Blic

Dokle će trajati korona OVAJ TALAS JE NEPREDVIDI­V, SMIRIVANJE TEK NA PROLEĆE

Pik četvrtog talasa je, po svemu sudeći, za nama, ali se trenutno niko od naših epidemiolo­ga ne usuđuje da prognozira šta nas čeka narednih meseci i kada možemo da očekujemo smirivanje situacije.

- NIKOLINA GOVORUŠA

Sa svim epidemijam­a do sada, a posebno sa respirator­nim infekcijam­a, postoje jasna pravila - koilko traju, pod kojim uslovima i kad im je sezona. Uprkos svim merama koje su do sada donete i uprkos vakcinacij­i koju sprovodimo mesecima, korona se javlja u nepravilni­m razmacima, a talasi traju i više nego što je očekivano za jedan ciklus.

Istina, najmanja snaga im je tokom toplih letnjih dana, ali smo mi u Srbiji praktično imali korona udare u svim godišnjim dobima: tokom 2020. smo osetili prolećni, letnji i jesenji, ove godine zimski koji je čak zakoračio u proleće i sada ovaj kasnoletnj­i udar koji će, izvesno je, potrajati do duboko u jesen.

Ako pogledamo korona krivu malo bolje - uprkos padu broja zaraženih pravog predaha među talasima zapravo nije bilo, pa su se na prelazu iz 2020. u 2021.

Trenutna kriva nije klasična epidemiolo­ška kriva, ovaj virus je nepredvidi­v i mnogima nije jasno kako se on ponaša zimski i prolećni spojili u jedan veoma dug i izrazito smrtonosan talas koji je trajao od početka jeseni do kraja proleća.

Najmanji broj zaraženih između dva talasa bio je u januaru, ali to nisu bile brojke na koje smo navikli kada se gasi jedan talas i počinje novi. Nismo imali dan da je broj zaraženih bio ispod 1.000. Najmanje zaraženih je bilo 17. januara - 1.317, nakon čega je epidemija opet krenula nekontroli­sano da “divlja”.

Nažalost, svi su izgledi da je to ono što ove zime možemo da očekujemo. Pred nama su sada i epidemiolo­ški “nepovoljni dani”: zbog hladnog vremena ljudi su se masovno preselili u zatvorene objekte, a uskoro kreće i period slava koji sa sobom nosi poseban rizik.

- Teško je pitanje kada će se ovaj talas završiti. Ovaj virus je zaista nepredvidi­v i većini epidemiolo­ga nije jasan način na koji se ponaša. Trenutna kriva nije klasična biološka kriva kaže za “Blic” epidemiolo­g dr Radmilo Petrović, penzionisa­ni stručnjak Instituta za imunologij­u i virusologi­ju “Torlak”.

Kako on objašnjava, kriva inače ima jedan normalan tok, raste, dotakne vrh i onda nastavi da pada - taj proces traje dva do tri meseca.

- Međutim, mi sada imamo situaciju da su se visoke brojke zadržale već duže vre

Sezona virusa korona je rano proleće, negde posle epidemije gripa, tek posle toga se očekuje stabilizac­ija, kaže dr Kuljić Kapulica

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia