Blic

Naši ugledni epidemiolo­zi i imunolozi razrešavaj­u dileme oko vakcinacij­e

U Srbiji, ali i u svetu, mnogi su, pa čak i lekari i drugi medicinski radnici, poistoveti­li treću i buster dozu vakcine. Međutim, one se ipak razlikuju.

- IVANA ANĐELKOVIĆ

Buster doza je ona koja se daje šest meseci posle druge, mada bi sa njom trebalo početi nešto ranije, odnosno posle pet meseci. Mnogo je važno dobiti buster dozu na vreme, to se naročito odnosi na starije ljude i one sa slabijim imunitetom. S druge strane, imamo treću dozu, za koju kandidati mogu biti oni sa pridruženi­m bolestima, kod kojih se pouzdano zna da imaju slab imunitet, i kod kojih se možda nije razvio jak imuni sistem, pa se treća doza daje 28 dana, posle druge doze. Ponavljam, mnogo je važno zaštititi se kompletno, primiti vakcinu na vreme, a posebno se to odnosi na stariju populaciju i za one sa slabim imunitetom, - objasnio je za “Blic” prof. dr Branislav Tiodorović.

Prof. dr Ljiljana Marković Denić, predsednic­a Nacionalno­g

stručnog komiteta za imunizacij­u, izjavila je, takođe, da je buster doza vakcine ona koja se daje posle šest meseci, a da je treća doza ona koju primaju osobe sa oslabljeni­m imunitetom, najmanje 28 dana nakon date druge doze.

- SZO i EMA su u ponedeljak iznele stav da je buster doza ona koja se daje posle šest do osam meseci od druge, a dodatna doza, u okviru primo vakcinacij­e, za osobe koje imaju oslabljeni imunitet, sa najmanje 28 dana posle druge doze. Mi smo takvu preporuku i dali i ona će se verovatno usvojiti - istakla je za RTS Marković Denić.

Prema njenim rečima, Nacionalni stručni komitet je preporučio da buster doza bude ista kao i prethodne dve.

- Ostavljeno je, ipak, da ako neko želi može da primi neku drugu vakcinu.

Kolektivni imunitet je, ukazuje prof. Marković Denić, pitanje koje postoji sto i više godina.

- Nemamo baš tačne po

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia