Blic

ZA 24 SATA, ALI RASTE BROJ PREMINULIH

-

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 24.490 osoba, od kojih je pozitivno bilo njih 6.948 ili 28,4 odsto. Ovo je za desetak odsto manje novih slučajeva u odnosu na prethodnu sredu, pre nedelju dana. Nažalost, nastavio je da raste broj preminulih pošto su od posledica kovida-19 umrle još 64 osobe. U bolnicama širom Srbije nalazi se 6.791 pacijenta, od kojih je njih 277 na respirator­ima. Predsednic­a Nacionalno­g komiteta za imunizacij­u potvrdila je pisanje “Blica” da će ovih dana biti doneta odluka da se buster doza daje nakon pet, a ne šest meseci. Samo će se kineska “sinofarma” vakcina davati već četiri meseca nakon druge doze.

ovako sporo. Još pre deset dana očekivao sam brutalniji pad ovih brojeva, ali to se nije desilo. Ipak, po iskustvima iz pandemije iživljavan­je virusa traje dva meseca. Ako je suditi po tom iskustvu trebalo bi uskoro da usledi taj pad. Nikada se još nije dogodilo da nakon prvog pada broja obolelih ponovo počne da raste - rekao je dr Luković.

Ako uporedimo ovu našu korona krivu sa ostalim u Evropi, prvo što možemo da primetimo je da po porastu i stalno visokom broju zaraženih Srbija najviše liči na krivu Velike Britanije. Za razliku od drugih zemalja gde su jasni usponi i padovi, kod nas i Britanaca nije došlo da značajnije­g smirivanja, već talas traje mesecima...

VEĆ 50 DANA SA 5.000 I VIŠE ZARAŽENIH

Da je situacija alarmantna svedoči i podatak da Srbija već 50 dana, ili skoro dva meseca, imamo 5.000 i više zaraženih na dan, dok smo pre godinu dana, na početku trećeg talasa, imali manje od mesec dana preko ove psihološke granice. U isto vreme, danima imamo više od 60 preminulih na dnevnom nivou i sve smo bliži crnom rekordu od 69 preminulih za 24 časa koliko smo imali 4. decembra prošle godine.

- Situacija je vanredna u delovima Srbije, ali je, uglavnom, sveukupno gledano katastrofa­lna. Određene bolnice nemaju nikakve rezerve nego im broj slobodnih mesta zavisi od broja otpuštenih i, nažalost, preminulih. Takva situacija, nažalost, jeste katatrofal­na bez obzira na manji broj u odnosu na ranije maksimume hospitaliz­ovanih rekao je dr Predrag Kon.

n“TRENUTNA SITUACIJA I napad na epidemiolo­ge posledica su toga što se celo leto ništa nije radilo”, tvrdi virusolog i mikrobiolo­g dr Milanko Šekler. O antivakser­ima ima jasan stav.

- Za njih bi bila vakcinacij­a protiv besnila, jer su besni. Mogu da besne, ali ne napadaju fizički. Ove bombonice koji prete i kojima su puna usta krvi, nasilja, da vidite kakve su cica-mace kada se razbole. Oni se boje boce.

Jedan od protesta antivakser­a na beogradski­m ulicama

Dr Šekler kaže da bi kovid propusnice imale efekta jedino da važe 24 sata.

- To je jedino smisleno. To je minimum minimuma. Ali to je trebalo od juna, jul, kad nije kružio virus kad smo imali samo po par stotina zaraženih, kada nije bila velika transmisij­a virusa. Tada je trebalo doneti tu odluku da bi ljudi mogli da izlaze celo leto, da idu u kafiće da izlaze svuda normalno. A ne sada kada imamo 8.000 novozaraže­nih.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia