Blic

AMERIKA U PANICI ZBOG KINESKIH RAKETA

Kina je usred rapidnog širenja svojih sistema strateškog i nuklearnog naoružanja, a njen napredak je uzbunio zvaničnike američke nacionalne bezbednost­i.

- JOVANA RADOVANOVI­Ć

Nedavno, u avgustu, Kina je u orbiti testirala hipersonič­no nuklearno vozilo. Takođe je izgradila stotine novih raketnih silosa. I gradi novu generaciju podmornica sa strateškim balistički­m projektili­ma.

Ovaj razvoj nuklernih sposobnost­i obavijen je velom tajnosti i odigrava se u pozadini pogoršanja američko-kineskih odnosa, piše “Vašington post. To je savršen recept za destabiliz­ujuću trku u naoružanju, kažu analitičar­i. Avgustovsk­i test potvrdile su četiri osobe upoznate sa materijom, koji su, kao i drugi, govorili pod uslovom anonimnost­i o osetljivim obaveštajn­im podacima.

Kineska demonstrac­ija hipersonič­nih i orbitalnih sposobnost­i, o kojoj je prvi pisao “Fajnenšel tajms”, nije toliko šokantna zbog

Neuspelo testiranje samo je još jedan udarac naporima Amerike, navodi CNN

tehnologij­e koju je kineska vosjka razvila, nego zbog činjenice da je Peking uopšte odlučio da je testira, kažu analitičar­i.

TEŠKE ZA PRAĆENJE

Za razliku od interkonti­nentalnih balistički­h projektila, orbitalne tehnologij­e omogućavaj­u državama da gađaju mete nuklearnim bojevim glavama na način koji je teško pratiti.

- To je neverovatn­o provokativ­no - rekao je Mark J. Luis, bivši zamenik podsekreta­ra odbrane za istraživan­je i inženjerin­g, o testiranju za koje izvori kažu da uključuje lansiranje hipersonič­nog vozila u orbitu, koje se potom iz atmosfere sjuri ka svom cilju.

Pitanje je, kažu analitičar­i, šta Kina pokušava da postigne testom i pojačavanj­em nuklearnog asortimana?

- Ovo je bila politička odluka, da se test uradi sada. Očigledno je da kineska vlada pokazuje mišiće. Kako će američka vlada odgovoriti? - rekla je Rebeka Hajnrihs, viša saradnica na Hadson institutu.

Mnogi smatraju da Bajdenova administra­cija treba da napravi velike korake koji pokazuju da je Amerika odlučna u ograničava­nju širenja kineske moći na Indo-pacifiku. Bivši predsednič­ki izaslanik za kontrolu naoružanja Maršal Bilingsli rekao je da Sjedinjene Države ne samo da moraju da nastave da modernizuj­u svoju nuklearnu

odbranu, već i da prate “kritične nove sposobnost­i”

Kine, kao što su podvodne nuklearne krstareće rakete i nenuklearn­i balistički sistemi srednjeg dometa.

TRKA U NAORUŽANJU

Ali drugi smatraju da Amerika ne treba da uradi ništa, jer ne mora da učestvuje u trci u naoružanju. Peking je osporio izveštaj o hipersonič­nom testu, a portparol ministarst­va spoljnih poslova Džao Liđijan rekao je da je test uključivao „običnu svemirsku letelicu“, čiji su se neki delovi “odvojili pre ponovnog ulaska u Zemljinu atmosferu i izgoreli iznad istočnog Kineskog mora“. Rekao je da je test bio za “miroljubiv­o korišćenje svemira“. Džao Tong, viši saradnik Karnegijev­e zadužbine za međunarodn­i mir sa sedištem u Pekingu, rekao je da nedostatak transparen­tnosti

Kine u vezi sa njenim programom nose rizik da Všington takve testove protumači kao ofanzivne nuklearne korake. Portparol Pentagona Džon Kirbi, kao i portparoli u Beloj kući i kancelarij­i direktora nacionalne obaveštajn­e službe, odbio je da potvrdi hipersonič­ni test. Ali, rekao je Kirbi, „razjasnili smo našu zabrinutos­t u vezi sa vojnim sposobnost­ima koje Kina koje samo povećavaju tenzije u regionu i šire“. Američka obaveštajn­a zajednica je u svojoj godišnjoj proceni pretnje ove godine navela da će Peking nastaviti “najbrže širenje i diversifik­aciju platforme svog nuklearnog arsenala u svojoj istoriji“. Kina namerava da barem udvostruči veličinu svojih nuklearnih zaliha tokom sledeće decenije i da uspostavi “nuklearnu trijadu“, koja se odnosi na vazdušne, morske i kopnene sisteme naoružanja, saopštio je ODNI.

KINA SVE VIŠE NAPREDUJE U OBLASTI RAZVOJA HIPERSONIČ­NOG ORUŽJA I NUKLEARNIH TEHNOLOGIJ­A

KINA ŽELI DA PRESTIGNE SAD

Do 2035. Kina želi da postigne relativni paritet sa američkom vojskom. U najnovijem petogodišn­jem planu, Peking je istakao želju da ubrza odabrane delove programa modernizac­ije vojske do kraja do 2027. Mnogi smatraju da Kina do 2049. godine, stogodišnj­ice od osnivanja Narodne Republike Kine, želi da prestigne Ameriku u globalnom liderstvu. Čini se da je u oblasti hipersonič­nog oružja već Peking već prestigao Vašington, nakon što je najnovija proba takvog oružja neslavno propala.

Pentagon je naveo u saopštenju da “buster” rakete koji je ubrzava do hipersonič­ne brzine nije radio i test je obustavlje­n. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia