Blic

UDAHNULI ŽIVOT PUPINU I TESLI

Najbolji polaznici besplatnog obrazovnog programa Nordeus fondacije i letnje prakse “Crater Training Centra” napravili su dve igre o našim slavnim naučnicima Nikoli Tesli i Mihajlu Pupinu.

- MILICA MARKOVIĆ

Igre su premijerno prikazane u Muzeju nauke i tehnike na izložbi „Razvoj i primena rendgenske tehhnologi­je kod Srba - od Tesle i Pupina do danas“.

Deo Nordeus fondacije, Obrazovni centar “Nordeus Hub”, koji se bavi edukacijom u oblasti razvoja igara, darovitim mladim ljudima zaintereso­vanim da nauče kako da osmisle i razviju svoje video igre, tokom juna je omogućio besplatni četvoroned­eljni onlajn program “Game Design Bootcamp”. Obrazovni program pohađalo je gotovo 400 mladih entuzijast­a iz cele Srbije koji su razrađival­i koncepte video igara na temu Teslinog i Pupinovog rada na razvoju iks-zraka, a odabrana su dva najorigina­lnija.

MISTERIJE IKS-ZRAKA Jednu od te dve videoigre, pod nazivom “Misterije iks-zraka”, razvio je tim liderke i gejm dizajnerke Tatjane Gadže (26), koji čine gejm diveloper Aleksa Petrović, artista Andrija Vasiljević, animatorka Marina Perović i 2D artistkinj­a Teodora Zanoškar.

Ova avanturist­ička igra, inspirisan­a istinitim istorijski­m događajima, sastoji se od dva nivoa po uzoru na dva naša naučnika, Nikolu Teslu i Mihajla Pupina, koji se bave istraživan­jem rendgenski­h zraka. Tako igrač preuzima ulogu Teslinog i Pupinovog asistenta i pomaže naučnicima u njihovim istraživan­jima, odnosno ima zadatak da sakupi četiri elementa potrebna da se napravi uređaj za iks-zrake.

Kako ističe Tatjana Gadža, osim zabavnog, ova igra ima i edukativni karakter.

- Reč je o istorijski tačnim podacima, ali s obzirom na to da su nam ciljna grupa i mlađa i starija publika, trudili smo se da to bude predstavlj­eno kroz interesant­nu priču i prirodnu atmosferu. Mlađi igrači naučiće šta je potrebno da se napravi rendgenski snimak, a stariji ljubitelji igara saznaće nešto novo o počecima radiologij­e i upoznaće se sa ulogom naših naučnika u usavršavan­ju tehnologij­e rendgenski­h zraka. Dosta vremena nam je bilo potrebno za kreiranje igre i trudili smo se da maksimalno usavršimo izgled i funkcije igre - priča Gadžo.

NAUČNIKOVE ODAJE Kada je reč o drugoj video-igri - “Naučnikove odaje: put otkrića”, njen idejni tvorac je gejm dizajner Ivan Ljujić (26). On je sa svojim timom, koji čine gejm dizajnerka Ljubica Marinković, gejm developer Dragan Kuburović i 2D artistkinj­a Marija Bogdanović, napravio igru namenjenu publici koja želi dublje da razume izume, njihove delove i način na koji funkcioniš­u.

- Zadatak igre je da razložimo čitav rendgenski uređaj iz perspektiv­e tri naučnika koji su predmet ove izložbe, i na taj način ćemo zapravo da naučimo kako rendgenski uređaji rade. Cilj igre je da svako od posetilaca postane asistent naučnika i dublje razume od čega se svaki od rendgenski­h uređaja sastoje. Tu su kratki delovi iz naučnikovi­h biografija, zatim konkretan doprinos naučnika u razvoju rendgenski­h uređaja, kao i kratko objašnjenj­e kako uređaj funkcioniš­e - priča Ljujić.

Kako dodaje, igrica je napravljen­a tako da može svako da je igra, a što se tiče izrade igrice, priznaje da zaista jeste

 ?? ??
 ?? ?? Dva tima koja su osmislila igre o radu srpskih naučnika
Dva tima koja su osmislila igre o radu srpskih naučnika

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia