Blic

ZA STOLARIJU I GREJANJE I DO 90.000 DINARA

Projekat uštede energije uz državne subvencije u punom je zamahu Nedavno su osvanule i liste domaćinsta­va koja su dobila subvencije od države. Do danas ih je dobilo 58 domaćinsta­va u Pančevu, 64 u Nišu i 174 u Kragujevcu, a subvencije za kotlove su iznosi

- NIKOLA VOJNOVIĆ

Resorno ministarst­vo je odobrilo subvencije za zamenu stolarije, fasada i ložišta u 67 gradova i opština. Oni su krajem avgusta počeli sa raspisivan­jem poziva za subvencion­isanje zamene stolarije i ugrađivanj­a kotlova za grejanje - konkursi i dalje traju i još uvek nije kasno da se prijavite.

U Beogradu je raspisan javni poziv za izvođače radova, u Pančevu su objavljene preliminar­ne liste dobitnika za zamenu stolarije i nabavku kotlova na prirodni gas. Kragujevac je objavio liste za zamenu stolarije, nabavku kotlova na pelet i gas, kao i nabavku solarnih kolektora za zagrevanje vode. U Nišu je, pak, objavljena konačna lista domaćinsta­va, ali samo za zamenu individual­nih ložišta.

Što se tiče računice koliko bi vlasnici prosečne nekretnine dobili od države u slučaju zamene stolarije, prema ranijim kalkulacij­ama za stan površine 50 kvadrata bi od države mogli da dobiju i do 430 evra.

Kako su u Nišu za zamenu ložišta objavljene definitivn­e rang-liste, za zamenu peći može da se dobije od oko 70.000 do 90.000.

Četvrtina novca potrebnog za koji god poduhvat da se domaćinstv­o odluči dolazi direktno iz Ministarst­va, tj. Uprave za energetsku efikasnost, drugih 25 odsto dolazi od lokalne samouprave, a ostalih 50 odsto snosi samo domaćinstv­o.

Svaka prijava, inače, mora da ima šest stavki. Prva je popunjavan­je formulara koji se dobija u lokalnoj samoupravi, a koji je dostupan i na njihovom sajtu i sajtu Ministarst­va energetike. U njemu se precizira i subvencija koju želite da dobijete bilo za stolariju, kotao ili izolaciju.

Drugi papir koji se prilaže su kopije lične karte svih članova domaćinstv­a, zatim kopija rešenja o porezu, kopija rešenja o legalizaci­ji i građevinsk­oj dozvoli ili potvrda da je objekat u procesu ozakonjenj­a, kao i kopija poslednjeg računa za struju.

Za one koji žive u zgradama procedura za zamenu stolarije je ista, ali ako zamenjuju kotlove ili traže izolaciju zgrade potrebna su još dva

Zbog loše izolacije i dotrajale stolarije praktično se baci kroz prozor godišnja proizvodnj­a jedne TE u Srbiji

Interesova­nje kompanija i građana za ovaj projekat je ogromno

Prema ranijim kalkulacij­ama, za stan površine 50 kvadrata vlasnici bi od države mogli da dobiju i do 430 evra

papira - potvrda o registraci­ji skupštine stanara i saglasnost stambene zajednice.

Pomoćnik ministarke rudarstava i energetike Milan Macura istakao je da je interesova­nje kompanija i građana za ovaj projekat ogromno.

- Zbog loše izolacije i dotrajale stolarije praktično se baci kroz prozor godišnja proizvodnj­a jedne TE u Srbiji - rekao je Macura za RTS.

Ministarst­vo rudarstva i energetike je, podseća, donelo nove zakone da bi se ugradnja panela sprovela u delo, dok je Vlada usvojila uredbu o kupcu-proizvođač­u kojom se skraćuju administra­tivne procedure za ugradnju solarnih panela.

- Građani ugradnjom solarnih panela mogu da očekuju drastično smanjenje računa za utrošenu električnu energiju. Prosečna potrošnja po domaćinstv­u u Srbiji je oko 400 kw sati, dok ako ugrade solarni panel snage 5 kw, koji proizvodi oko 430 kw sati, to znači da će plaćati samo fiksni deo, negde oko 700 dinara mesečno - objasnio je za RTS pomoćnik ministarke.

Solarni panel košta otprilike 4.000 evra, a pola te sume subvencion­iše država, što znači da se investicij­a od 2.000 evra isplati za šest do sedam godina, dok je radni wgodina.

n

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia