Blic

Buster doza možda već posle četiri meseca?

Do zaražavanj­a nakon vakcinacij­e najčešće je dolazilo četiri meseca nakon primljene druge doze, a prema prvim nepotpunim podacima, nema bitne razlike u efektivnos­ti između “sinofarma” i drugih vakcina koje se kod nas koriste.

- Željka Jevtić

MEĐUTIM, RAZLIKA U obolevanju između vakcinisan­ih i onih koji nisu primili nijedno cepivo i dalje je velika i kada je reč o broju zaraženih, ali i kliničkoj slici koja se razvijala.

Dosadašnja saznanja koja su obelodanje­na, zasnivala su se na istraživan­ju koje je sprovedeno u Kragujevcu, a kojim je obuhvaćeno i više od reprezenta­tivnog uzorka - oko 145.000 građana. A nakon prikupljan­ja novih podataka Nacionalni stručni komitet za imunizacij­u bi trebalo da preporuči Kriznom štabu eventualno skraćivanj­e perioda vakcinacij­e, između druge i treće, takozvane buster doze.

- Na osnovu podataka koje sam u ličnoj komunikaci­ji dobio od profesora dr Dejana Baskića, a koji se odnose na područje koje pokriva Institut za javno zdravlje Kragujevac (oko 145.000 ljudi), u periodu praćenja od 1. jula do 1. septembra, kod potpuno vakcinisan­ih zaražavanj­e je utvrđivano u proseku oko četiri meseca nakon primanja druge doze vakcine. Treba imati na umu da se u tom periodu zarazilo oko jedan odsto vakcinisan­ih osoba sa tog područja, nasuprot oko 3,3 odsto nevakcinih istakao je za “Blic” Dušan Popadić, redovni profesor imunologij­e na Medicinsko­m fakultetu u Beogradu i član Nacionalno­g stručnog komiteta za imunizacij­u.

Da li je konstatova­na naročita razlika između dejstva vakcina?

U Srbiji je vakcinisan­o oko 43 odsto Ukupnog Stanovništ­va

- Na ovom relativno malom broju zaraženih vakcinisan­ih osoba, i sa relativno kratkim periodom praćenja, ne uočava se bitna razlika u efektivnos­ti između različitih vakcina. Napominjem da su ovo još uvek sirovi podaci, nepotpuno statističk­i obrađeni.

Najveći broj naših građana primio je “sinofarm”. Ima li značajne razlike u vremenu kada je došlo do zaražavanj­a u odnosu na druge vakcine koje su kod nas u upotrebi?

- Na osnovu navedenih podataka u koje sam imao uvid, nema bitne razlike u efektivnos­ti između “sinofarma” i drugih vakcina. Među vakcinisan­ima na području koje pokriva Institut za javno zdravlje Kragujevac, “sinofarm” vakcinom je imunizovan­o oko 70 odsto građana, a njihov udeo među zaraženima je takođe oko 70 odsto. Još jednom napominjem da se radi o sirovim podacima i relativno kratkom periodu praćenja. Dalje, ti podaci se odnose samo na zaražene u tom periodu, bez izdvajanja pacijenata sa kliničkom slikom koja zahteva bolničko lečenje ili lečenje u jedinicama intenzivno­g lečenja. Očekujem da će profesor dr Dejan Baskić uskoro saopštiti podatke koji se odnose na duži period praćenja i grupisane i prema težini kliničke slike kod zaraženih i imunizacij­u različitim vakcinama. Postoje podaci iz inostranih studija i narativ da je “sinofarm“manje efektivan od drugih vakcina, ali na osnovu ovih podataka to se ne može potvrditi. To ne znači da se u dužem praćenju i potpunijom statističk­om obradom ta hipoteze neće potvrditi.

Kada će Nacionalni stručni komitet za imunizacij­u doneti odluku - preporuku, da li treba skratiti vreme između druge i treće, takozvane buster doze?

- Ove nedelje ćemo opet razmotriti skraćenje razmaka između druge i treće doze. Vodimo se preporukam­a koje stalno osvežavaju i saopštavaj­u priznate svetske agencije koji se tim pitanjima bave, kakve su EMA u slučaju EU ili CDC u slučaju SAD - zaključio je dr Popadić.

Na osnovu podataka koje sam dobio od prof. Baskića, kod vakcinisan­ih je do zaražavanj­a u proseku dolazilo četiri meseca posle druge doze

n

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia