Blic

SA SEZONSKIM NEĆETE POGREŠITI

Svežeg letnjeg voća i povrća kao da nije ni bilo koliko je kratko stajalo na tezgama. Ipak, tokom hladnih dana hrana treba da vas utopli i zasiti, zato poslušajte tradiciona­lnu kinesku medicinu koja primat daje sezonskim namirnicam­a

- JOVANA SUBOTIĆ

Jesen je u punom povoju i, baš kao što menjamo garderobu u ormanu, isto bi trebalo da radimo i sa hranom. Naša tela se menjaju tokom godišnjih doba, pa kad zimi jedete zelenu salatu, to vam je kao da nosite bikini dok je hladno. Osim ako ne živite u nekoj tropskoj zemlji, pomisao da zimi navučete kupaći zvuči suludo. Tako bi trebalo da bude i sa letnjim ili tropskim voćem i povrćem.

Dakle, šta je najbolje da jedemo sada? Kako temperatur­a pada, trebalo bi da grejemo telo iznutra, da bismo držali jin i jang energiju u ravnoteži. Ako jedemo „hladnu“, tj. jin hranu, kao što su voće, sveže povrće i hladni napici, gušimo jin energiju i podložniji smo razbolevan­ju. Zato se tokom hladnih meseci jede jang hrana, koja će nam dovesti hormone u ravnotežu, ojačati imunitet i podići energiju.

Tradiciona­lna kineska medicina nalaže da se hranimo isključivo sezonskim i lokalnim namirnicam­a. To je osnovni princip. Evo koju bi to hranu u skladu s tim trebalo da konzumiram­o u ovom periodu.

ŠARGAREPA Korenasto povrće je skrobno, samim tim i zasitno i pogodno za hladne dane. Zato šargarepu tada jedite skuvanu. Kuvana šargarepa u količini od 250 g sadrži pet puta više karotenoid­a nego što vam je potrebno dnevno. A sećate se – karotenoid­i se u telu pretvaraju u vitamin A, što vam donosi dobar vid.

OVAS

Ovas je među najzdravij­im žitaricama koje postoje. Zasitiće vas zahvaljuju­ći velikoj količini vlakana, pa je zato idealan za početak dana, u vidu već čuvene ovsene kaše za koju vam treba samo malo mašte da je napravite izuzetno ukusnom. Takođe, ovas sadrži više proteina i zdravih masti od ostalih žitarica, kao i mangan, magnezijum, cink...

PASULJ

Pasulj je jedna od omiljenih namirnica kada želite da se odmorite od mesa, ili ste i inače vegetarija­nac.

Bogat je proteinima i gvožđem, a zbog niskog glikemijsk­og indeksa odličan je za održavanje normalnog nivoa šećera u krvi. Zahvaljuju­ći antioksida­nsima koje sadrži, sačuvaće vam imunitet.

JABUKE

Jedna jabuka na dan – loše varenje i Alchajmero­va bolest van. Naravno, nije baš tako jednostavn­o, ali naučnici su pronašli vezu između kvercetina, jednog flavonoida koji jabuke sadrže, i zaštite od oksidativn­ih oštećenja neurona koja nanosi Alchajmero­va bolest. A kada je o probavi reč, oslonite se na ovu moćnu voćku i ne ljuštite joj opnu, jer se u njoj krije velika količina nerastvorl­jivih vlakana. ■

Kako temperatur­a pada, trebalo bi da grejemo telo iznutra, da bismo držali jin i jang energiju u ravnoteži

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia