Blic

„ORLOVI“NA SP

Srpski bokser nije morao u ring jer je njegov protivnik izbegao zvanično merenju. U drugoj borbi naš kruzeraš je poražen od Ruiza Kordobe. Crveno-beli su najslabiji trojkaši u Evroligi

- A. Pijevac ALEKSANDAR PIJEVAC

TREĆI DAN SVETSKOG prvenstva u Beogradu počeo je plasmanom Džejlana Toskića u šesnaestin­u finala u kategoriji do 71 kilogram. Toskić nije ni morao da uđe u ring jer se njegov protivnik Kasim Mbundvike iz Tanzanije nije pojavio na merenju. Član novopazars­kog Dandija u narednom kolu boriće se sa ruskim bokserom Vadimom Musajevom.

Posle Toskića, gledali smo Slobodana Jovanovića u kruzer kategoriji koji nije imao šanse protiv Kubanca Ruiza Kordobe. Ostao je Jovanović bez snage u drugoj rundi, koju je dosta lakše izneo Kordoba. Krizu je maestralno koristio Kubanac, preciznim udarcima pogađao je u stomak, pa je pred kraj ove deonice Srbin bio suočen sa brojanjem.

Bilo je potpuno jasno u kojem smeru ide meč, pa je trener Milan Piperski odmah na početku treće runde ubacio peškir u ring.

I, pored svega, možemo da budemo zadovoljni. Trener Piperski nije bio iznenađen maksimalni­m učinkom naših boksera u utorak, odnosno pobedama Fjodorova (do

63,5 kg), Memića (do 75 kg) i Magomedova (do 92 kg).

- Prva borba na velikom takmičenju je teška, ali će svaka naredna da bude još teža jer dolaze kvalitetni­ji bokseri. Zadovoljni smo startom, pogotovo što su pobeđeni dobri borci. Zato pozivam sve ljubitelje boksa da dođu u “Arenu” i da nas podrže. Obećavam još bolji boks i još pobeda - rekao je Piperski.

Najveće iznenađenj­e je pobeda mladog Almira Memića koji je iznenadio favorizova­nog Engleza Luisa Ričardsona - 4:1.

- Mnogi su me kritikoval­i što sam pozvao Memića, što sam mu dao šansu... U ringu se videlo da nisam pogrešio. Apsolutno je opravdao šansu - dodao je Piperski.

Memić se u drugom kolu (subota) bori sa Kevinom Šumanom iz Nemačke.

- Boksovali smo na EP za mlađe seniore i tada me je pobedio. Vreme je da mu se revanširam pred beogradsko­m publikom. Dobro se osećam, spreman sam i jedva čekam ponovo da se borim - poručio je 19-godišnji srpski bokser.

Sigurnu pobedu upisao je još jedan naturalizo­vani Rus, Sadam Magomedov.

- Bilo je teže nego što sam očekivao, pogotovo u prvoj rundi. Potom sam morao da pojačam tempo i dobro se završilo. Sada me očekuje Brazilac Da Silva koji je nedavno na Igrama u Tokiju bio bronzani kratak je bio Magomedov, naš šampion u teškoj kategoriji.

n

AMETOVIĆ - Unlu sinoć

ALIČIĆ - Hejl sinoć

TOSIĆ - Mbandike predaja Nbandike

JOVANOVIĆ Kordoba predaja Jovanovića

GLIGORIĆ - Ulu

ABASOV - Šahi

BABIĆ - Nijevo

sadam magomedov je sjajno boksovao u trećoj rundi Čelična odbrana, ipak, ne može da reši sve probleme napada kojem nedostaje lider, kao što su to bili Lojd, Braun, Beron, Miler...

Otvorite zvaničnu stranicu Evrolige, kliknete na “statistika” i potražite podatke o procentu šuta za tri poena. I, onda, skrolujete, skrolujete... sve dok ne pročitate Crvena zvezda. Kad pogledate levo, vidite broj 18, desno... još strašnije - 25,76 odsto (34/132). U prevodu, crveno-beli pogode jedan od četiri pokušaja van linije 6,75 metara. Igrači Asvela šutiraju 45 odsto.

Ako pogledamo pojedinača­n učinak... pa, procenite sami: Davidovac

11,1 odsto (1/9), Dobrić 13,6 odsto (3/22), Holins 27,3 odsto (6/22), Ivanović 27,8 odsto (5/18), Kalinić 29,2 odsto (7/24)... U ABA ligi, brojevi nisu ništa srećniji - 32,5 odsto za tri poena.

Onda i ne čudi što Beograđani u Evroligi imaju skor 2-4, s velikim šansama da večeras (20.30) protiv domaćeg Armanija skliznu na 2-5. Jer, ako ponove igru iz završnice meča sa Monakom (62:70), nemaju čemu da se nadaju u Milanu. Trener Dejan Radonjić sa košarkašim­a koje je imao na raspolagan­ju pokušao je da napravi igru - za koš manje. Ali, to je igra koja “jede”, za koju je potrebno da u rotaciji imate svih 12 igrača, zdravih i spremih, sa pauzama

Trener Dejan Radonjić je postavio igru „za koš manje“sa čvrstom odbranom, ali čitava priča ne pije vodu bez konkretnog učinka u napadu, koji je skroman

za predah i treninge. Radonjić to nema, i zato se dešavaju vožnje rolerkoste­rom, od rušenja Makabija, preko koša do pobede nad CSKA i Fenerbahče­om, do katastrofe od prosečne Albe.

Dobrić, Davidovac, Lazić, Simonović, Vajt, Ivanović, Cirbes. Lazarević, Holins... Svi oni su imali, ili još imaju, probleme sa povredama i korona virusom. Zvezda nijednom od početka sezone nije bila kompletna i još dugo neće biti.

Bez da se neko uvredi, crveno-beli nemaju meč vinera, igrača koji će da preuzme odgovornos­t kada timu ne ide. Zvezda nema Lojda, Brauna, Pantera, Feldina, Berona, Milera... Dobrić ima potencijal, ali je reprezenta­tivac Srbije propustio veliki deo priprema i biće potrebne nedelje i nedelje da se vrati u formu sa kraja prethodne sezone.

Radonjić je oko sebe okupio fajtere i obrisi ovog tima nas posdećaju na sezonu 2016/17. kada je takođe radio sa Mitrovićem, Lazićem, Dobrićem, Simonoviće­m i Kuzmićem. Tada je Zvezda, samo sa jednim strancem (Čarls Dženkins) stigao do 16-14 i devetog mesta u Evroligi. Simonović je bio prvi strelac tima, ali je imao i pet godina manje, kao i Lazić.

Na obojici se oseća pritisak non-stop igranja.

Procena da će Zvezda najviše problema da ima na poziciji centra ispostavil­a se kao pogrešna. Crveno-beli solidno skaču (34,17 skokova po meču), pri čemu su najprecizn­ija ekipa Evrolige u šutu za dva poena - 58,6 odsto (126/215). To i ne čudi, jer najveći broj poena postižu upravo iz reketa. Međutim, kada se udalje od koša...

Beograđani prosečno postižu 67,6 poena po meču, samo su Uniks (66,2) i Žalgiris (67,3) slabiji. Od preostalih 15 klubova, još je samo Zenit (68,8) na manje od 70 poena. Odbrana protivnici­ma dozvoljava 68,5 poena po meču. A, da bi se sa evropskom elitom igralo na poen-dva razlike, neophodno je da se zna na koga ide lopta za šut za pobedu. Utisak je da protiv Monaka to nije bio slučaj. Kalinić je promašio otvorenu “trojku”, Dobrić zicer, a Volters kontranapa­d koji je morao da se završi koševima. Nedostatak samopouzda­nja je uzeo danak, iako meč sa Monakom nije imao veliki rezultatsk­i značaj, kao što će imati dueli sa Megom (1. novembar) ili Partizanom (14. novembar).

Dobra stvar je da nije prekasno da Zvezda izvadi fleke. Potraga za centrom bi trebalo da skrene u drugom pravcu i da se kupi šuterska zver. Kolko košta, da košta! Vreme je da se na Malom Kalemegdan­u duboke zavuče ruka u džep. NBA sezone je počela, tržište je otvoreno...

n

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? slobodan jovanović se predao početkom treće runde kubanskom bokseru
slobodan jovanović se predao početkom treće runde kubanskom bokseru
 ?? ??
 ?? ?? pre povrede jokić je za 15 minuta ubacio 24 koša, uz samo jedan promašaj
pre povrede jokić je za 15 minuta ubacio 24 koša, uz samo jedan promašaj
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia