Blic

KURTI NAPAO SRBE NA SEVERU KOSOVA

Novi teški incidentio koje su izazvale specijalne snage policije iz Prištine

- DANIJELA LUKOVIĆ

Pripadnici kosovske policije upali su juče u Severnu Mitrovicu i Zvečan, pod izgovorom “borbe protiv krijumčare­nja robe”, u apoteku, a onda i u prodavnice i magacine na severu Kosova. Kasnije su zapucali na okupljene Srbe, kada je teško ranjen Srećko Sofronijev­ić (36). Povređeno je desetak ljudi.

Skoro jedinstven­a ocena analitičar­a i naših političara je da premijer Kosova Aljbin Kurti namerno podiže tenzije pre nedeljnih lokalnih izbora na Kosovu. Pre oko mesec dana Kurti je poslao teško naoružane specijalce da Srbima skidaju tablice sa kola, a juče ih je upotrebio da u apotekama i prodavnica­ma pronađu švercovanu robu.

Ono što je novost u celoj priči je da je evropski komesar Đuzep Borelj osudio jednostran­i akt Prištine, izbegavaju­ći ovog puta da osudi postopke “obe strane”

Srećko Sofronijev­ić je ranjen u Zvečanu vatrenim oružjem, i u teškom je stanju primljen u KBC Kosovska Mitrovica.

- Metak je izašao na prednjoj strani vrata. Operisan je, metak je izvađen i on se trenutno nalazi na odeljenju intenzivne nege - rekao je direktor KBC Kosovska Mitrovica Zlatan Elek.

Situacija je eskalirala nakon što je policija upala iz južnog u severni deo Mitrovice, što je uznemirilo tamošnje Srbe koji su potom izašli na ulice. Od početka akcije sirene za uzbunu neprestano su odzvanjale, u jednom momentu su primećeni i pripadnici ROSU. Policija je u komešanju koristila suzavce i šok bombe, zapaljeno je i nekoliko automobila.

Policajci su prvo upali u jednu od apoteka, gde su proveraval­i carinske papire o nabavci lekova?! Slična akcija sprovedena je u Zvečanu, gde je ranjen Sofronijev­ić. U Zvečanu je situacija bila uzvrela, Srbi su, kako se moglo videti na snimcima, bežali u dvorišta dok se kroz vazduh prolamao zvuk rafala.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je juče popodne u Raškoj hitan sastanak sa predstavni­cima Srba sa KIM, obišao jedinice Vojske i Žandarmeri­je, a onda se sastao i sa vojnim vrhom. Okupljenim Srbima rekao je da su Albanci za današnji događaj imali podršku makar jedne države.

- Miroslavu Lajčaku sam rekao: “zauzdajte ih, ako niste u stanju, zauzdaćemo ih mi”. Za ovo danas su imali podršku makar jedne države, a postoje razlozi za to. Prvi je zato što ih neke sile požuruju, tu se nalazi želja zapadnih sila da se sve destabiliz­uje. Njima nije cilj samo celovito nezavisno Kosovo, već slabljenje Srbije. Mislite li da nekome od njih odgovara to što je Srbija nekafa bila četvrta, a sada prva po platama? - upitao je on.

Istakao je da “Britanija, Amerika, Nemačka” neće oduistati od punog i nezavisnog Kosova. Podsetio je i da nije on taj koji je potpisao Briselski sporazum, ali da je on taj koji nije dozvolio Prištinu u UN te naglasio da je za to da se sačuva mir.

- Mogu da vam kažem, šta god da se desi, Srbija će biti uz vas. To nisam rekao pro forme, a oni koji me poznaju znaju šta to znači. Pred nama je težak period, tražiće nestanak Srpske pre proleća, i to će pasti na pleća Srbije - kazao je Vučić i poručio:

- Ne reagujete na nasilje, a ako krenu, vi zaštitite svoj narod, a mi ćemo biti uz vas. Samo imajte u vidu kolika je

cena koji ćemo svi mi morati da platimo, i zato je moja molba da to pokušamo da izbegnemo. Ako krenu i nastave sa upucavanje­m, nećemo imati izbora. Moja poruka i njima i vama je: čuvaćemo mir, nisam poput nekih drugih, i nije ova

Srbija kao ranije. Molim NATO da obavi svoj posao, molim Albance da ne pokušavaju nasiljem da uvode Srbe u red, a ako budu pokušali, misleći da su uz podršku stranih sila dovoljno snažni da to urade, i uprkos tome što će ceo svet

ZAŠTITIĆEM­O DECU. LAJČAKU SAM REKAO, ZAUZDAJTE IH, ILI ĆEMO TO URADITI MI, REKAO JE VUČIĆ SRBIMA U RAŠKOJ

tražiti moju glavu, odgovor moj će biti jasan - u toj borbi za zaštitu života naše dece na KIM, njihov opstanak, ne samo da ćemo da ih zaštitimo, već danas prvi put sa sigurnošću mogu da kažem da ćemo pobediti - kaže Vučić. Premijerka Ana Brnabić pozvala je NATO i Kfor da hitno reaguju i “zauzdaju” Aljbina Kurtija.

- Situacija je dramatična i ovo je poslednji trenutak u kojem je neophodna jasna reakcija kako bi se zaustavila ludačka politika koju sprovodi Priština. Ovakvo ponašanje nas dovodi na ivicu haosa - istakla je Brnabić.

I ipozicione stranke osudile su upad na sever Kosova,

ocenjujući da se radi o predizborn­om potezu Kurtija.

- Prekomerna upotreba sile pod izgovorom kontrole poslovanja apoteka je jasno usmerena na zastrašiva­nje kosovskih Srba pred izbore u nedelju, izjavio je predsednik DSS, Miloš Jovanović.

Zamenik predsednik­a SSP, Borko Stefanović, najoštrije je osudio upad i upotrebu sile.

- Bacanje šok bombi na građane i nasilje nad Srbima ne mogu se opravdati nikakvom borbom protiv šverca. To je golo nasilje i pokušaj da se silom zaokruži vlast nad našim narodom. Ovakve aktivnosti kosovske Vlade su u funkciji rejtinga pred nastupajuć­e lokalne izbore i demonstrac­ije sile nad Srbima na KIM - rekao je Stefanović.

n

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Srećko Sofronijev­ić je posle ranjavanja operisan i u Stabilnom je Stanju
Srećko Sofronijev­ić je posle ranjavanja operisan i u Stabilnom je Stanju
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia