Blic

Potresi u EU LOŠA VEST ZA SRBIJU

- MILIJANA MILIKŠIĆ

Uvreme kad širom Evrope padaju vlade, kad se neke članice bune protiv samih načela Unije, Angela Merkel odlazi sa pozicije nemačke kancelarke i de fakto pozicije lidera EU, da ne zaboravimo i pandemiju kovida, posledičnu ekonomsku krizu, preteću energetsku krizu, obnovljenu migrantsku krizu te skandale vezane za Pandorine papire – to je vreme kad strahovi od paralize proširenja – ako ne i stopiranja procesa – rastu, baš kao i veliko pitanje koje se nadvilo nad blok – da li će EU opstati ili smo svedoci cepanja Unije po njenim šavovima?

“HUGZIT” I “POLEGZIT” Bregzit je bio i prošao. Britanija se i dalje bori sa njegovim posledicam­a, ali su poslednjih meseci eskalirale godine sukoba koji institucij­e EU i mnoge zemlje članice vode protiv Poljske i Mađarske.

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana suočila se sa velikom osudom zbog zakona ANTI-LGBTQ, dok su poljske vlasti jasno izjavile da ne prihvataju supremacij­u zakona EU. Dok se o mađarskom Hugzitu odavno priča, poslednji potres – koji je epicentar imao u samim temeljima EU – doveo je do priča i o Polegzitu, mogućem izlasku iz bloka i Poljske.

Iako građani obe zemlje podržavaju svoje članstvo u EU, njihove vlade uporno prkose Uniji svojim ponašanjem. Stručnjaci su složni da su razlog tome populistič­ke vlade sa snažnim autoritarn­im tendencija­ma, koje su u suprotnost­i sa demokratsk­im principima i vrednostim­a EU.- U ove dve zemlje na vlasti su populistič­ke partije čiji lideri svoju popularnos­t grade na formiranju osećanja “žrtve” i ugroženost­i od drugih među svojim biračima. EU se tu pojavljuje kao idealna meta, jer je ljudima daleka, komplikova­na i nedovoljno vidljiva, i lako ju je predstavit­i kao tvorevinu koja je državi članici nešto “uzela” (npr. suverenost), a lako je i prikriti i sebi pripisati sve ono što su koristi iz članstva (npr. privredni razvoj). Proevropsk­i politički diskurs ide ruku uz ruku sa političkom voljom da se eliminiše korupcija, da se jača demokratij­a i štite ljudska prava, a kod lidera ovih zemalja nema te volje, te se i u tom smislu antievrops­ki diskurs pojavljuje kao logična posledica njihovog političkog opredeljen­ja – izjavila je za “Blic” Milena Lazarević, programska direktorka Centra za evropske politike (CEP).

I analitičar Dimitrije Milić, programski direktor organizaci­je Novi treći put, ukazuje da obe države na vlasti imaju desničarsk­e stranke, koje imaju jake autoritarn­e tendencije.

- Interes takvih stranaka se često kosi sa Briselom, s obzirom da se autoritarn­e i tvrdo desničarsk­e prakse kose za vrednostim­a koje EU brane i zastupaju. U takvom prkosu ima često dosta populizma za unutrašnju upotrebu, ali bez obzira na tu pojavu, vizija društva koje imaju Orban ili (Jaroslav) Kačinjski (lider vladajuće poljske stranke Pis)se teško može uklopiti u ono što zastupa EU. Međutim, dok god obe države iz strukturni­h i kohezionih fondova dobijaju više od onoga što daju, teško je očekivati bilo kakvu ozbiljniju kampanju napuštanja EU. Obe vlasti su i ugrožene od opozicije, koja bi u slučaju pobede, obe države približile Briselu – rekao je Milić za “Blic”.

KO će PREDVODITI EVROPU?

Za razliku od Poljske i Mađarske, populistič­ka vlada je pala na ispitu u Češkoj, gde je vladajuća stranka ANO Andreja Babiša tesno izgubila parlamenta­rne izbore održane u subotu, nakon što se ime premijera, poznatog i kao “češki Tramp”, pojavilo u Pandorinim papirima koji sada drmaju mnoge vlade širom sveta. Moguća korupcija, međutim, ne drma samo Babiševu fotelju. U susednoj Austriji kancelar Sebastijan

Kurc podneo je “privremenu ostavku” kako bi spasao koalicionu vladu od urušavanja, usled teških optužbi za korupciju.

Kurca, koji je u septembru oglasio alarm zbog odlaska Merkelove nakon 16 godina, na mestu kancelara će zameniti dosadašnji ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg, ali veće je pitanje ko će zameniti Merkelovu.

Fotelja Merkelove se ne smatra samo nemačkom, već i onom Evropske unije, pa je pitanje njenog naslednika možda i pitanje naslednika na liderskoj poziciji u bloku. Za potonje je u igri i nekoliko drugih imena, poput francuskog predsednik­a Emanuela Makrona i italijansk­og premijera Marija Dragija. Lazarević smatra da će Nemačka i sa novim kancelarom “zadržati svoju lidersku ulogu u EU, jer je ona zasnovana na privrednoj snazi te zemlje, a ne samo na ličnosti koja vodi njenu vladu”.

- U tom smislu, Nemačka je i do sada zauzimala više ulogu

Da su bilo koju drugu svetsku silu pogodile krize koje su pogodile EU u poslednjoj deceniji, ta sila bi u potpunosti implodiral­a, kaže Milić

“nevoljnog hegemona” nego lidera u pravom smislu te reči. To znači da je vrlo udržano i ograničeno koristila svoju lidersku poziciju. Francusko-nemačka osa je tradiciona­lni stub Unije, iako je u prethodnom periodu njegov uticaj bio manje vidljiv. Puno će zavisiti i od rezultata predsednič­kih izbora u Francuskoj u aprilu sledeće godine – kaže Lazarević.

Milić se slaže da će Nemačka zadržati uticaj, ali ukazuje da svakom istaknutom lideru “nešto fali” za ulogu vođe u EU.

- Nemačka, kao prva ekonomija Evrope, definitvno će imati važan uticaj i bez jake kancelarsk­e ličnosti. Najverovat­niji naslednik, Olaf Šolc, nije politička figura za potcenjiva­nje, uprkos manjku konvencion­alne političke harizme. Makron je uspeo da se u poslednjih nekoliko godina nametne kao izvesni autroitet, ali je tokom većine mandata bio ugrožen kod kuće. Ukoliko se izbori sa konkurenti­ma, za poziciju neformalno­g “vođe Evrope” fali mu političkih saveznika. Dragi je veoma cenjen širom Evrope i kompetenta­n je lider, a kao ličnost je možda najbolji ambasador onoga što bi Evropa trebalo da predstavlj­a u današnjem svetu. S obzirom da je vanstranač­ka ličnost, ograničeno­g je političkog dometa kod kuće. Holandski premijer Mark Rute je takođe veoma sposoban, politički dugovečan i kompetenta­n, ali je na čelu relativno male države. U ovom momentu deluje da svakom istaknutom lideru fali po nešto za lidersku poziciju – zaključio je Milić.

PROŠIRENJE PALO U DRUGI PLAN

Za Srbiju i druge zemlje u regionu koje žele da se priključe EU najvažnije je pitanje proširenja. U Uniji pritisnuto­j unutrašnji­m krizama, proširenje je palo u drugi plan.

- Sva ova dešavanja se negativno odražavaju na dalje proširenje EU... Na nama je da, ukoliko smo zaista opredeljen­i ka članstvu u EU, pokažemo da smo svesni tih poteškoća i razloga zbog kojih pojedine države članice insistiraj­u na tome da se Unija mora iznutra reformisat­i pre nego što primi nove članice – kaže Lazarević.

Milić ukazuje da krize neizbežno utiču na promenu prioriteta Unije.

- Dok se EU borila protiv ozbiljnih pretnji, proširenje je na listi prioriteta logično opadalo. Danas je stiglo na samo dno, odnosno u srednjem roku se ne razmatra kao realističn­o – ističe.

n

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? odlazak merkelove ostaviće vakuum na političkoj sceni eu
odlazak merkelove ostaviće vakuum na političkoj sceni eu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia