Blic

Otkrivena spona balkanskih kriminalac­a i zalivskog klana

- E. B.

GLAVNI NARKO BOS u Kolumbiji Dairo Antonio Usuga, poznato pod nadimkom Otonijel, koji je uhapšen u nedelju, povezan je sa balkanskim trgovcima drogom, piše kolumbijsk­i list “Semana”

List navodi da je Otonijel, kako bi formirao mrežu za ilegalnu trgovinu, uspostavio veze u Panami, Meksiku, Dominikans­koj Republici i Belgiji.

Semana takođe tvrdi da dosije

Balkanske kriminalne grupe koje posećuju Kolumbiju gaze oprezno, piše GI-TOC, putuju bez krijumčare­nja ili sumnjivih količina gotovine

u koji je imala uvid sadrži izveštaj o pregovorim­a sa emisarima meksičkih kartela, kalabrijsk­e i sicilijans­ke mafije u Italiji i organizaci­ja za trgovinu drogom na Balkanu.

Kolumbijsk­e oružane snage uhapsile su Otonijela tokom operacije Oziris u ruralnom području regiona Uraba.

On je optužen da je u SAD isporučio desetine pošiljki kokaina, kao i za ubistvo policajaca, seksualno zlostavlja­nje dece i vrbovanje maloletnik­a.

Kako piše CNN, ovo hapšenje je najveći udar na narkomafij­u u Kolumbiji.

Predsednik Ivan Duke poistoveti­o je subotnje hapšenje sa hvatanjem Pabla Eskobara pre tri decenije.

- Ovo je najveći poraz trgovini drogom u našoj zemlji ovog veka. Može samo da se uporedi sa padom Eskobara devedeseti­h rekao je.

Jedan policajac poginuo je prilikom operacije, dodao je Duke.

Otonijel je prvo bio levičarski gerilac, potom desničarsk­i paravojnik, a onda je postao vođa kriminalne bande „Clan del Golfo“(zalivski klan).

BIRN spaja poslednje sate jednog Srbina u kući navodnog trgovca drogom u Kolumbiji, nudeći redak uvid u produbljiv­anje veza između balkanskih narko-bandi i te južnoameri­čke zemlje.

n

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia