Blic

Ministre, rešite problem naše dece

-

Udruženje „Mame su zakon“zatražilo je od ministra za brigu o porodici i demografij­u Radomira Dmitrovića da nađe način za obeštećenj­e porodica dece sa invalidite­tom u kojima roditelji nisu podnosili zahtev za tuđu negu i pomoć, primorani da biraju izmađu dva prava koja njihova deca imaju po važećim propisima.

U saopštenju se naglašava da porodice dece sa invalidite­tom treba obeštetiti „jer ih je Zakon primorao da biraju između prava koje im pripada iz ugovora o radu-prava na naknadu zarade, te prava koje pripada njihovom detetu-prava na pomoć i negu drugog lica, odnosno na tuđu negu i pomoć (TNP)“. Porodice su u većini slučajeva izabrale pravo na naknadu zarade, jer je novčani iznos tog prava uglavnom bio veći, ukazalo je Udruženje.

Virusolog Ana Banko podseća da su epidemiolo­ške mere i dalje iste, one nas na isti način efikasno štite, vrlo je važno ne zaboraviti da imamo delta varijantu koja se lako prenosi i da bi bila greška u malom zatvorenom prostoru skinuti masku, poput toaleta na poslu.

- To su mali momenti nepažnje kod kojih sada nekako lakše bivamo zaraženi, padamo, umorili smo se - kaže dr Banko.

Prema njenim rečima, u malom prostoru ostaće količina virusa i moći će da se prenese, i trebalo bi povesti računa o takvim situacijam­a. - Verovatno ste i do sada videli među poznanicim­a koliko se lakše zarazi jedna porodica u kući, skoro je neminovno da se svi zaraze, a sećate se prošle godine da nije bilo obavezno da se svi članovi porodice zaraze, to je primer kako delta funkcioniš­e rekla je dr Banko. Prema njenim rečima, maska nas štiti na isti način kao i pre.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia