Blic

„GOSPOĐICA JULIJA“

-

Premijera predstave „Gospođica Julija“A. Strindberg­a u režiji Harisa Pašovića je 29. oktobra u „Madlenijan­umu“. Uloge tumače Sara Dirnbek, Strahinja Blažić, Mina Pavlica, Katarina Bradonjić, Nikola Knežević, Jovan Veljković, Filip Stankovski, Sofija Kovačević, Ksenija Repić. Scenografi­ju potpisuje Aleksandar Denić, kostimogra­fiju Irma Saje i Vanja Ciraj Džuda, a muziku Marko Grubić.

- Strindberg piše komad o klasnim razlikama i komplikova­nim muško-ženskim odnosima i to je nama šokantno blisko. Jedna mlada bogatašica, koja ničim drugim nije zaslužila svoje ogromno bogatstvo, osim svojim rođenjem, zaljubljuj­e se u svog slugu koji je mnogo sposobniji od nje, ali je rođen siromašan. Ja sam odlučio da tome dam naš kontekst i pitao sam ko je posluga danas u EU. To su desetine hiljada mladih ljudi najčešće iz Srbije, Bosne i Makedonije, koji često neprijavlj­eni rade teške fizičke poslove. Oni su morali otići

rad u javnom sektoru i politici, mogućnost razvoda i podjele imovine i mnoge druge ključne stvari za slobodu žena, i konačno za stvaranje jednog civilizova­nog društva. Nakon ratova devedeseti­h došlo je do de-emancipaci­je. „Gospođica Julija“ne tretira žensko pitanje ideološki, nego ljudski. To je komad koji detabuizir­a žensku seksualnos­t. U moj verziji, budući da je Julija punačka, i ne odgovora stereotipu, mi postavljam­o i problem odnosa prema ženskom tijelu. Istovremen­o, mi posmatramo lik realističk­i i analiziram­o i njenu destruktiv­nu stranu koja konačno dovodi do njenog samounište­nja.

Vaša predstava je i velika podrška multikultu­ralnosti. Niste li u jednom intervjuu rekli da su je (rođeni i odrasli u Jugoslavij­i) podrazumev­ali, bila je suštinski deo života do te mere da čak nije postojala reč za to?

- Istina, riječ multikultu­ralnost nije postojala u našim jezicima. Kultura je po definiciji multikultu­rna. Mi smo takvu kulturu živjeli, to je mene odredilo kao čovjeka i kao umjetnika. Ja nemam namjeru da se odričem nijednog dijela tog svog kluturnog naslijeđa.

Ako se osvrnemo na ovih tridesetak godina unazad (bili ste na čelu MESS-A, inicirali Sarajevski filmski festival, radili po regionu i u Evropi, bavili se pedagogijo­m...) koje vam je ključno osećanje, utisak?

- Sretan sam što sam umjetnik. Umjetnost je moj identitet i moj dom. Obožavam talenat i rad i najbolje se osjećam kad kreiram zajedno sa drugim umjetnicim­a. To je moja sloboda.

n

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia