Blic

Samo ti dođi

- VLADIMIR LOJANICA novinar

Dok juče na ovim stranama čitah ispovest Dijane, devojke iz Beograda koja se tražeći posao javila na pet oglasa, setih se mog drugara. Nije on tražio posao nego ženu za jednu noć, ali kontekst je isti. Dijana se raspitala za uslove u pekari, frizerskom salonu, na benzinskoj pumpi, u kafiću koji je tražio konobaricu/šankerku i prodavnici kojoj treba kasirka. Sa svojih 20 godina ni za jedan posao nema iskustva, niti ima diplomu bilo koje od traženih struka. Ništa zato. Na tri mesta su joj rekli da nemanje iskustva nije prepreka, odnosno da će za koji dan naučiti sve što se od nje traži. U kafiću je nepoznavan­je materije bio problem, ali su je pozvali na probni rad. Uslov u frizerskom salonu bio je tri godine iskustva, no ni to nije Sveto pismo, pa su Dijani ponudili da dođe na 15-dnevnu probu. Drugim rečima - samo ti dođi, nema veze što nemaš školu. U kafiću bi radila za 1.000 dinara dnevno, od ponedeljka do petka šest, subotom osam sati. Svaki drugi vikend slobodan, a bakšiš, rekoše joj, samo pljušti. Pekara je nudila radno vreme od 6 do 14 časova za 45.000 dinara, jedan slobodan dan nedeljno, ali svaki bi praznik morala da bude na poslu. Pod uslovom da „položi“probni rad kod frizera, odmah bi bila prijavljen­a i primala 60.000, ali tek kada se pokaže, do tada 40.000 dinara. Kao kasirka bi zarađivala 45.000 uz mogućnost da napreduje. Najmanje izdašni su na bezninskoj pumpi - 35.000 dinara za četiri radna dana nedeljno. Presabra se Dijana kad joj objasniše da bi jedan dan radila jutarnju, drugi noćnu smenu, treći bila slobodna, pa opet ukrug. Prostom matematiko­m dokuči - više je to od četiri radna dana. Drugim rečima - samo se ti prihvati posla, mi smo ti koji će da procene da li zaslužuješ veću platu i da li su četiri dana stvarno četiri.

Moj drug se jednom poželeo ženskog društva pa se setio dame s kojom je bio u vezi, koja ga je i dalje volela, ali koja je od njega htela da je oženi, ne samo intimne odnose. Pozvao ju je prespava kod njega. - Doći ću ako obećaš da ćeš me oženiti!

- Dođi pa ćemo ujutro da pričamo o tome, ali ništa ne mogu da ti obećam.

Samo se ti prihvati posla, mi smo ti koji će da procene da li zaslužuješ veću platu i da li su četiri dana stvarno četiri

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia