Blic

Ozvučeni manastiri

Indijski pesnik Rabindrana­t Tagore smatrao je da je „vera ptica koja peva dok još traje noćna tama“.

- 3iše Gordana Krajačić

SA DUŠOM ISKONSKOG vernika i posvećenog muzičara kompozitor sa svetim i imenom i prezimenom Svetislav Božić („nomen est omen“– ime je predznak) je ispisao devet slika za klavir naslovivši ih – „Vizantijsk­i mozaik“u kome su tonski oživeli ne samo prizori nekih od najlepših srednjovek­ovnih manastira, nego, učinilo se, i njihovi duhovni pokretači, pa i sačuvane boje na freskama. Ovo su tonske slike dubokog pravoslavc­a punog zadivljeno­sti i strahopošt­ovanja i pred arhitekton­skim i pred ikonopisan­im remekdelim­a koja su lepotom nadživela toliko vekova. Kompozitor je dao i precizne oznake ne samo tempa (i dinamičko svetlo ovih komada je raznoliko, od jedva čujnog pijana do moćnih, gromograsn­ih akordskih blokova) nego i karaktere pojedinih dela. Pritom su iskorišćen­e i sve izražajne moći klavira, u svim registrima i u svim agogičkim rečitostim­a. Pijanistki­nja Jelena Đajić Levajac već dugi niz godina proučava klavirski i kamerni opus Svetislava Božića. Kako je izvrsni klavirski pedagog Emil Hajek primetio – „pijanista je kamerni saradnik svih“– ona je prilikom Božićeve autorske večeri u Skupštini grada pre deset godina pratila flautiste, violiniste, violončeli­ste, pevače, svirala sa kolegama četvororuč­no i svakom notom, sve više, vezivala se za muzičke poruke našeg najrečitij­eg predstavni­ka savremene duhovne muzike. Usavršavaj­ući se u Rusiji i u Nemačkoj, ona je iskristali­sala poetsku slovensku rečitost, ali i klasičan germanski smisao za formu. Priređival­a je koncerte povodom stogodišnj­ice rođenja Šostakovič­a i stogodišnj­ice smrti Griga, a i nezaboravn­e koncerte klavirske muzike Vasilija Mokranjca, sa čijom je muzikom (kao i sa Božićevom) bila „na ti“. Jelena je sjajno „uhvatila“i te Božićeve osobene niti, koje su kao potka utkane u ovaj veličanstv­eni mozaik slika, utisaka, sećanja.

Jedan o d najlepših manastira iz šumadijske eparhije – Kalenić – koji je građen početkom XV veka i posvećen Vavedenju Presvete Bogorodice, u kome su prenesene mošti Svetog kralja Stefana Prvovenčan­og, a potom vraćene u Studenicu i gde se čuva čudotvorna ikona Bogorodice Gerondise sa Svete Gore i kopija Trojeručic­e – Božić je tonski opisao „Kao talas – mirno, uporno, neoborivo“.

Za Gračanicu, poslednju zadužbinu kralja Milutina (po mnogima i najlepšu), koja je podignuta na temeljima vizantijsk­e bazilike i u kojoj se čuvaju delovi moštiju nekoliko svetitelja, koja je posvećena Uspenju Presvete Bogorodice, čija se arhitektur­a smatra najvišim dometom srpskog graditeljs­tva, a freske – vrhuncem slikarske škole (Simonida, Tajna večera, Svadba u Kani, Raspeće, Uspenje Bogorodice), koja je 2006. godine upisana u Uneskovu listu svetske baštine, kao spomenik kulture od izuzetnog značaja – kompozitor je dao instrukcij­e da je treba svirati – „Slobodno, tamno i teško u svakom tonu“.

Pravoslavn­u (i jedno vreme i katedralnu) crkvu u Prizrenu Bogorodicu Ljevišku, zadužbinu kralja Stefana Uroša Milutina, Turci su pretvorili u džamiju, freske izubijali čekićem i prekrili slojem maltera. Od 2006. godine nalazi se na spisku Uneskove Svetske baštine. Ja je pamtim po jednoj od najlepših (i najtužniji­h) ikona Bogorodice – Bogorodice Vladimirsk­e, a Svetislav Božić ju je doživeo „Igrački lako i meko“.

Sopoćane je sagradio kralj Uroš Prvi. Manastir je posvećen Sv. Trojici i upamćen po iztvanredn­im freskama najvišeg umetničkog dometa u monumental­nom slikarstvu na kompletnom području vizantijsk­e umetnosti. Likovi su puni uzvišenost­i i božanske lepote. Na Svetskoj izložbi u Parizu 1961. godine freska „Uspenje Presvete Bogorodice“(predstavlj­ena kopijom) proglašena je najlepšom freskom Srednjeg veka. Kompozitor Božić je savetovao pijanistim­a da Sopoćanima priđu – „Svobodno, u svakom tonu duboko“.

Manastir Pantelejmo­n iz XI veka jedan je od dvanaest „glavnih“manastira na Svetoj Gori. Do početka Prvog svetskog rata smatrao se ruskim radi sastava monaha. U njega je najpre došao Rastko Nemanjić kada je hteo da se zamonaši. Tokom druge polovine XIX veka bio je pod pokrovitel­jstvom carske porodice Romanovih, a početkom XX bio je najveći manastir na Svetoj Gori (imao je oko dve hiljade monaha). Od 1988 (zajedno sa ostaloh devetnaest svetogorsk­ih manastira) nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine pod pod zaštitnom celinom Planina Atos. Godine 2005. posetio ga je 9. septembra Vladimir Putin. Akademik sa „svetim“imenom poručio je izvođačima – „Nostalgičn­o, mirno, pevljivo“.

Za zadužbinu Stefana Prvovenčan­og i prvo sedište samostalne Srpske arhiepisko­pije gde je on krunisan za prvog srpskog kralja a njegov mlađi brat Rastko Nemanjić (Sveti Sava) kao arhiepisko­p rukovodio Srpskom pravoslavn­om crkvom – manastir Žiču (koji je posvećen Vaznesenju Gospodnjem) – Božić je bio još koncizniji – „Brzo, kao talas“– zapisao je. Sveti Sava je naložio da se crkvena fasada oboji jarkom crvenom bojom, jer ona simboiliše krv srpskih mučenika.

Manastir Studenica naziva se svetom lavrom. U njoj počivaju mošti Svetog Simeona, rodonačeln­ika loze Nemanjića, njegovog sina Stefana Prvovenčan­og i Nemanjine supruge Ane (Svete Anastasije). Od nekadašnji­h četrnaest crkava sačuvane su samo tri: Saborna, Kraljeva i Crkva Svetog Nikole. Jedna od najznačajn­ijih osobenosti najstarije­g živopisa su natpisi na freskama srpskom ćirilicom (koja je uvedena zaslugom Svetog Save, deset godina pre nego što je Srpska pravcoslav­na crkva stekla autokefaln­ost). Ovaj manastir koji sa svojom okolinom čini jedinstven­u i harmoničnu celinu neprolazne i uzbudljive lepote, Božić je opisao sa „Umereno, kao eho neke stare srpske pesme“.

Poslednji u ovoj predivnoj manastirsk­oj niski je Gornjak, hram Vavedenja Presvete Bogorodice i zadužbina kneza Lazara sa isposnicom monaha Grigorija u pećini na strmoj steni iznad manastira (sa kelijom i kapelom posvećenom Svetom Nikoli) – odakle svake godine samo uoči Đurđevdana iz stene potekne čudotvorna lekovita voda. Sam manastir leži na tesnoj ravni, sa leve strane reke Mlave, u njenom srednjem toku, gotovo prislonjen uz strme goleti planine Ježevca, a sa druge strane je takođe kamenit Vukan. Ove planine odvajaju Homoljske planine od Mlave, Peka, Braničeva i Podunavlja. Božić je Gornjak osetio po vetru koji duva klisurom mlavskog Ždrela opisavši ga sa – „Slobodno, sa horizontim­a timočkih pašnjaka, a Jelena je suštinski duboko i pronicljiv­o uronila u ove religiozne i autobiogra­fske ispovedne note raznolikih opisa – mirnih, tamnih, teških, mekih, dubokih, brzih, nostalgičn­ih, pevljivih – i sjajno ih svojim umećem prenela publici.

Kao svojevrsni uvod u ovo muzičko hodočašće predstavil­a je i Božićeve „Tri igre za klavir“za koje je sam kompozitor zapisao da „igraju i pevaju napevima prostrtim po drumovima južnim, koji spajaju doline srpskih velmoža i kraljeva, zagledanih u lepotu i plemenitu svetlost“.

Kompozitor je dao i precizne oznake ne samo tempa (i dinamičko svetlo ovih komada je raznoliko, od jedva čujnog pijana do moćnih, gromograsn­ih akordskih blokova) nego i karaktere pojedinih dela

Pijanistki­nja Jelena Đajić Levajac već dugi niz godina proučava klavirski i kamerni opus Svetislava Božića. Ona je sjajno „uhvatila“i te Božićeve osobene niti, koje su kao potka utkane u ovaj veličanstv­eni mozaik

 ?? ?? Svetislav Bo žić je ispisao devet slika za klavir naslo vivši ih ઼ ે9i zantijski mo zaik“u kojem su tonski oži veli ne samo prizori nekih od najlepših srednjovek­ov nih manasti ra, nego, učini lo se, i njihovi duhovni po kretači, pa i sačuvane boje na freskama
Svetislav Bo žić je ispisao devet slika za klavir naslo vivši ih ઼ ે9i zantijski mo zaik“u kojem su tonski oži veli ne samo prizori nekih od najlepših srednjovek­ov nih manasti ra, nego, učini lo se, i njihovi duhovni po kretači, pa i sačuvane boje na freskama

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia