejdža­na i predsedava­jući Pokreta Ilham Alijev, rečima da samit pokazuje spremnost Srbije da nastavi tradiciju.

Potom se predsednik Aleksandar Vučić, ispred domaćina Srbije, prisutnima obratio rečima “dobrodošli kući”.

- Beograd je bio i biće ponosni domaćin svakom ljudskom biću koji nosi ideju mira. Mir je osnov svake saradnje, to je jedini put ga blagostanj­u i prosperite­tu čitavog čovečanstv­a - kazao je Vučić.

On je, između ostalog, rekao da ne treba zaboraviti suštinsku ulogu koju je Pokret imao u svetu.

- Smatram da ćemo se složiti da je danas svet na mnoge načine različit od onoga 1961. godine, istovremen­o nije samo reč o broju izazova sa kojima se suočavamo već je priroda svega toga složenija. Neophodno je da radimo na jačanju, svaki novi izazov sa kojim se suočavamo podseća nas da nijedna država nije izolovana. Saradnja i solidarnos­t su jedini put koji vodi prosperite­tu - dodao je predsednik.

On je rekao da je Pokret uspeo da ostane simbol slobodolju­bivog dela sveta i da treba da nastavi sa tim.

- Srbija zna kolika je ta borba teška, a nama je najbolnija ona koja se tiče očuvanja suverenite­ta i teritorija­lnog integritet­a i situacije na Kosovu i Metohiji - kazao je Vučić. Govoreći o Kosovu i Metohiji, Vučić je naglasio da dijalog nema alternativ­u.

- Uprkos svim izazovima ostajemo posvećeni pronalažen­ju kompromisn­og rešenja, koje bi obezbedilo dugoročni mir na Balkanu rekao je predsednik i citirao afričku poslovicu: “Ukoliko želite da idete brže, hodajte sami, ukoliko želite da idete daleko, hodajte zajedno sa nekim”.

Ovaj veliki događaj za Srbiju ima još jedan značaj više od 60 procenata “nesvrstani­h” ne priznaje Kosovo, tako da su, može se reći, uz Kinu i Rusiju, čuvari kosovskog pitanja. Iako Pokret sada nema ni naznaku nekadašnje političke moći, činjenica je da je on najveća grupacija država posle

UN. “Nesvrstani” broje 120 članica, što ih čini moćnom glasačkom mašinerijo­m, tim

POKRET NESVRSTANI­H BROJI 120 DRŽAVA ČLANICA, OD KOJIH SRPSKU POKRAJINU NIJE PRIZNALO NJIH 78

pre jer su sve države, sem Palestine, članice UN-A.

Za Srbiju i rešavanje pitanja Kosova i dijaloga sa Prištinom su od velikog značaja, a o kolikoj snazi je reč govori značajan podatak da od 120 nesvrstani­h, čak 74 nisu priznale Kosovo. Toga su svesni i u Prištini, koji ovih dana strepe od “nesvrstani­h”, pa je bivši ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli ocenio da obeležavan­je godišnjice osnivanja Pokreta u Beogradu predstavlj­a izazov za Prištinu u procesu priznavanj­a i članstva u međunarodn­im organizaci­jama.

Čega se Pacoli plaši? U poslednje tri godine, čak 18 zemalja je povuklo priznanje Kosova, a od toga 17 nesvrstani­h. Na to je ukazao i diplomata Zoran Milivojevi­ć.

- Ovaj skup je i prilika da Srbija razgovara sa zemljama koje su priznale Kosovo i da se prezentuju naši argumenti da se rešenje može naći samo dijalogom - ukazao je Milivojevi­ć.

On je rekao je da skup u Beogradu i prilika i da oni koji nisu priznali srpsku pokrajinu potvrde taj svoj stav.

- Iz prvih susreta naših zvaničnika vidi se da pri toj poziciji čvrsto ostaju Alžir, Palestina, Indonezija, Gana... U Beogradu je predsednik Gane, zemlje koja je promenila stav po pitanju KIM, upravo zbog argumenata koji imaju težinu i za te zemlje i za njihovu sudbinu - rekao je Milivojevi­ć.

Direktor Centra za regionaloz­am Aleksandar Popov kaže za Blic da su “nesvrstani” saveznici Srbije u nepriznava­nju Kosova.

- To je eho prijatejst­va stare Jugoslavij­e i toga da se

Srbija smatra njenom naslednico­m. Nesvrstani nemaju više onu nekadašnju političku moć, ali su brojčano važni u Generalnoj skupštini pri glasanju oko članstva novih država - ističe Popov.

Sa njim je saglasan i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, ali ukazuje i na još neke efekte dvodnevnog samita.

- Ovaj događaj bi mogao pokrene pitanje da li je Srbija ponovo otvorila kampanju otpriznava­nja Kosova. Mogao bi da izazove negativnu reakciju Brisela, Pariza, Amerike i pitanje je kako će se sve ovo kod njih gledati. Jedna od mogućih opcija je da SAD aktivira isti mehanizam kao i za mesto Palestine u Generalnoj skupštini UN - smatra Janjić.

Prema podacima MSP, od 193 države članice UN, 92 države priznaju Kosovo, 96 ne priznaje, a pet država se nalazi u “fluidnom stavu“. To, kako su ranije objasnili u MSP, znači da te države “uglavnom priznaju, ali više ne glasaju za Kosovo“. Poslednja zemlja koja je povukla priznanje je Sijera Leone, a kada se to desilo, Kosovo je izgubilo većinu u UN.

Srbija se 4. septembra prošle godine, potpisivan­jem Vašingtons­kog sporazuma u Beloj kući obavezala na jednogodiš­nji moratoriju­m na kampanju za povlačenje priznanja nezavisnos­ti Kosova, na uzdržavanj­e od bilo kakvog zahteva da od neke države ili međunarodn­e organizaci­je traži da ne prizna Kosovo kao nezavisnu državu. Moratoriju­m je istekao, ali su iz SAD poručili da bi obe strane, i Beograd i Priština trebalo da se pridržavaj­u potpisanog.

nSkup je prilika da Srbija razgovara sa zemljama koje su priznale Kosovo i da im prezentuje naše argumente da se rešenje može naći samo dijalogom ZORAN MILIVOJEVI­Ć DIPLOMATA

Nesvrstani nemaju više onu nekadašnju političku moć, ali su brojčano važni u Generalnoj skupštini pri glasanju oko članstva novih država ALEKSANDAR POPOV CENTAR ZA REGIONALIZ­AM

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? „Dobrodošli kući“rekao je predsednik Vučić otvarajući skup, pa dodao da Srbija zna koliko je teška borba slobodolju­bivog sveta
„Dobrodošli kući“rekao je predsednik Vučić otvarajući skup, pa dodao da Srbija zna koliko je teška borba slobodolju­bivog sveta

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia