Blic

BAKA STOJANA, ŽENSKI FLOJD IZ NOVE VAROŠI ČETIRI DECENIJE “FIĆOM” OSVAJA SRPSKE DRUMOVE

- B.

Uskim, makadamski­m putevima kroz novovarošk­a sela već četiri decenije krstari „ljuta mašina“, a za njenim volanom je sada već penzionerk­a Stojana Mirosavlje­vić.

RINAOD KAKO JE POLOŽILA VOZAČKI ispit 1982. godine, Stojana Mirosavlje­vić je sela u „fiću“i od tada ih je promenila čak pet, jer nijedan drugi automobil za nju ne postoji. Ljubav prema simpatično­m četvorotoč­akšu koji vraća duh starih vremena nije sporna, ali na njen izbor uticaj su imali i praktični razlozi.

- Do moje kuće vodi loš, seoski put i samo se “fićom” može normalno prići. Mogla bih ja sebi da kupim drugi auto, ali pitanje je u kakvom bi stanju bio nakon samo nekoliko meseci vožnje. “Fića” mi je lagan, dobro ide i ne kvari se često. U dvorištu imam jedan još stariji primerak koji sam vozila pre desetak godina i njega koristim za delove, jer ih u slobodnoj prodaji skoro i nema - kaže baka Stojana za RINU.

GLAVNA ATRAKCIJA NA PUTU

Novovarošk­i ženski Flojd, kako još nazivaju ovu penzionerk­u, privlači brojne poglede kad sa svojim belim lepotanom prokrstari ulicama. Sa “fićom” je obišla čitavu Zapadnu Srbiju i nikad je nije izdao na putu. Zbog svoje vremešnost­i i sve veće popularnos­ti često joj nude i veliki novac da ga proda, ali ona to ne želi.

- Sa njim sve obaveze završavam, dovozim hranu i idem po sve što mi je potrebno. Zato ga ne bih nikad menjala - kaže Stojana.

MRTVA TRKA SA VREMENOM

Na njenom automobilu još uvek je registraci­ja važeća, a ona se nada da će preživeti i tehnički pregled zakazan za sledeću godinu, iako je to, imajući u vidu nove propise mrtva trka.

- Ljudi više ne obraćaju pažnju na ova stara vozila, svi voze neka moderna kola koja se pokvare vrlo brzo i nisu za seoske puteve. Ja ću “fiću” voziti sve dok budem mogla, a nadam se da njegova sudbina neće biti zapečaćena kad ga sledeći put oteram na tehnički pregled - iskrena je ova iskusna žena vozač.

Ako možda i završi u starom gvožđu, sigurno je da fića koja je bila jedan od najpoznati­jih proizvoda bivše Jugoslavij­e, definitivn­o ima posebno mesto u srcu svih onih koji su bar jednom seli za njegov volan.

“FIĆOM” JE OBIŠLA ČITAVU ZAPADNU SRBIJU I NIKAD JE NIJE IZDAO NA PUTU

Glorija Grejam bila je američka glumica i pevačica, rođena

28. novembra 1923. godine u Los Anđelesu, a preminula 5. oktobra 1981. godine u Njujorku.

Rođena je kao Glorija Holvord u Los Anđelesu. Njen otac, Redžinald Majkl Bloksam Holvord, bio je poznati arhitekta, a majka, Džin Grejam, britanska pozorišna glumica i učiteljica glume. Roditelji su joj olakšali proboj do Brodveja, gde ju je primetio Lui B. Majer iz studija Metro-goldvin-majer i ponudio joj ugovor. Promenila je prezime u Grejam i debitovala na velikom ekranu 1944. godine, ulogom u filmu Blonde Fever.

PRVE ULOGE

Dve godine kasnije, igrala je zapaženu ulogu u Divnom životu.

Studio RKO je 1947. godine otkupio njen ugovor, a iste godine stigla je i nominacija za Oskara za najbolju sporednu glumicu u filmu Unakrsna vatra.

Od kraja 40-ih do kraja 50-ih godina prošlog veka, Glorija Grejam je u Holivudu važila kao jedna od najpoznati­jih glumica.

Druga nominacija joj je donela Oskara za najbolju sporednu glumicu, za zapaženu ulogu južnjačke lepotice Rouzmeri u filmu Grad iluzija (1952). Iste godine igrala je i u filmu Sudden Fear, uz Džoan Kroford, a godinu kasnije nastupila je u glavnoj ulozi u film The Big Heat, uz Glena Forda i Lija Marvina.

put Do Slave Začinjen Skandalima

Nakon mjuzikla „Oklahoma“iz 1955. godine, nije ostvarila značajniju filmsku ulogu. Do kraja života nastupala je uglavnom u pozorištu, uz povremene filmske i televizijs­ke uloge. Tome je doprinela njena reputacija problemati­čne glumice na snimanjima, kao i njen buran život van kamera.

Njen put ka slavi bio je začinjen skandalima, najviše zbog privatnog života u kome je imala četiri braka za 15 godina i podvrgla se brojnim hirurškim proceduram­a u pokušaju da zadrži svoj mladalački izgled. Bila je udata, između ostalih, za režisera Nikolasa Reja i za njegovog sina Tonija Reja i sa obojicom je imala decu. Još skandalozn­ije, kada je prvi put zavela pastorka, njemu je bilo – 13 godina! Ukupno je imala četiri braka i četvoro dece.

ponovni Susret

Njen četvrti i poslednji brak bio je upravo sa Antonijem Tonijem Rejem, sinom njenog drugog supruga i njegove prve žene. Bila mu je maćeha i kako je Nikolas pričao, njegovog sina zavela je još dok je bio tinejdžer.

Navodno ih je zatekao zajedno u krevetu što je i dovelo do prekida braka.

Međutim, jedan od Glorijinih partnera i kasnije pisac njene biografije, Piter Tarner negirao je ove navode, rekavši da je dečak umislio njihovu ljubavnu vezu. Ipak, Glorija i Toni ponovo su se sreli 1958. godine kada je on imao 25 godina a glumica 37 godina. Venčali su se dve godine kasnije, u Tihuani u Meksiku. Imali su dvoje dece Antonija Džuniora i Džejmsa i bili su u braku 14 godina.

elektrošok­ovi

Vesti o braku čuvali su u tajnosti sve dok dve godine nakon venčanja nisu procurele u javnost preko tabloida. Ovo je razbesnelo njenog trećeg supruga reditelja Saja Hauarda koji je pokušao da joj nakon toga oduzme njihovu zajedničku ćerku oko koje su se godinama borili. Cela situacija u kojoj se našla dovela je Gloriju do nervnog sloma koju je kasnije lečila i elektrošok­ovima.

Toni je bio njen poslednji suprug s kojim je i najduže bila u braku. Poslednje godine života provela je u vezi sa Piterom Tarnerom koji je o njihovom odnosu napisao knjigu “Film Stars Don’t Die in Liverpool”, kasnije pretvorenu u istoimeni film.

rak Dojke

Umrla je u Njujorku, 5. oktobra 1981. od raka dojke. Iako je tokom života uživala u bogatstvu, na kraju je ostala bez ičeg. Upravo glumac Piter Tarner potrudio se u kasnijim godinama da predstavi drugačije lice Glorije Grejam. On je u svojim memoarima iz 1986. dobar deo posvetio poslednjim godinama Glorijinog života i pokazujući često zaboravlja­nu ljudsku stranu žene koja je bila jedna od prvih pravih “filmskih zvezda”. Kada su se sreli, ona je imala 55, a on 26 godina. Poslednje godine života provela je u stacionaru u Londonu u kojem su o njoj redovno vodili računa roditelji njenog poslednjeg ljubavnika – Pitera Tarnera.

BILA JE UDATA, IZMEĐU OSTALIH, ZA REŽISERA NIKOLASA REJA I ZA NJEGOVOG SINA TONIJA REJA I SA OBOJICOM JE IMALA DECU. JOŠ SKANDALOZN­IJE, KADA JE PRVI PUT ZAVELA PASTORKA, NJEMU JE BILO – 13 GODINA

RODITELJI SU JOJ OLAKŠALI PROBOJ DO BRODVEJA, GDE JU JE PRIMETIO LUI B. MAJER IZ STUDIJA METRO-GOLDVIN-MAJER I PONUDIO JOJ UGOVOR

 ?? ?? ZA 40 GODINA VOZAČKOG ISKUSTVA BAKA STOJANA JE PROMENILA PET “FIĆA”, JER NIJEDAN DRUGI AUTOMOBIL ZA NJU NE POSTOJI
ZBOG SVOJE VREMEŠNOST­I I SVE VEĆE POPULARNOS­TI ČESTO JOJ NUDE I VELIKI NOVAC DA GA PRODA, ALI ONA TO NE ŽELI
ZA 40 GODINA VOZAČKOG ISKUSTVA BAKA STOJANA JE PROMENILA PET “FIĆA”, JER NIJEDAN DRUGI AUTOMOBIL ZA NJU NE POSTOJI ZBOG SVOJE VREMEŠNOST­I I SVE VEĆE POPULARNOS­TI ČESTO JOJ NUDE I VELIKI NOVAC DA GA PRODA, ALI ONA TO NE ŽELI
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia